Личните лекари получили едва 28% от заявените ваксини

Спирането на препарата на "АстраЗенека" повлияло негативно
8
Личните лекари получили едва 28% от заявените ваксини
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Джипитата са получили едва 28% от заявените от тях дози ваксина до 12 март.

Данни от анкета сред 607 лични лекари или около 15%, показват, че са поискани 67530 дози, а са взети 19080, съобщиха от НСОПЛБ.

75% са получили от 10-40 дози ваксина, а 73% са заявили от 50-200 дози.

78% са поставили между 10-40 ваксини до 12 март. Анкетата е проведена в периода 12-15 март.

Половината джипита са имали от 1-3 посещения в РЗИ, без да получат ваксина, като 70% са отделили два и повече часа за посещение.

Анкетата показва още, че част от заявилите желание за ваксинация са се отказали след спирането на препарата на "АстраЗенека" или са пренасочили избора си. Фактът, че няма ваксини при личния им лекар, също ги е накарал да направят друг избор къде да си поставят ваксина.

Проблем се явява и това, че на джипитата не е предоставен избор от ваксини, а само от оксфордската ваксина.

Проблемът пред масовата ваксинация е в логистиката, свързана с осигуряването на ваксини (начин, вид и количества), а не в готовността на ОПЛ да извършват тази ваксинация, се посочва в изводите от анкетата.

Внушително несъответствие между заявени и получени дози ваксина, което води до лишаване от възможност за изпълнение на масова имунизация от ОПЛ, въпреки явната и заявената готовност от наша страна, както и желание от пациентите. Огромен брой хора в риск, които не могат да се възползват от бърза и удобна ваксинация.

Приоритетно да се доставят до ОПЛ необходимите за ваксинирането на заявилите се при тях пациенти, които са преобладаващо възрастни с придружаващи заболявания и чакат втори месец, призовават джипитата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
А и като гледам преди 3 години
как са се активизирали Руснаци, Американци и Китайци да се преселват на Луната или на Марс, че и космически хотел да строят до 2025... богатите май-планират да напуснат Земята докато се слегне пушилката и после да се завърнат в прекрасния нов свят.
6
0
 
0
 
! Отговори
Четох отново преди 3 години
пророчеството на Йоан. Ако сме на прага на Трета световна война дето изкукалите дядки като нищо могат да ни спретнат. И като гледам с тези ваксини колко внимават да са политкоректни и да не ни измешат кои сме свои кои чужди ... си мисля дали това не е онзи "знак на антихриста" или пък знака по който "бог ще познае своите"... във всеки случай тези лудите, ако решат, че могат едни да оцелеят, а други "да са съчки" ...
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бидона скоро ще почне 3-та световна война. Ваксинираните няма да учавстват по здравословни причини. Ще гледат наживо по телевизоро от дивана.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След ваксина с Астра мой близък 4 четири дни с температура над 39 и в момента положителен за коронката!!! Кое от това не е ясно вече? Ваксината заразява!!! На *** ни направихте!
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксините можете да си заврете...еди къде си. Искаме да сме сред живите още малко, ако ни позволите.
2
1
 
5
 
! Отговори
Боряна преди 3 години
Ако не беше толкова тъжна ситуацията с пандемията, щеше да е много смешно!!! Въобще вече някой знае ли какво да прави и какво се случва? Колко пъти вече се коментира, че сме поръчали само една ваксина и като експериментална такава може да се случи всичко с нея, както се и случи. Това е!
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Спирането на препарата на "АстраЗенека" повлияло негативно"Ако не го бяха спрели позитивно ли щеше да повлияе? И тъй като е безопасна ваксината затова ли ще добавят предупреждение към листовката, че пациента може да развие тромбоза?