Децата и COVID-19: Какви са симптомите и как да действаме?

Няма данни децата да прекарват по-тежко вируса
Обновена: 21 мар 2021 10:24 | 21 мар 2021 09:36,
90
Децата и COVID-19: Какви са симптомите и как да действаме?
Снимка: БГНЕС

Децата вече боледуват по-често от коронавирус, като британският вариант се характеризира с повече болки в гърлото, чиста секреция от носа, мускулни болки, загуба на гласа, главоболие, задух и повръщане. Това заяви педиатърът д-р Пламен Масларски пред Нова телевизия.

"Децата по-малко губят обоняние при британския вариант", обясни д-р Масларски.

Още по темата

Когато имаме данни, че детето ни е било в контакт със заразен, или когато симптомите продължават повече от 48 часа, би било хубаво да му се направи тест за COVID-19 и да се изолира, докато се разбере резултатът.  Той посъветва при разминаване на резултата от теста и симптомите, детето да бъде тествано още веднъж след няколко дни.

Той цитира данни от Германия, където 50% от децата, настанени в интензивни отделения, са имали и предхождащи хронични заболявания, а тези в обикновени отделения с други заболявания са 25%.

"Затова при лечението е важна добрата диагностика. Не е само коронавирусът, който трябва да бъде лекуван", каза д-р Масларски.

Доказано е, че британският щам на коронавируса засяга от 30 до 70% повече горните дихателни пътища. Това и някои други различия с уханския щам са причините сега децата да се разболяват по-често. Но няма установени данни за по-тежко протичане на болестта, обясни лекарят.

Той увери, че болниците у нас са в готовност да реагират и да приемат деца в случаи на усложнения.

Д-р Масларски посочи, че децата най-честно се заразяват в семейството и по-малко на мероприятия и в детските колективи, но смята че децата трябва да останат да учат у дома, особено тези в по горните класове.

"Мит е, че децата разболяват повече от възрастните. Те заразяват останалите, точно колкото и възрастните", подчерта д-р Масларски.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СправедливВнимавай пич, търсиш си бoя... Такива неща не ги говори като се срещаш с хората на живо. Тук да тролиш може, никой няма да те набие. Ама на живо по-добре не говори така.
16
30
 
22
 
! Отговори
Справедлив преди 3 години
Трябва да де вкарват в затвора родители, които не желаят да ваксинират децата си, подобен тип поведение представлява своеобразен терористичен акт срещу здравето на обществото!
15
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами тези симптоми, които са описани в първото изречение на статията са на тривиалния сезонен грип, а не на изкуствено разпространения сега патоген!
14
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма на кого да си пробутат количествата ваксини Астра Зенека и сега се ослушват дали не могат да ги боднат на децата... Ако планът им върви добре може следващия път като ги пуснат на училище присъствено да се опитат да ги ваксинират. Все пак ваксината си има срок на годност и после ще трябва да я изхвърлят...
13
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На комшията детето е на 7 години,и кога стана въпрос за бройките заразени детето вика "Много лъжат",щом и лапетата им разбраха цирка кво да говорим повече!!
12
20
 
23
 
! Отговори
Доктор Трайков преди 3 години
Само вчера през нашето ДКЦ бяха ваксинирани над 30 деца на възраст от 2 го 16 години, без никакви странични ефекти, ваксината на Астра Зенека е топ. Препоръчвам!
11
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Танзанийски учени безупречно доказаха, че хората желаещи да се ваксинират са хора с крайно ниска интелигентност, вярващи в обещаното им светло бъдеще, ***, остроземци и кръглоземци, ходещи по гадатели и врачки, с основно или по-ниско образование, убедени в съществуването на духове и извънземни, както и на паранормални явления. Ваксър означава - ***! Ако всички бяха ваксъри, щяхме да живеем в пещерите като скотове, и да гледаме телевизия. Ваксърът е враг на човечеството, с крайно ограничени умствени способности.
10
5
 
18
 
! Отговори
Не! преди 3 години
Беше въпрос на време да посегнат и на децата :ПП. Не вЕрвайте на оня *** отдолу, дори и в Израел не ваксинират под 16г. ... все още.
9
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не бе, няма данни децата да прекарват по-тежко вируса. Ето вижте онова 16-годишно момиче, дето 4 месеца я лекуваха в Пирогов. Еднакво тежко го карат.
8
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинирайте се с най - добрата анти ковид ваксина в света - ваксината на корпорация Астра Зенека! Астра Зенека - ваксината на Боговете! Ваксинирайте се сега, за да живеете като крале!Избираш Астра Зенека - избираш да живееш! Астра Зенека вируса удря, Астра Зенека вируса мачка!Всяка поставена ваксина - пирон в ковчега на антиваксърите! Астра Зенека е сертифициран, научно и лабораторно доказано БЕЗОПАСЕН за здравето продукт! Аз избрах - Астра Зенека!
7
16
 
11
 
! Отговори
антиваксър преди 3 години
До Мама КатиБраво, но да не ревеш след няколко петъка!
6
15
 
11
 
! Отговори
Да бе преди 3 години
Всеки път като му потече носа на моя ще му правя тест? Само ако докторчето дето го предлага това го плаща.
5
16
 
15
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 3 години
След децата, най-вероятно и неродените все още ще вкарат в схемата с ''вируса''!
4
24
 
26
 
! Отговори
Мама Кати преди 3 години
В петтк моите дечица бяха ваксинирани и се чувстват отлично,няма никакви странични ефекти, не се водете от антиваксърите - те са човекофоби.
3
33
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обидно е, човек да има в обкръжението си някой, който се е ваксинирал без да се съпротивлява всячески.
2
30
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както срещу вдеки друг грип
1
25
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Британски учени успешно доказаха, че противниците на ваксинирането са хора с крайно ниска интелигентност, вярващи в световна конспирация, ***, ходещи по врачки, убедени в съществуването на духове и паранормални явления. Антиваксър значи ***! Ако всички бяха антиваксъри, щяхме да живеем в пещерите като скотове. Антиваксърът е враг на човечеството с крайно ограничени умствени способности.