Над 2000 българи пътували до Занзибар

Екзотичната дестинация се превърна хит в последните месеци
18 мар 2021 17:45, Петя Славова
39
Над 2000 българи пътували до Занзибар
Снимка: БГНЕС

Поне 2200 българи са пътували до Занзибар от началото на годината досега. Това съобщи Румен Драганов, шеф на Института за анализи и оценки в туризма, събощава в. "Телеграф".

Екзотичната дестинация се превърна хит в последните месеци заради липсата на COVID-ограничения там и изгодните цени. Но това беше преди българските власти да въведат 10-дневна карантина на връщащите се от Африка.

Още по темата

Към момента около 300 нашенци са на ваканция на танзанийския остров. Последната възможна дата, на която има чартър, е 2 април.

След това вече няма дати, казаха от две туроператорски фирми. Причината е карантината за връщащите се туристи, което накарало чартърните компании да преосмислят програмите си. Другата причина е, че на Занзибар активният туристически сезон е към края си, тъй като идва дъждовния сезон.

Но по принцип до края на април става за пътуване там, коментираха от туроператорска компания, която предлага оферти за острова. Според фирмата в момента се водели разговори за облекчаване на режима за пътуване към дестинация Африка. И ако развоят е положителен, можело да се появят още дати за пътуване. Това щяло да стане ясно до края на седмицата.

Средно около 2600 лева струва ваканция на Занзибар със 7 нощувки в четиризвезден хотел, показват офертите в нета. Там няма рестриктивни мерки срещу COVID и има доста случаи завърнали се от почивка на острова нашенци да дадат положителен тест за коронавирус. Това, както и заплахата от донасяне на нигерийския щам у нас, накара властите да наложат 10-дневна карантина, която е задължителна дори за ваксинираните и не се отменя при отрицателен PCR непосредствено след завръщането.

По принцип до Занзибар и обратно се пътува с два теста – преди тръгване и след завръщане у нас като някои туроператори предлагат преференциална цена от по 50 лева в лаборатория, с която имат договор.

Според Румен Драганов въвеждането на карантина за Занзибар със сигурност влияе на записванията отрицателно и те са спаднали с минимум 20%. Въпреки това и двете туроператорски фирми заявиха, че местата много бързо се изчерпват, а през март всичко вече било запълнено.

Заради отлива от тази дестинация и наближаването на края на сезона там  туроператорите започнаха да предлагат алтернативи.

Една от офертите е за португалския остров Мадейра в Атлантическия океан. Влизането е с отрицателен PCR, но децата под 12 г. са освободени от тестване. Карантина след връщане засега няма. 7 нощувки на острова излизат 1800 лева, сочат офертите. Туроператори изтъкват, че Мадейра се смята за една от най-безопасните дестинации в Европа.

Друга алтернативна дестинация е Египет, въпреки че заповедта за 10-дневната карантина засега важи и за пристигащите от тази държава, тъй като тя обхваща целия континент Африка. 7 нощувки там излизат малко над 1000 лева на човек. Но вече стана ясно, че специално за Египет здравните власти ще преразгледат мярката с карантината. Това се разбра след среща на туроператори със здравния министър проф. Костадин Ангелов. Едва след проверка на разпространението на заразата в страната ще се вземе окончателно решение. Тунис, Мароко и Кабо Верде ще бъдат разглеждани по-късно. За Занзибар и другите страни от Африка засега задължителната карантина остава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
AxBix otishla s ydovolstvie Na Maldivi no bez gage ne e interesno.. Pak I pari njma... Tolkova obicham Afrika I toplite slanchevi lachi.... Pisna MI or tazi balgarska Zima Dez snjg... E moge Pak njkoi nat da MI provarvi iaz da posetj Afrika.
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 34Определено ти не си от тях :)))
29
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който си мисли, че това са 2200 крадци и мафиоти, много се лъже. Истината е, че в България вече има много напълно нормални хора които могат да си позволят такива почивки в чужбина с пестене от заплати.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НедоразбралТе тез 2000 си ходят и на други дестинации, като 8-те директора на НОИ и подобни структури, не знам защо го правиш на въпрос това :))
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2000 глупакааа. И от тея хора очаквате да са мъдри или разумни. Представям си ,ако има война, глад или нещо. Абсолютни безхаберници интересува ги само гъзааа им. Че може да заразят някой или да убият някой знае ги вълнува. Комплекса да си направят 2 снимки на плажа. И 10 снимки да направите пак ще сте си същите шушляци отишли с последните си пари .
26
9
 
1
 
! Отговори
А преди 3 години
Това са хората на ГЕРБ или по-точно мутрите.Те могат да си позволят такива пътувания,заедно с тяхните партньори. 2200 човека от 7милиона. Аз работя 20 години и не мога да си позволя такава почивка.Само ГЕРБ И ВМРО си позволяват такива почивки.
25
19
 
8
 
! Отговори
Един там преди 3 години
Общо взето това са хората които живеят горе долу нормален живот в България...2000 човека!
24
13
 
16
 
! Отговори
Чан чун преди 3 години
Господин Ботоксов, с цялото ми неуважение и отвръщение ви питам: защо редовите граждани и селяни на Република България ,които чинно си плащаме данъци сме преследвани като ***, спирани сме от работа , децата ни вече година не посещават училище, третирани сме като животни и гражданските ни права се потъпкват през месец - два ( справка малоумието от събота ) ,а тези решили да си веят *** по същото това " опасно " време се толерират да пътуват? Или те са екстравагантни ,а ние смотани?
23
2
 
16
 
! Отговори
Paul G преди 3 години
Проблемът не е в парите. Защо никой не плюе по хората избрали да са на море в Мексико, Доминикана или Малдиви? Защото макар да допускат туристи там има правила, никой не отрича коронавируса, спазват се мерки, дезинфекция и т. н. Занзибар го играха съвсем циgански, истината е че там местните просто няма какво да сложат на масата си, ако не препечелят покрай туростите. С отричането на вируса покойният шeбeк освобпдк държават от всякаква отговорност за хората си и ги остави да се спасяват.
22
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
глупост *** затрива, хората са тотално изтрещели и правят глупост след глупост без да мислят за последствията, нито за себе си, нито за околните. Важното е път да видят и да постнат в социалните мрежи снимчици от еди-къде си. В какви времена живеем???
21
5
 
7
 
! Отговори
поправка преди 3 години
Пътували са не за Занзибар, а за гъзибар. Като бонус получават и от онези женски бубулечки.
20
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само не забравяйте, че в Танзания има още доста голям процент болести като:- Спин и др. венерически- Туберкулоза- Малария - Хепатит - бяс и т.н.И че преди да идете са препоръчва да се ваксинирате, срещу някой от горните. Това ако искате де.Иначе просто пийте по-малко и си слагайте маска на втората глава.
19
2
 
2
 
! Отговори
мъдейра гъзибар преди 3 години
И после опело колко романтично
18
9
 
15
 
! Отговори
до 2 преди 3 години
Само да попитам, защо трябва проверка от НАП на всеки от тях?! Защото отделили по 2.5к на човек за екскурзия ли?! Факт е, че е пълно малоумие да се пътува в момента, ако не си ваксиниран и то в Африка, но тези пари не са нищо особено. Студент втори курс, работещ в склад ги припечелва в София с извънредните смени. Да не говорим за ИТ сектора.
17
2
 
7
 
! Отговори
Балкантурист преди 3 години
Не отивай ти във Занзибар,вируса мутирал там е Цар.Не отивай ти във Занзибар,щама го не хваща писиар.
16
2
 
5
 
! Отговори
Ф преди 3 години
Лолитките като избягат там си мислят че тука не ги знаем...
15
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който иска да ходи в Занзибар да ходи, но да не се връща! Заради 2000 кре*тена ще затворят безброй ресторанти, хотели, магазини и бизнеси ще фалират! За децата, които пак ще ги изкарат чудовища няма и да подхващам!Като са толкова мили тия 2000 чалгари еми направете им един лагер в гората, докарайте им малко блек пипъл да не им е тъжно и гарантирайте спокойствието на останалите!
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баце като ви казва че България просперира, вервайте му. Я к'ви пари за почивки имат хората
13
1
 
16
 
! Отговори
Mda преди 3 години
Всъщност статията не е вярна. На отиване не искат тест, а само на връщане. Занзибар допуска абсолютно всеки без никакви въпроси, но тъй като западните държави отдавна са наложили бан на пътуванията дотам, 90% от туристите са източноевропейци и рускоговорящи. Щом черните вече пердашат руски на плажа...
12
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде пак завистниците се активизираха. Я немама пари да отидем, за туй никой не требе да оди. Искам да е гадно на всички, щот съм злобарче и немам парици.Тц, тц калпазани такива мързеливи. Ефин ден и пари за нет няма да имате, че ще спрете да изливате комплекси тук