Доц. Кунчев: Не засичаме "внос" на африканския щам, но ще се срещнем

Срокът на ограниченията може да бъде удължен
21 мар 2021 11:43,
129
Доц. Кунчев: Не засичаме "внос" на африканския щам, но ще се срещнем
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За момента не засичаме "внос" на южноафриканския щам, макар че в Европа го има, а и на Балканите го има - в Гърция и в Унгария има посочени случаи. Почти неминуемо е обаче и с него да се срещнем. Това заяви пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.  

"10 дни не е малък срок, но не знаем дали ще е достатъчен", допълни той в коментар на влизащите в сила от 22 март нови ограничения заради високия ръст на заболеваемостта от Covid-19. По думите му намаляването на контактите между хората ще окаже влияние. Кунчев изказа предположение, че срокът може да бъде продължен.

Той сподели, че е много трудна задачата да се намери добър баланс между здравето и икономиката.

Още по темата

"Видяхме какво става в Англия, Ирландия, Португалия, след това в Чехия и Словакия, а в момента и в Унгария. Видяхме, че пикът на тази вълна не продължава прекалено много - той е от 2 до 4 седмици. Едно намаляване на контактите би трябвало да повлияе, ако не започне веднага спад, то поне да достигнем плато, без да има продължаващо повишаване на броя на заразените и починалите", обясни той.

Според доц. Кунчев обществото е разделено по отношение на строгостта на мерките и времето, в което се налагат.

"Не е добро положението в болниците, натискът към тях продължава да расте. Търсенето на медицинска помощ се увеличи, което означава, че новият щам води до по-бързо развитие на по-тежка клинична картина, което налага болнично лечение. Към момента наближава 8000 броят на приетите в болници лица и към 700 е броят на настанени в интензивни отделения. Това е твърде голям брой, който изтощава и без това твърде изморената здравна система", обясни  главният държавен здравен инспектор.

В различните райони на страната се регистрират между 60 и 90% само от британския вариант на коронавируса, съобщи той.

Във връзка с временното преустановяване на ваксинирането с "АстраЗенека", доц. Ангел Кунчев беше категоричен, че това е правилният начин - когато има и най-малко съмнение, спира се прилагането до изясняване на ситуацията. Той уточни, че обществото е много чувствително по отношение на ваксините.

"На първо място е безопасността, а после е ефикасността. Това са основните принципи, на които всяка ваксина трябва да отговаря", заяви той.

Доц. Кунчев потвърди, че няма да има човек, който няма да може да получи втора доза на ваксината.

Очакват се над 580 хиляди дози през април и още повече през май, подчерта той и добави, че няма да е лесно да бъдат убедени голяма част от хората, за да се ваксинират. По думите му това ще е основната задача на медиците и на щаба.

"Има толкова неясни фактори, че не може да се прогнозира кога и дали ще има нова вълна на Covid-19. Трябва да има система за наблюдение, както е и при грипа - годишно 40 лаборатории в света следят какви нови щамове се появяват. Това вероятно ще стане и с коронавируса".

Главният държавен здравен инспектор заяви, че няма информация за производство на каква ваксина ще се използва новопостроеният завод в Разград, представен от премиера.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
2
 
! Отговори
... преди 3 години
Че ше се срещнем ше се срещтнем, *** се оказа, че тия ваксини дето ни ги слагат сега и идея си нямат, че има африкански щам! И даже и с такава ваксина моеш да си пукнеш от тоя щам се едно няма ваксина!
95
2
 
2
 
! Отговори
да преди 3 години
До АлфОнзи ден един познат ме информира, че открили тръстенишки вирус:)...
94
1
 
2
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
Ново двумесечно затваряне вероятно ще намали броя на заразените
93
1
 
5
 
! Отговори
Handel преди 3 години
"Към момента наближава 8000 броят на приетите в болници лица и към 700 е броят на настанени в интензивни отделения"Т.е. хората, които реално имат нужда от медицинска помощ са 700, за останалите щеше да е много по-добре да са си в къщи; а сега са в болница не за да ги лекуват, а за да гушме медицинската мафия 7300х1200лв = 8,760,000 лв - т.е. повече от 8 милиона и половина лв,И разбира се главната цел на тиkвoча - да се нагнетява страх и несигурност за да не гласуват хората на изборите.
92
2
 
9
 
! Отговори
Алф преди 3 години
Очаквайте в най-скоро време марсианския вариант на коронавируса!Ще го донесат ровърите от Марс които вече ще ги връщат обратно на Земята със взети проби от почвата там! Учени (и математици разбира се) вече са открили че на Марс има живот, и разбира се, и коронавируси!
91
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Досега в медиите се даваха данни за японски, руски, италиански, два калифорнийски, френски, нигерийски,даже и южнокорейски щам. А този обобщава африкански. Чакаме антарктически и от Антрактида. Щамове от всички страни разпространявайте се, човеците тръпнат от страх
90
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми карантинирайте,всеки влязъл в страната!Много е лесно!
89
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като започнем да "внасяме" африканският щам, щели да наложат вечерен час.Понеже не се вижда в тъмното заради тена.
88
2
 
9
 
! Отговори
Заплатата добре ли е преди 3 години
До. Кунчев за 50 бона на месец ще каже много неща! Докато другите са Lock_Down!
87
2
 
4
 
! Отговори
До ОПЛ преди 3 години
Не се разбира какво искате да кажете с пръскането и каква е връзката богатство - пръскане - Занзибар. Пояснете, моля!
86
4
 
6
 
! Отговори
ОПЛ преди 3 години
Мерси, още октомври преболедувах, задръж си елексира за себе си и родата!
85
2
 
11
 
! Отговори
До ОПЛ преди 3 години
В Занзибар беше разкошно. Може пак да се видим и пак да те напръскам, с еликсир.
84
12
 
7
 
! Отговори
ОПЛ преди 3 години
Естествено, че ни пръскат, такива като вас го правят, където ходят до Занзибар, минават през n-летища, заразяват се и после ми идват в кабинета и МЕ ПЛЮЯТ,ама яко ме плюят и колкото по-богат е пациентът, толкова по-се напиня да се изкашля ЯКО.Казваш му, че трябва да се спре предаването на вируса от човек на човек, а то гов-едо-то ти казва:Аз не съм виновен, заразиха ме!И се кефи, че ще зарази още някой!Е как да не си мизантроп?!
83
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора, нагледно демонстрация на Дънинг - Крюгер:Съфорумецут 81: ? Това, че ни пръскат с вируси , е истина от много отдавна, но ти мало.умнико, като не си разбрал, си е твоя грешка. Значи, той умникът знае, за разлика от всички нас, че ни пръскат с вируси. Хмммм
82
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 84:От 1923г.след първото братоубийство между българи та до днес, българинът не е нищо повече от кандидат-слуга на по-добре плащания господар, сънароднико!И много интересно, защо някак си от гръбнак нацията БГ етнос се превръща в изчезващ такъв?
81
5
 
6
 
! Отговори
До 81 преди 3 години
Я разкажи моля те повече за пръскането с вируси, че ми стана интересно, моля те !От самолети ли пръскат? С водни пистолети? През климатиците на НДК? От Луната ?Осведоми и нас, невежите.Благодаря
80
5
 
5
 
! Отговори
До 81 преди 3 години
....и земята е плоска, нали? То като четеш само уикенд и блиц, как да се научиш да мислиш? Май се припозна в списъка? Световен заговор, нали? В уикенд публикуваха ли доказателства или викаш няма какво друго да е Пази си оскъдните мозъчни клетки, че скоро и равновесие няма да можеш да пазиш. И сам си отговори на въпроса - колко научни труда си прочел през живота си, макар и с по 10 странички. Само с Уикенд не става. Примитив.
79
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 79:С какво изучилите се чистички политически коректни пра-се-та са по- малко прасета от другите?Естествено е човек да се съмнява още повече при сегашния управляващ елит.Човек може да е високоинтелигентен и изучил се мизантроп.
78
1
 
8
 
! Отговори
Юруш преди 3 години
На Занзибар е фиеста,фиеста!
77
5
 
7
 
! Отговори
Амонимен преди 3 години
До #79 Мнооогоо си ***, Саше! Как може да приравняваш така тези професии и кой ти дава право така негативно да се изказваш за тях? Това, че ни пръскат с вируси , е истина от много отдавна, но ти мало.умнико, като не си разбрал, си е твоя грешка. Мога да те попитам няколко въпроса , за потвърждаване, но като ти чета глупостите, едва ли ще ми отговориш правилно. Поне разбери едно- това с пандемията си е световен заговор на много правителства, а производителите на ваксини, стоят в основата му