Децата и COVID-19: Какви са симптомите и как да действаме?

Няма данни децата да прекарват по-тежко вируса
Обновена: 21 мар 2021 10:24 | 21 мар 2021 09:36,
90
Децата и COVID-19: Какви са симптомите и как да действаме?
Снимка: БГНЕС

Децата вече боледуват по-често от коронавирус, като британският вариант се характеризира с повече болки в гърлото, чиста секреция от носа, мускулни болки, загуба на гласа, главоболие, задух и повръщане. Това заяви педиатърът д-р Пламен Масларски пред Нова телевизия.

"Децата по-малко губят обоняние при британския вариант", обясни д-р Масларски.

Още по темата

Когато имаме данни, че детето ни е било в контакт със заразен, или когато симптомите продължават повече от 48 часа, би било хубаво да му се направи тест за COVID-19 и да се изолира, докато се разбере резултатът.  Той посъветва при разминаване на резултата от теста и симптомите, детето да бъде тествано още веднъж след няколко дни.

Той цитира данни от Германия, където 50% от децата, настанени в интензивни отделения, са имали и предхождащи хронични заболявания, а тези в обикновени отделения с други заболявания са 25%.

"Затова при лечението е важна добрата диагностика. Не е само коронавирусът, който трябва да бъде лекуван", каза д-р Масларски.

Доказано е, че британският щам на коронавируса засяга от 30 до 70% повече горните дихателни пътища. Това и някои други различия с уханския щам са причините сега децата да се разболяват по-често. Но няма установени данни за по-тежко протичане на болестта, обясни лекарят.

Той увери, че болниците у нас са в готовност да реагират и да приемат деца в случаи на усложнения.

Д-р Масларски посочи, че децата най-честно се заразяват в семейството и по-малко на мероприятия и в детските колективи, но смята че децата трябва да останат да учат у дома, особено тези в по горните класове.

"Мит е, че децата разболяват повече от възрастните. Те заразяват останалите, точно колкото и възрастните", подчерта д-р Масларски.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
6
 
! Отговори
Ака на 47 преди 3 години
Хайде да не се караме, гледайте си традиционната Корона по възрастните, измамници ***
36
4
 
9
 
! Отговори
Bili преди 3 години
Връщат сегрегацията...Оная дето по тв от сащ 60те сте гледали.Само че не с черни този път, а всички онези които не навеждат глава и не си дават рамото да го боцнат.Също ще бъдат те насилствено стерилизирани, а ако имат вече деца, ще бъдат взети. Питайте ромите в чехия и индианците в канада...
35
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като почнат някакви български псевдо специалисти да ми говорят за митове и легенди ме изкарвт извън кожа, на базата на какво го твърди този ауспух, че било мит че децата не разпространявали повече? Англия и Германия нали направиха пълен локдаун без училищата и детските градини и вместо да намалят се увеличиха случаите, след това ги затвориха и случаите рязко намалях. Затова и тези държави обявиха, че основно там се разпрострнява. Истината е че в бг не искат да ги затворят за да бачкат родителите
34
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лека хрема.леко гърло.разкършване.температура за 1 ден.после ще помислиш .че си добре 7 дни с антибиотик или не и после пада сатурацията.развиваш пневмония и ако си възрастен.дебел.с диабет.сърце.кръвно.краят е сигурен..така че отивайте на кръчма.на фитнес.пуснете децата с тротинетките и ПОСЛЕ ОЛЕЛЕ той УМРЯ
33
2
 
18
 
! Отговори
Bili преди 3 години
В ню йорк, децата могат да дават съгласие за ваксина от 10 годишни. Училището няма да информира родители. Нов закон от януари.В канада отнеха дете от баща му защото отказвал да го маскира и говори открито срещу репресиите корона.Сега виждате защо бутаха инстанбулската конвенция....конспирации...
32
5
 
13
 
! Отговори
G преди 3 години
Не знам за децата, но се сещам за една мисъл на Цезър, Разделяй и владей! Ваксър/Антиваксър, Бял/Тъмен/Жълт...и т.н.
31
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идат за децата.Коорфинирано, на много места по света където училищата со отворени започва мадово тестване на всички деца независимо дали са със симптоми или не.Сега ще всеят паника.Модерна започна пручване на ваксината си при бебета и деца от 6 месеца нагоре.Пазете децата си. Тука вече ще ни принудят да вземе оръжие...
30
5
 
9
 
! Отговори
Tan преди 3 години
Децата се изпозаразиха в училището. Дъщеря ми е болна и още 5 6 деца от класа.Средно тежки симптоми вече 9 ден. Загуби обоняние изцяло.В болниците е хаос. Личния лекар отказа да поеме отговорност. Единствен вариант остава спешен център където за преглед се чака с часове
29
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А в Русия защо няма пандемия и всичко е нормално?
28
6
 
18
 
! Отговори
123 преди 3 години
Фалшивата пропаганда на Глобалистите продължава. Чрез всяване на страх искат да приемем сатанинския им ред.
27
14
 
19
 
! Отговори
Не! преди 3 години
До всички хипохондрици, които се страхуват от децата - нали знате къде да си заврете ваксините?! Заключвайте се и никога не си подавайте носа навън!!!
26
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Троловете са идеални да се приключи с ненужните количества Астра Зенека. Все пак ваксините не могат да се изхвърлят просто така, то си струва пари да се унищожат така, че да не замърсяват природата. Затова иделното място, където можем да ги изхвърлим и да ни излезе безплатно са троловете.
25
25
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тролчетата ще им бучнем по една Астра Зенека да не се хаби ваксината, че пари са давани за нея. Може и по няколко, щото са с по няколко самоличности. Така планът за ваксиниране ще е преизпълнен и няма да има нужда нормалните хора да се бодат.
24
10
 
14
 
! Отговори
Не! преди 3 години
Всички троленца в атака. Не, няма да ви мине номера с децата! Никога!
23
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 30Давам му съвет на човека да се пази. Сигурно не е излизал скоро от къщи, забравил е нормите на поведение в общество и живеейки във вирталния свят си е повярвал, че е в компютърна игра...
22
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преболедувахме го семейно есента . Ако не беше пропагандата може би нямаше да знаем че сме биле болни
21
14
 
10
 
! Отговори
Справедлива преди 3 години
Трябва да се вкарват в затвора възрастни, които пушат, не потребяват марули и антибиотици, витамини и не спортуват. Така като се заразят от нещо с прецаканата си имунна система, ще заразят и останалите хора - това е терористичен акт, който трябва да се наказва със затвор или публично обезглавяване.
20
10
 
20
 
! Отговори
до Справедлив преди 3 години
Направо да ги обезглавяват на площада, че не искат да потребяват съмнителен продукт на частна компания, произведен с цел печалба. Гений си, брато.
19
3
 
14
 
! Отговори
До 30 преди 3 години
Интернет биткаджия, такива смелчаги като тебе първи коленичите в затвора пред пандизчиите.
18
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обществото нали е ваксинирано, бе калпак? Още от сутринта си се назобил.