"Топъл обяд": Една община-нарушител, давала само веганско меню

Проектът там вече е спрян след три предупреждения
11
"Топъл обяд": Една община-нарушител, давала само веганско меню
Снимка: БГНЕС

Само една от общините, които изпълняват програмата "Топъл обяд", не отговаря на условията за предоставяне на балансирано хранене на потребителите и изпълнението там е спряно.

Това показват официалните резултати от проверка във всички 216 общини бенефициенти от страна на Управляващия орган на Оперативната програма за храни. По информация на БНР общината нарушител на програмата е "Красно село" в София.

От Управляващия орган на Оперативната програма посочват официално, че три пъти е дадена възможност на нарушителя да отстрани нередностите, но действия не са предприети. Затова проектът там вече е спрян.

Изхранването на хората ще се поема от други одобрени изпълнители и те са поканени да го направят. Основното установено нарушение е, че от топлия обяд са били изключени основни видове храни, като е предлагано само веганско меню.

В хода на проверката от ръководството на община "Красно село" са предоставяли медицински становища, че този вид хранене е балансирано, което обаче според експертите по хранене не е научно обосновано, а това е противоречало и на условията на програмата "Топъл обяд", която от началото на тази година се финансира от Оперативната програма за храни по механизма REACT-EU.

При нито една от останалите общини не е установен подобен проблем, а ползвателите в цялата страна са над 60 хиляди.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не съм яла месо от повече от 20 години и не съм умряла още. Изследванията ми са в норма. Теглото също - 167 см./56 кг. Между другото, ходя по планини, практикувам планинско колоездене и тичам по 20 км без проблем.
8
11
 
4
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Към "журналистите" - правите ли разлика между веганско и вегетарианско ?!И колкото и да не вярват някои , спокойно може да се живее и без да се яде месо, над 20 г. съм така !Е, някои са пристрастени и смятат, че не могат, но много хора си живеем така без никакви особени проблеми !!!
7
4
 
14
 
! Отговори
Социално Слаб преди 3 години
То само на ориз грах леща боб и картофи живее ли се? Друго си е чистото месце.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо така са спряли хората да падат трева на полянката?
5
3
 
6
 
! Отговори
Малииййй преди 3 години
"Топъл обяд": Една община-нарушител, давала само втора употреба обяд, но топъл , горещ.
4
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Община-нарушител, давала само веганско меню.Проектът там вече е спрян след три предупреждения.Като не щете веган, яжте ми ***.Типично ГЕРБаво решение на всеки проблем.
3
1
 
12
 
! Отговори
До 2 преди 3 години
Изхранването на хората ще се поема от други одобрени изпълнители и те са поканени да го направят.
2
17
 
14
 
! Отговори
А сега като преди 3 години
е спряно, по добре ли стана на гладните, нахранихте ли ги? Вместо да осъдят прастъпниците, те спират храната на бедните!? Мутренска работа!
1
8
 
15
 
! Отговори
как е вазможно преди 3 години
Вегетарианците са терористи.