Жълт код за 25 области за дъжд, сняг и вятър

Времето и днес ще бъде студено, ще вали
22 мар 2021 06:48, Александър Попов
6
Жълт код за 25 области за дъжд, сняг и вятър
Снимка: БГНЕС

И днес ни очаква студено време. Жълт код за дъжд, сняг, вятър и вълнение на морето е в сила за 25 области.

Предупреждение за значителни валежи от сняг важи за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София-град, София-област, Перник и Кюстендил. В тези области снежната покривка ще се увеличи с до 10-25 см, в някои планински райони - с до 30 см. По поречието на Дунав валежите ще са предимно от дъжд.

Жълт код за дъжд и сняг с количества до 20-30 mm е валиден за областите Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Кърджали, Русе, Силистра и Добрич, за сняг и вятър - за Шумен, Разград и Търговище, а само за дъжд - за Варненска и Хасковска област.

По долното течение на Струма преваляванията ще са от дъжд.

За цялото крайбрежие е в сила предупреждение за силен вятър над морето от север-североизток със скорост 14-17 м/с и опасно вълнение, което ще достига 4 бала.

В по-голямата част от Северна България дъждът премина в сняг през нощта. Очакват се значителни валежи, ще се образува и снежна покривка, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология. В югоизточните райони вали дъжд, който ще преминава в мокър сняг и на места, главно в Източните Родопи ще има условия за поледици.

Валежите през деня, в повечето от сняг, ще продължат през деня. По високите полета на Западна България, Предбалкана и планинските райони снежната покривка ще се увеличи още. Вятърът ще се ориентира от север-североизток, с него ще нахлуе още студен въздух, а в Лудогорието и Добруджа, както и по старопланинските проходи, ще има условия за виелици и навявания.

Температури ще са почти без дневен ход. Минималните ще са между 0° и 5°, а максималните - между 1° и 6°. В Югоизточна България температурите ще са сравнително високи, дневните ще достигат на места до към 8°.

През нощта срещу вторник валежите постепенно ще отслабват и спират.

Над Черноморието ще бъде облачно и дъждовно. Ще духа умерен, временно силен вятър от север-североизток. Максимални температури на въздуха ще бъдат между 7° и 8°, колкото е и на морската вода.

Над планините ще бъде облачно с валежи от сняг. След обяд вятърът ще започне да се ориентира от север-североизток и ще се усили. С него ще нахлуе още студен въздух и ще има условия за виелици и навявания. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 1°, на 2000 метра – около минус 3°.

Във вторник, 23 март, застудяването ще продължи. Ще преобладава облачно време. На много места, главно в Западна и Централна България, ще превалява слаб сняг. По-късно през деня облачността временно ще се разкъса. Максималните температури в по-голямата част от страната ще са между 1° и 6°.

В сряда на много места ще има слаби валежи, предимно от сняг. Ще се понижат и минималните температури.

В четвъртък в крайните североизточни райони и в планините ще превалява слаб сняг. Северозападният вятър ще отслабне. Ще остане студено, особено сутринта - на места, главно в Западна България минималните температури ще са до минус 10°, минус 12°. Максималните - предимно между 2° и 7°.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: времето
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе да ви кажа не ме притеснява толкова снега, то дори е малко тази година. По ме притеснява изригването на вулкана в Исландия. Образувал се е огромен процеп. Между 350 и 750 метра... Освен ако няма грешка по новините. Щото като се замисля - процеп от 350 метра си е доста сериозно нещо. За 750 метра да не говорим...
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баба Марта всяка година има по една-две такива изцепки!Но снегът ще се стопи за ден-два!Буря в чаша вода!
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глобалното затопляне е в пълен ход.
2
1
 
8
 
! Отговори
о, да ..! преди 3 години
При нас в района на Дунава, Оряховска околия, сняг вали и то с такава сила и на такива големи парцали, че през зимата не е имало.Натрупа над 30 cm.Температурата е около 2оС.В събота при нас времето беше идеално, топло, бях по риза на брега на Дунава.Колко бързо всичко се променя!
1
1
 
6
 
! Отговори
от Плевен преди 3 години
При нас в Плевен тази нощ е паднал сняг с дебелина около четири пръста.Сняг вали, а в същото време джанките и кайсиите пък са в пълна фаза на цъфтеж.Видно е, че и тази година плодове няма да има родно производство!covid-19, а от безумието на съвремието - блъснали се млади хора с колата през нощта в крайпътни орехи, яли, пили и са веселили, но после са се понабили до смърт!Плевен си умира като град, живот вече няма в града, всичко е мъртвило.