Открит е сигнал на телефона на изчезналия сноубордист

Днес спасителна операция обаче няма да има
Обновена: 24 мар 2021 20:58 | 23 мар 2021 07:40, Петя Славова
107
Открит е сигнал на телефона на изчезналия сноубордист
Снимка: Dnes.bg

Открит е сигнал на телефона на изчезналия сноубордист. Предполага се, че апаратът е затрупан от лавина на 3 м  вероятна дълбочина, разказа спасител пред Нова тв.

"Вчера се правиха опити да бъде открит, но поради голямата дълбочина и факта, че мина доста време кучетата не успяха да открият затрупан човек.", обясни още специалистът и допълни, че в четвъртък ще бъде подновена акцията по издирване на мъжа, тъй като в момента има трета степен на лавинна опасност.

Още по темата

Повече от денонощие продължи издирването на 34-годишния сноубордист, който изчезна в неделя в местността Бодрост над Благоевград. Вчера в късния следобед акцията беше временно преустановена.

Спасителните екипи останаха в готовност да подновят търсенето при повече информация за местонахождението на издирвания, съобщава Bulgaria ON AIR.

Десетки спасители, доброволци и приятели на младия мъж търсеха с часове по всички улеи и пътеки в района.

Как ще продължи акцията по издирването на сноубордиста, ще покаже анализът на спасителните екипи за извършените действия до момента.

Претърсени са всички улеи и пътеки, по които карат фрирайдърите. Вчера със спасителите търсеха и следови кучета, но без резултат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 85 Спокойно можете да станете планински спасител и в сегашния момент, когато се чака падането на нова лавина в улея / който познава района, знае за какво говоря!/ - да дадете пример за това как се търси тялото на загинал човек под козирка от сняг и лед с тегло 1000+ тона!Успех в новото поприще!И да се обадите, ако след този героизъм Ви извадят жив от снега!
83
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЛавината извършва такива движения,че може да смачка, начупи и убие човек и в първите секунди,но това не означава,че не трябва веднага да се хукне да се спасява човека и се огранизира спасяването Имахме случай,при който човек е живял 6 часа под снега,защото се е образувала камбана от въздух вътре в самата паднала лавина.А от четирима веднага открити 3 оживяха
82
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Телефона може да е изхвръкнал на стотици метри след удара от лавината. Трябва да сме реалисти - човека е загинал и отдавна отписан от спасителите. Не е и за съжаление, тъй като не се е погрижил за собствената си безопасност, а точно обратното - търсел е адреналина и създава проблеми за всички останали. Лошо е да го казвам, но е така. С природата шега не бива - играчка / плачка!
81
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера го гледах един "началник" на тези спасители. Мрънкаше, че времето било лошо, неискали да рискуват други животи ?!?!?! Горкият, станал спасител а пък работата му се вижда опасна. Друго си е да седиш цял ден и да ти плащат.
80
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КривонделМалко уточнение - 90% шанс през първите 10-15 м имат само онези, които не са загинали още в първата минута на лавината / смазани, ударени в скала, дърво и пр/. От тези, които оцеляват след първия удар само 20-30% с шанс да попаднат в лавинен "джоб" и то достатъчно плитко, за да могат да дишат, те имат 1 ч...Това е . При всички случаи да се спускаш в лавинни улеи и да нямаш елементарната противолавинна екипировка / сложете барем една каска, бе, хора!/ - това е безразсъдно!
79
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който подценява планината и морето си плаща. На 23 г. бях, когато се чувствах много уверен в плуването. Можех да плувам по 4 -5 км. Едно лято навлязох навътре в морето към 500 метра и като ме подхвана едно течение, едва се измъкнах, добре, че не се паникьосах. Обецата ми беше вече на ухото.В Пирин пак през лятото тръгнах към Тодорка без добра екипировка. Простудих се гадно посред лято. Втора обеца на ухото.Хора, внимавайте, не се самозабравяйте. Добра екипировка и по позволените маршрути.
78
0
 
0
 
! Отговори
по подобно преди 3 години
поведение правете изводи и за много други
77
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе мирно седяло, не бе чудо видяло.
76
0
 
10
 
! Отговори
Роза преди 3 години
Планината е опасно нещо!Това го знам от препатили хора.Излишната самоувереност само веднъж ще ти изиграе лош номер и втори път няма да има!!!Но...както казва една стара и вярна поговорка-"Турен акъл в глава не стои!"
75
0
 
19
 
! Отговори
Кривондел преди 3 години
До 72През първите 15 минути шансът за оцеляване е около 90%. Между 15тата и краят на първия час пада до 30%. След това графиката се срива. В превод. Истински шанс имате ако ви изровят спътниците, а не ако чакате ПСС в отдалечен район. Спасителите са всеотдайни, но не де телепортират! Затова и носене на уреди за лавинно спасяване е важно.
74
17
 
6
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 години
Брей , изчакахте да минат 3 дена, за да локализирате сигнала, като най-вероятно даже телефоът е изключен. Защо не го направихте в ден 1 питам аз? Защо? Защо винаги всичко трябва да става с триста зора, а е заложен човешки живот! Бездарници!
73
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изсекоха горите- затова има лавини ......опростачиха образованието---затова има *** ....три дена искат разрешение от прокурор за да включат телефона за издирване ...
72
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МнениеИ после се харчат парите на всички, заради тяхната безотговорност
71
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе хора, вложете малко разум. Ясно че има търсачи на силни усещания, ама... дайте шанс и на другите да ви откриват по-лесно.
70
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЗАСИЧАНЕТО НА ВСЕКИ МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН КОЙТО Е АКТИВЕН МОЖЕ ДА СТАНЕ ЗА МИНУТИ ,СЛЕД КАТО СЕ ДАДЕ РАЗРЕШЕНИЕ НА МОБИЛНИЯТ ОПЕРАТОР . ДА НАПРАВИ ТОВА. ПРИ НАС СА НЕОБХОДИМИ 48 ЧАСА. ТОЛУБСТАН ТОВА НЕ Е АКТУАЛНО СЛЕД КАТО НЕ ПЪЛНИ ЧЕКМЕДЖЕТО
69
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КривонделЗа какво му е сонда?Сонда е необходима, когато вече търсят човека под снега и дупчат да го търсят, тъй като снега е с метри дълбок, на алпиниста сонда не му трябва. Ако е спасител - да,но не и на алпинист.
68
2
 
8
 
! Отговори
Кривондел преди 3 години
И пак до 62Разбира се - подсичане/пресичане/влизане в улей при лавинна опасност се прави само и единствено ако не може да бъде избегнато. Самият факт, че сте там, показва низ от по-ранни грешни решения! В момента просто си чешем езиците как да бъде намален риска веднъж изпаднали в тази ситуация. Нещо като "как се постъпва ако влезете с несъобразена скорост в заледен завой с летни гуми" :)
67
3
 
2
 
! Отговори
Кривондел преди 3 години
До 62Аз пък зная, че при пресичане на лавинен улей (разбира се - само когато се налага) хората... се развързват - дори и да са били вързани. Едно стандартно алпийско въже е дълго 60 метра. При трима - това прави човек на всеки 20 метра, тоест по-голяма лавина 100% ще повлече и помели всички. Никой не носи 200-300 метрови въжета, за да пресече улей. Хората се развързват и пресичат един по един, следейки този вътре. По възможност с ПИПС-ове, сонди, лопати и т.н.
66
1
 
2
 
! Отговори
BGN преди 3 години
Ние сме 4ти по смъртност на 100000 души. Там кой е виновен ??Населението, че е малобройно ли ???Може ли такива смешни оправдания !!!Уж сме за пример, а тоо ...
65
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТФрирайдърът е бил член на ГЕРБ? Откъде знаете това?