Треска за злато край р. Струма - осем незаконни мини за добив

Нямало доказателства, тъй като машините на мястото нямали номера
18 мар 2021 10:03, Петя Славова
30
Треска за злато край  р. Струма - осем незаконни мини за добив
Снимка: Кадър, bTV

Осем незаконни мини за промишлен добив на злато край река Струма в Кюстендилско установи проверка на енергийното министерство, предава bTV.

След проверката на Върховната административна прокуратура, на тези места, където имаше машини и техника и се добиваше злато преди около седмица, сега си е тръгнала.

Вижда се и опит за заличаване на следите от дейността, която са извършвали - заравяни са следите от верижната техника, която е работила на мястото.

Там е имало и фургон, в който изглежда са оперирали с въпросната техника. Прокуратурата възложи на Министерството на енергетиката да направи проверка дали се извършва добив на злато.
На мястото, по поречието на река Струма преди 10 дни амше разкопана открита мина и се добиваше злато. Без разрешение и концесия. общо осем подобни обширни терена са известни по поречието на Струма. На всички вече няма хора и текника.

"ОТ 8 проверени места, известни ни до този момент, 7 са напълно заравнени. Останало е само едно място, което създава спомени, че е имало някакви изкопни дейности. Без лица на нито една от местата, проверени миналата седмица Повечето са заравнени, един изкоп е останал, който не е заравнен", обясни Станислав Станков, директор на дирекция "Природни ресурси, концесии и контрол", на Министерство на енергетиката. Според него било трудно за де установи кой е извършил това нарушение.

"Така сме затруднени с последващи действия и ангажиране на административно-наказателна отговорност предвид това, че трудно се установява. При всички проверки се установява техника, лица, но трудно е да се хванат по време на непосредствения добив, но пък тези дейности са инкриминирани 2017 г." добави той.
Техниката, с която се добива злато е без номера, ако властите не хванат човек, непосредствено да оперира с нея, актовете падат в съда, защото хората на място казват, че са там случайно.

"На база на изкопите, които видяхме, става въпрос за промишлен добив. Няма законна концесия, това е отдавна проучвано находище за разсипно злато. По геоложкия доклад по данните, които имаме 0.2 грама на един кубик земна маса", уточни Станков, но не стана ясно дали техниката, която е без номера е иззета.

Според местни жители старите проучвания са актуални и неточни, а треската за злато по поречието на Струма доказва, че там се добиват много по-големи количества. Остават последиците от златодобива до река Струма.

Езерото, което се намира между реките Струма и Драговищица е изкуствено създадено от хората, които извършват тази дейност. В изкопаната дупка е дренирана водата. Колко злато е добито тук на място - няма как да се разбере, защото проучванията за добив тук са правени през 80-те години на миналия век и не са достатъчно актуални.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво актове падат. Направо да им конфискуват техниката. Да не говорим, че ако озвокат цялото село, половината поне ще им кажат кой е копал, а няколко дори ще се съгласят да станат свидетели. Да ама не искат да го направят, защото сигурно местните големци са в далаверата.
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия са по-добри от бандата на Оушън. Никога няма да ги хванат. Тази техника на снимките е мираж, причинен от изпаренията на водата в р. Струма! А следите по земята не са от вериги а от мечки, защото вече се събуждат от зимен сън.
24
6
 
0
 
! Отговори
До 18-Златото на Бъл преди 3 години
НСе е лошо да се запознаеш защо,как и колко злато се добива от канадската компания която взе на концесия мината ни пред затваряне.Трябват огромни вложения и техника а от ! тон руда се извличат 3/три/ грама злато.Не е зле вие разбирачите да попрочетете и проумеете защо не можем сами да обработваме мината сиСондажите са на 2,000метра !Това е сложен,рисков и капиталоемък бизнес.Не случайно нито една голяма златодобивна компания в света не е държавна,защото има чести фалити след огромни вложения!
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой вярва ли, че това копане не се контроли от .......... знаете КОЙ.Такова мощобно копане без протекция отгоре е невъзможно.
22
2
 
5
 
! Отговори
ДА ВИ СВЕТНА: преди 3 години
Ако пуснеш партенката , че продаваш златоносен парцел , може да се спечелят сума пари!Прочетете , разказите на Джек Лондон , тази схема там е разиграна до савършенство, защото е ползвана наистина!НИЩО НОВО ПОД НЕБЕТО!
21
1
 
3
 
! Отговори
Коко преди 3 години
продавам едно парцелче по течението на реката. Очаквани количества към 2 тона злато. Ще го обявя на търг. Следете публикациите
20
1
 
3
 
! Отговори
АМИ , ПРОСТО Е: преди 3 години
ДАНЪЦИТЕ СЕ ПЛАЩАТ ВЪРХУ ЗЕМЯТА , ЗА ДОБИВ НА ЗЛАТО В ОПРЕДЕЛЕН РАЙОН!КУПУВАШ СИ ПАРЦЕЛ--И РАБОТИШ....НЯМА ГАРАНЦИИ , ЧЕ НЕПРЕМЕННО ЩЕ СПЕЧЕЛИШ!ТОВА СИ Е РИСК И ТРУД.
19
1
 
4
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
НЕ БЪРКАЙТЕ НЕЩАТА !ЗЛАТОТО ДОБИВАНО С ПОМОЩА НА ЦИАНИДНИ РАЗТВОРИ Е ВРЕДНО И ОПАСНО!БЪЛГАРИЯ , НЯМА И НЕ ТРЯБВА ДА ПОЛЗВА МЕТОДИТЕ ЗА ДОБИВ НА КАНАДСКИТЕ КОМПАНИИ, ЗАЩОТО ТЕЗИ ТЕХНОЛОГИИ СА ВРЕДНИ ЗА ЗДРАВЕТО НА БЪЛГАРИТЕ.
18
1
 
2
 
! Отговори
edu преди 3 години
До Е...КАКВО ТОЛКОВА..Ами тука отново опираме до това как се разпределят и конторлират парите от данъците. Няма как да стане без българският Кьовеши.. и без граждански протести .. тц!
17
3
 
9
 
! Отговори
ЗЛАТОТО НА БЪЛГАРИЯ преди 3 години
се копае не от иманяри, а напълно законно от ДЪНДИ-КАНАДА-САЩ. Всяка година изкопават 6-7 ТОНА ЗЛАТО. Или в долари - любимата валута на атлантистите 350-400 МИЛИОНА ДОЛАРА. Комисията за БЪЛГАРИЯ е 1.5% или 6 Млн. БЕЗ РЕДКИТЕ ЕЛЕМЕНТИ в рудата и другите метали там.... И всички ДУМА НЕ ОБЕЛВАТ. Е как да не сме КОЛОНИЯ . Даже на аборигените са давали стъкълца...
16
1
 
5
 
! Отговори
Е...КАКВО ТОЛКОВА.. преди 3 години
ЗЛАТОТО СЕ ДОБИВА ОТ БЪЛГАРИ И ОСТАВА В БЪЛГАРИЯ!КАКВО ИСКАТЕ ...ДА СМЕ БЕДНИ И НЕЩАСТНИ ЗАВИНАГИ , ЛИ..??!АМИ , КАТО ТОЛКОВА ИСКАТЕ ДА КОНТРОЛИРАТЕ ТОЗИ ПРОЦЕС , УСТАНОВЕТЕ ОПРОСТЕНА СХЕМА НА ДАВАНЕ НА КОНЦЕСИИ И РЕДОВНО ПЛАЩАНЕ НА ДАНЪЦИ И ТАКСИ , ЗА БЪЛГАРИТЕ!ЛИПСАТА НА ТЕЖКА БЮРОКРАЦИЯ И НИСКИТЕ ДАНЪЦИ И ТАКСИ , ЩЕ НАПРАВЯТ КОРУПЦИЯТА НЕВЪЗМОЖНА И БЕЗМИСЛЕНА.В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ....СЕГАШНАТА СХЕМА , ЩЕ СЕ РАЗШИРЯВА И МУЛТИПЛИЦИРА!ТОВА Е ТОЛКОЗ ПРОСТО И ЛОГИЧНО..ХА,ХА,ХААААААААА...
15
2
 
1
 
! Отговори
edu преди 3 години
де да отиваха за "народа" изкараните пари.. отиват при някой лейтенант от мафията, който снася на когото трябва за да напълним няколко шкафчета накрая..
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много гледат Discovery и затова.
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кой копа - местният дерибей от дпс под крилото на гроб..
12
2
 
18
 
! Отговори
G преди 3 години
Гана спря износът на какао сурова суровина към Швейцария. Вече няма да има швейцарски тоблерон. Предлогът беше че износът на сурова необработена суровина НЕ носи печалба на държавата. Интересно е, че президента на Гана явно е по пресметлив от нашият който позволява на Дънди да изнася сурова материал който не носи печалба на държавата. В Гана 25 кг. чувал какао който старбъгс купува струва ~3.80$. Предполагам нашета концесия е същата. Мислете с главите си. Горе хората опичайте си акъла.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Угрюм река:-)))Страхотна книга.Тъжно че дивотията в държава от ЕС в двайсети век е почти като в Сибир от деветнайсети.Мащабите, разбира се, са несравними.
10
4
 
6
 
! Отговори
Винету преди 3 години
Закъсня седмичната вноска в шкафчето ли че така ги набедихте от днес за утре, че чак си заровиха акитата в пясъчника децата?
9
3
 
7
 
! Отговори
... преди 3 години
Копат хората,щото си плащат редовно на когото трябва.Копат край морето и в планините,секат горите,границата е широко отворена за контрабандата...и всички нишки за беззаконията водят към нереформираните правоохранителна и правораздавателна системи...
8
1
 
22
 
! Отговори
Доцента преди 3 години
А номер на двигател и номер на рама имат ли? Защо изобщо се пишат по талоните тия глупости, ако не служат за идентифициране на машината?И след като няма регистрационна табела, значи е безстопанствена тази машина - идва общината и я конфискува, толкова ли е сложно?
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Представете си самоНЕЗАКОННИ МАШИНИ ЗА ДОБИВ НА ЗЛАТОтова да не да стотинки в джобовете никой да не ги види Нема такава държава, корупция, рушвети, подкупи