Отказаха мобилна избирателна урна на трудноподвижни хора в Бургас

От РИК обясниха, че трябва да се предостави решение на ТЕЛК или НЕЛК
23 мар 2021 10:25, Ния Христова
26
Отказаха мобилна избирателна урна на трудноподвижни хора в Бургас
Снимка: Pixabay
Трудноподвижни и болни възрастни хора в Бургас се сблъскват със изборната администрация само броени дни преди вота. Заради невъзможността да стигнат до секциите на 4 април, техни близки подават заявление за мобилна урна. Оказва се невъзможно, освен ако възрастните нямат ТЕЛК или НЕЛК.
 
Златко Гулеков живее с възрастните си родители. Майка му е на 82 години, а баща му скоро ще навърши 90. И двамата са трудноподвижни и с множество заболявания.
 
"Аз съм онкологично болна, оперирана съм онкологично, с 25 нагревки съм, след това получих мъждене на сърцето. Не мога да отида до урната, не е възможно. Ако дойдат тук - ще гласувам, ако не дойдат, здраве…", сподели пред Нова тв 82-годишната Тота Гулекова.
 
90-годишният й съпруг е тудноподвижен. "Не знам как мога да отида до там и как мога да се върна. Затова искам някаква помощ. Никога през живота си не съм пропускал да изразя собствената си позиция, т.е. искам да ви кажа откровено, че и този път искам да гласувам, макар че ми е много, много, много трудно", заяви Радко Гулеков.
 
Синът им решава да подаде заявление за гласуване с преносима урна за родителите си и възрастните им съседи. Изненадан бил от изискването, че заедно със заявлението, трябва да се представи решение от ТЕЛК или НЕЛК.
 
"Аз не виждам защо ТЕЛК и НЕЛК трябва да са документи, които се изискват, за да имаш право да гласуваш", посочва Златко Гулеков
 
От Районната избирателна комисия в Бургас обясниха, че изискването не е от тази година: "Законът и решението на Централната избирателна комисия, казват, че такива хора, за да се възползват от  това си право, трябва да го удостоверят по някакъв начин, не само с ТЕЛК или НЕЛК, могат и с епикриза", твърди Елка Стоянова- председател на РИК-Бургас.
 
От Районната избирателна комисия уточняват, че 20 март е бил последният ден, в който е можело да бъде заявено гласуване с подвижна урна. Сега Златко Гулеков търси адвокат, който да му помогне с казуса, ако сам не успее да се справи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Vako преди 3 години
И в махалите имат нужда от такива урни и там има стари хора.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Определено ще загубим доста гласове от застаряващите ни подръжници.
19
0
 
1
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Гледах по новините снощи този казус.Объркан съм.Но би трябвало да се ходи до пунктовете физически.Иначе става такава каша и предпоствка за манипулации.Дори политиците ходят до урните .
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предните избори ОРГАНИЗИРАНИ И ПРОВЕДЕНИ ОТ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ БЯХА СЪОБРАЗЕНИ С ВСИЧКО! ПОДВИЖНИ УРНИ,ЕКИП ОТ СПЕШНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ, ТОПЪЛ ОБЯД! САМО ЕДНО НЕЩО БЕШЕ ЛОШО- ГЕРБ СПЕЧЕЛИ! И ЗА удобно извинение сега говорят, че ББ Е ФАЛШИФИЦИРАЛ ПРЕДНИТЕ ИЗБОРИ ОРГАНИЗИРНИ ОТ РАДЕВ !ТАКА ЗНАЕ БКП ДА ЛЪЖЕ!
17
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Ясно е написано, че става и с епикриза. Какъв е проблемът?
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На предните избори един се БЕШЕ изгубил , след като гласувал!ТОЙ няма памет да се върне в къщи, НО се възползва от правото да гласува! БОЛНИТЕ имат дечица и да ги ОТКАРАТ с инвалидната количка до урните! ЦИРК БКП ПРОПАГАНДА!
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутро-калинките лишиха трудноподвижни хора от правото им на глас.
14
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонименхвърли едно око на Конституцията !
13
2
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонимен11:И ти си прав!..Какво ми се прават на "трудноподвижни и болни" СТАРЦИ по на 90 години?.."лъжат,щото ги мързи"..А "припкат като козички".....КРЕ-ТЕ-НОИД!!!!
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ме прощавате, ама 90-годишни хора да определят бъдещето на 20-годишните?
11
0
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
о,сега ми стана ясно какво е "Европейско развитие" и кои са "гражданите",които се крият под тоя чадър!.."Хелзинскикомитет"?...Би могъл да вземе отношение,ама пусто не са роми въпросните старци..
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Аз не виждам защо ТЕЛК и НЕЛК трябва да са документи, които се изискват, за да имаш право да гласуваш", посочва Златко Гулекова как ще докажеш, че искаш мобилна урна защото си болен, а не защото те мързи?
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АКО ИМАШЕ работещо вещество в черепната кутия щеше да се въздържи да гласува кой да управлява държавата, след като не се знае дали ще е жив до КРАЯ НА следващия мандат!
8
3
 
3
 
! Отговори
да знаете преди 3 години
Това е дискриминация, а и така Буци отново ще ''спечели''.
7
13
 
7
 
! Отговори
Евала преди 3 години
Тая да си поръчва ковчег и камък, къде е хукнала да гласува. Гевезелъци! Трябва да има уседналост, ценз и пределна възраст за гласуване. Не може всякакви неграмотни роми, изкрейзили дъртаци и емигранти, нестъпвали от години в България, не знаещи езика, да ни определят бъдещето!
6
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербаджийски кмет ни му трябват гласове ,протоколите вече са готови)
5
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А секс по домовете нещете ли?
4
5
 
23
 
! Отговори
вижда се преди 3 години
ГЕРБ са класни ***
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1.След подаването на документи ТЕЛК по закон са длъжни да се произнесат в рамките на ДВА месеца; ако не си индианец, това им отнема по ШЕСТ месеца, понякога и по-дълго.2.В най-добрия случай ТЕЛК определя инвалидна пенсия от 180-200 лв. за пенсионери-инвалиди, но ако пенсията им НОИ е дори с лев повече, и инвалидната пенсия отпада.3. Отпуска им се право на храна и асистент за ЕДИН час дневно от Социален патронаж, при това невинаги.Затова и отдавна хората са вдигнали ръце и НЕ разчитат на ТЕЛК.
2
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако нищо не се изисква нали се сещате, че всеки ще си поиска мобилна урна?