Децата и COVID-19: Какви са симптомите и как да действаме?

Няма данни децата да прекарват по-тежко вируса
Обновена: 21 мар 2021 10:24 | 21 мар 2021 09:36,
90
Децата и COVID-19: Какви са симптомите и как да действаме?
Снимка: БГНЕС

Децата вече боледуват по-често от коронавирус, като британският вариант се характеризира с повече болки в гърлото, чиста секреция от носа, мускулни болки, загуба на гласа, главоболие, задух и повръщане. Това заяви педиатърът д-р Пламен Масларски пред Нова телевизия.

"Децата по-малко губят обоняние при британския вариант", обясни д-р Масларски.

Още по темата

Когато имаме данни, че детето ни е било в контакт със заразен, или когато симптомите продължават повече от 48 часа, би било хубаво да му се направи тест за COVID-19 и да се изолира, докато се разбере резултатът.  Той посъветва при разминаване на резултата от теста и симптомите, детето да бъде тествано още веднъж след няколко дни.

Той цитира данни от Германия, където 50% от децата, настанени в интензивни отделения, са имали и предхождащи хронични заболявания, а тези в обикновени отделения с други заболявания са 25%.

"Затова при лечението е важна добрата диагностика. Не е само коронавирусът, който трябва да бъде лекуван", каза д-р Масларски.

Доказано е, че британският щам на коронавируса засяга от 30 до 70% повече горните дихателни пътища. Това и някои други различия с уханския щам са причините сега децата да се разболяват по-често. Но няма установени данни за по-тежко протичане на болестта, обясни лекарят.

Той увери, че болниците у нас са в готовност да реагират и да приемат деца в случаи на усложнения.

Д-р Масларски посочи, че децата най-честно се заразяват в семейството и по-малко на мероприятия и в детските колективи, но смята че децата трябва да останат да учат у дома, особено тези в по горните класове.

"Мит е, че децата разболяват повече от възрастните. Те заразяват останалите, точно колкото и възрастните", подчерта д-р Масларски.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
0
 
! Отговори
Geert Vanden Boche преди 3 години
В старческата дестинация пълна с имунологични щети булгарикус никой не обръща внимание на най уязвимите и засегнатите от тази пандемийна чума,а именно myni`kite деца.Всички ваксинират поголовно старци и средна възраст Зинзибарци гаче това ще им даде дългосрочна защита.Дръжте се мили дечица вие сте бъдещето за вас това ще е настинка но мутционният натиск,който създавате ще разруши и помете като с огън тази безполезна пас ми наа от незаинтересовано и вмирисано месо чукащи бастуни и Скручове.
56
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е ли престъпно, доказано компроментирани журналясти да учат хората как да се лекуват сами и то в условия на пандемия!?!
55
2
 
3
 
! Отговори
До 29 преди 3 години
В Русия...?Поне руски научи и гледай новините им. Хората там даже ваксина си направиха.
54
2
 
7
 
! Отговори
До 39 преди 3 години
Бил Гейтс следи стриктно кой вари домашна ракия. Никакво чипиране.
53
2
 
5
 
! Отговори
До 49 преди 3 години
На горките деца им бъркат и в носа и в г..а от 100 години. Не случайно плачат като африкански роби докато ги водят на детска градина.
52
0
 
6
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Зъбоболът симптом ли е?
51
0
 
1
 
! Отговори
уЧен преди 3 години
и това го разбрахме година и нещо по-късно.
50
0
 
4
 
! Отговори
К преди 3 години
Дайте ги на "космонавтите" - да им оправите стъкмистикатА. Ако хвърлят топа, пак няма да сте капо-по илЯдо лева за "политкиректната" диагноза...
49
0
 
4
 
! Отговори
! преди 3 години
Нищо не се казва за температура.
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 41: в резултат на неразумно поведение на роднина.в момента 3-*** са критични от моето севейство.а ти ако искаш ме псувай.ако искаш-не.това е положението.умира се!-------Глупости, лъжеш.
47
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сложете им маски да не го разпространяват
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
д-р Масларски, не е лошо да знаеш, че като се правят тестове на дацата, не им се бърка в носа или у нас няма значение всички сме под ножа. Ако наистина има щам дето не се хваща с PCR поне тая *** практика с носовете ще приключи!!!! :))
45
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 41: в резултат на неразумно поведение на роднина.в момента 3-*** са критични от моето севейство.а ти ако искаш ме псувай.ако искаш-не.това е положението.умира се!
44
7
 
5
 
! Отговори
Да се грижат преди 3 години
За тях приоритетно, като доброволци родителите - многознайковци, които са интелигентни, протестиращи и милеещи за присъствено обучение и социализация.
43
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжи и половина ...както и менте ваксини
42
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доказано е, че британският щам на коронавируса засяга от 30 до 70% повече горните дихателни пътища.Ако това е вярно, британския вариант въпреки че е по заразен е по малко смъртоносен. Болки в гърлото, сополи и кашлица. Другия оригиналния вариант на вируса беше заразяване на долните дихателни пътища, висока температура и пневмония.
41
4
 
18
 
! Отговори
Летеца Кемиал Трейс преди 3 години
Тука; *** много нагли типове сравняващи ваксина срещу Вариола с генна терапия срещу нещо си, я се скриите!
40
15
 
8
 
! Отговори
Кака Бара преди 3 години
"Лека хрема.леко гърло.разкършване.температура за 1 ден.после ще помислиш .че си добре 7 дни с антибиотик или не и после пада сатурацията.развиваш пневмония и ако си възрастен.дебел.с диабет.сърце.кръвно.краят е сигурен..така че отивайте на кръчма.на фитнес.пуснете децата с тротинетките и ПОСЛЕ ОЛЕЛЕ той УМРЯ"
39
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАнглия и Германия нали направиха пълен локдаун без училищата и детските градини и вместо да намалят се увеличиха случаите,----А в Русия защо няма локдаун и нямат проблем с вируса и всичко работи и децата учат, при това в Англия са ваксинирани над 50% от населението, а в Русия само 1.5%, въпреки че Русия може да ваксинира цялото си население и дори изнася ваксини?
38
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, че предишните поколения са били по-умни и са се ваксинирали срещу едра шарка, че ако мислеха като нас още щяха да умират хора от това...Ама вие си вярвайте, че с ваксината ви чипират и после Бил Гейтс ви следи. Да, точно Пешо от Люлин 3 следи!