Предстои да се промени кратката характеристика на "АстраЗенека"

Ще се добави възможна поява на тромботични инциденти, обясни проф. Гетов
Обновена: 19 мар 2021 10:31 | 19 мар 2021 10:20, Петя Славова
20
Предстои да се промени кратката характеристика на "АстраЗенека"
Снимка: БГНЕС

Европейската агенцията по лекарствата обяви ваксината на "АстраЗенека" за безопасна и ефективна, като заключи, че ползите от нея са повече от рисковете.

"Днес предстои да се вземе решение за промяна на продуктовата информация и добавяне на някои допълнителни детайли или акценти върху безопасността.", обясни пред БНТ българският представител в Агенцията проф. Илко Гетов.

"Ще бъде добавено това, че са възможни появата на тромботични и тромбоцитопенични инциденти, тъй като на базата на направения анализ на получената информация от държавите членки и трети страни, вчера Комитетът по лекарствената безопасност заключи, че би трябвало да се промени информацията с цел да бъдат по-внимателни лекарите, които поставят ваксината, и пациентите да се наблюдават за известен период от време", обясни проф. Гетов.

Още по темата

Всякакви кръвни заболявания би трябвало да се наблюдават, обобщи той. По думите му, тези инциденти в Европейския съюз са повече при по-млади хора до 55-годишна възраст и жени.

 "Ваксинацията с "Астра Зенека" в ЕС беше повече сред по-младите хора. Докато в Обединеното кралство е точно обратното, там са повече ваксинираните възрастни и тази диспропорция между появата на тези инциденти при по-възрастни и при по-млади ни кара да бъдем много внимателни", коментира проф. Гетов.

Преобладават типичните за ваксинирането реакции, но има и по-редки, които са с честота 1 случай на 1 млн. ваксинирани. Има публикувана информация, че на 30-ия ден след прекарана инфекция 2,5% от пациентите развиват тромботични, а 3,7% тромбоцитопенични реакции.

  "В България няма засечени реакции, ако тя не се е появила на 7 до 14 ден след първата игла, шансът е почти нулев да има след втората игла. У нас честотата на поява на нежелани реакции по принцип за ваксините остава в рамките на предвидимото - около 2 реакции на 1000 ваксинирани. От началото на тази седмица ваксинираните преобладават пред прекаралите заболяването, тоест, ние започваме да трупаме този имунитет", каза още професорът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Добре де преди 3 години
Доколкото се изнесе информация в чуждата преса, това състояние (тромбоза) е рядко и при НАВРЕМЕННА и АДЕКВАТНА лекарска помощ е обратимо. Това което мен ме притеснява е че в БГ нямаме нито навременна, нито адекватна лекарска помощ... Никъде не се каза че лекарите са информирани и знаят как да процедират в тези случаи.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До кога хората ще подписват декларации че няма да си търсят правата ако някой умре.Държавата поне да плаща за едно средно-статистическо погребение. Да , ама не! Държавниците начело с министъра на здравеопазването се правят на "чукнати" в главата. Е, като пише че ваксината прави тромбози, от които се мре, кой ще се ваксинира. Правителството да се ваксинира със АСТРАТА, щом не правела тромбози.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зайчета, как сте? Живи ли сте още? Ще ходите ли под строй тези, които сте се боцнали един път да отидат да ги боцнат втори път?Не сте опитни зайчета, оФчици сте! Беееееее!
14
1
 
4
 
! Отговори
Информация преди 3 години
"На 30-ия ден след прекарана инфекция 2,5% от пациентите развиват тромботични, а 3,7% тромбоцитопенични реакции."
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали искахме да бъдем информирани. Да знаем предварително какво ни чака...
12
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи всичко е наред. Оправиха проблема. Вече хората ще получават тромби и ще yмират информирани, а не изненадващо, както до сега.
11
6
 
0
 
! Отговори
Понеже в БГ преди 3 години
преобладава самолечението, здравословния живот повечето хора го разбират, като неудържимо купуване на витамини, лекарства и добавки, обикновено рекламирани по телевизора и редовното им приемане. Това разбира се не само не ги прави по-здрави, а дори напротив, натоварва чения дроб, бъбреците, стомаха, сърцето и т.н. и в крайна сметка те стават НАИСТИНА болни и отново неудържимо купуват лекарства, добавки,витамини и т.н., предписани от лекар + такива по своя инициатива чути от телевизора.
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо правителството не субсидира българската ваксина. Защо Франция дава пари, а ние не.
9
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбрахте ли. Ваксината не може да е причинила тромбите, убили хората досега, но оттук-нататък е възможно да стане причина за образуване на тромби.Няколко пъти го четох за да се уверя, че ми казват, че точно в това трябва да повярвам.
8
3
 
22
 
! Отговори
Право в целта преди 3 години
Ваксините не са създадени, за да ви спасят от пандемия! Пландемията е създадена, за да ви ваксинират!
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи би могло да се пие някакво антитромботично нали ?
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз ще си изчакам българската ваксина, дори да ми коства няколко години!
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз ще си изчакам българската ваксина, дори да ми коства няколко години!
4
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ще се добави възможна поява на тромботични инциденти, обясни проф. Гетов"Обявяват ваксината за "напълно безопасна" но все пак ще сложат надпис с дребен шрифт че пациента може да умре от тромбоза. Сладури.
3
1
 
36
 
! Отговори
наглеци преди 3 години
Хем не намериха връзка на тромбозите с ваксината, хем ще го добавят като странична реакция! Гении!
2
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хаха. Това си е като лотария от тотото, само дето "спечелелия" го изнасят с краката напредАма ние продължаваме да твърдим, че ваксината си е ОК и да се бодем с нея
1
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо ще се променя, нали не е свързана със смъртните случай?! Няма логика!