Спад на ражданията 9 месеца след първия локдаун

Болниците отчитат като тенденция намаляването на бебетата
23 мар 2021 09:00, Петя Славова
52
Спад на ражданията 9 месеца след първия локдаун
Снимка: БГНЕС

Окончателни данни за броя раждания за януари 2021 г., в който се раждат бебетата, заченати през април 2020 г., сочат видимо намаляване, което на някои места надминава 30%. Това е в пъти повече от намаляването на броя на ражданията през последните 10 години, което по данни на НСИ е около 3-4% годишно, съобщава "Телеграф".

Отражение

Предварителни данни за броя раждания у нас през януари 2021 г. НСИ ще публикува по-късно през годината и те ще дадат цялостен поглед върху отражението на априлския локдаун върху раждаемостта. Първичните данни от родилните отделения в страната обаче показват очевидна тенденция. Така например, в най-голямата АГ болница в София "Майчин дом" броят раждания през януари 2021 г. е с цели 30% по-нисък от съответния брой година по-рано – 355 към 247 новородени. Макар и не толкова значими, намаления на броя родени бебета има и в частните болници "Надежда" и "Щерев".

Данни

Огромен срив има в родилното в МБАЛ-Благоевград - 31%. "През януари 2020 година в нашето родилно отделение се появиха на бял свят 54 здрави бебета, а през този януари - 37 бебета", каза за „Телеграф управителят на болницата д-р Огнян Митев. Драстично е намалението и в родилното в Стара Загора – от 221 деца през януари 2020 г. до 165 деца през този януари, или 25% спад. 12% е спадът на ражданията в родилното на болницата в Шумен – 75 заченати през априлското затваряне спрямо 86 година по-рано. Спад с 11% се отчита и в родилното на УМБАЛ "Дева Мария“ в Бургас 9 месеца след големия априлски локдаун. Там през първия месец на миналата година са родени 90 бебета, а през този 80 бебета. В УМБАЛ-Бургас тенденцията е същата. С 9% е спадът в клиниката по АГ на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив – от 116 на 105 бебета, заченати в локдауна. Макар и с по-малки проценти, спад отбелязват родилните отделения и в Добрич и Русе.

Отлагане

"Въпреки че тези данни не са представителни, защото не обхващат всички родилни отделения в страната, те все пак показват някаква тенденция", коментира доц. Стоянка Черкезова от Института за изследване на населението и човека при БАН. Според нея по време на априлския локдаун от миналата година хората са изпитали рязко чувство на несигурност за своето бъдеще и незнание какво да очакват от утрешния си ден. Това по естествен път е довело много двойки до решението да отложат създаването на поколение. В основната си част обаче тези решения ще са само временни. "Голяма част от ражданията са резултат от семейно планиране. Ето защо тези цифри изобразяват по-скоро едно масово отлагане на създаването на дете за по-благоприятен бъдещ момент отколкото тотален отказ от създаването му". Доц. Черкезова сравни настоящия срив с този от 1996-1997 г., предизвикан от тогавашната рязко разразила се икономическа криза, която по подобие на корона кризата е породила много несигурност в бъдещето.

Жените във фертилна възраст намаляват

Една от основните причини за намаляването на раждаемостта у нас през последното десетилетие е намаляването на броя жени във фертилна възраст. Според доц. Черкезова дори и тоталният коефициент на плодовитост (б.р. вероятният брой деца, които една жена ще роди през живота си, който е 1,58 за 2019 г.) да се запази, то той няма как да компенсира намаляването на този брой жени. Ето защо в дългосрочен план, независимо от това кога ще свърши пандемията, очакванията са за продължаване на тендецията за намаление при общия брой раждания годишно. Това ще задълбочи и устойчивия тренд на увеличаването на тежестта на населението над 65-годишна възраст и намаляването на тази на това под 14-годишна.

Ще компенсираме след пандемията

"Макар и с много условности данните от родилните отделения могат да ни дадат някаква ориентация за тенденциите“, коментира доц. Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека при БАН. Според нея всякакви стресови ситуации в обществото бързо се отразяват на репродуктивното поведение на населението, като това се проявява под формата на отлагане на раждането. „Този процес обикновено на по-късен етап бива последван от компенсиране. Повечето отложили създаването на дете ще се насочат към осъществяване на репродуктивните си планове, когато се върне икономическата стабилност", обяснява доц. Димитрова.

Тенденцията валидна в целия свят

Локдауните по света масово са накарали хората да отложат бебеправенето, съобщи ББС. Британската медия цитира изследвания, според които САЩ са изправени пред най-големия спад на ражданията от един век, а в някои части на Европа спадът е още по-голям. През юни миналата година икономистите от Института Брукингс в САЩ изчислиха, че ражданията в САЩ ще спаднат с 300 000 до половин милион. В същото време проучване сочи, че 50% от хората в Германия и Франция, които са планирали да зачеват през 2020 г., ще го отложат. В Италия 37% от планиралите зачеване през 2020 г. казват, че са изоставили идеята за дете изобщо. Доклад на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) показва 8% спад на ражданията през декември. Ранните данни от Италия предполагат спад от 21,6% в началото на годината, а Испания отчита най-ниската си раждаемост откакто води статистика. Девет месеца след началото на пандемията Франция, Корея, Тайван, Естония, Латвия и Литва също отчитат месечни данни за раждаемостта за декември или януари, които са най-ниските от повече от 20 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: бебетансираждания
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
1
 
! Отговори
... преди 3 години
1300лв средна заплата. 2000лв средни разходи на двойка с дете. 200000лв за апартамент с две спални. Айде сега с останалите 600лв за почивка ли първо, за дете ли първо, за нещо за вкъщи ли, за ипотека ли или за какво? Ами като няма пари за всичко, ще махнем детето от сметката и сега има пари за останалите неща. Искаме да живеем ТОВА Е !
39
1
 
9
 
! Отговори
Липсва нещо преди 3 години
Това, което не пише, е че семейното планиране е присъщо на по-образованата част от населението и това е в цял свят. Тези, които не могат да четат и пишат си се размножават със същите темпове. Т.е. цифрите на спад са плашещи като се отчете запазващия се прираст на неграмотниците. Вероятността техните деца да бъдат грамотни един ден хич не е голяма
38
1
 
0
 
! Отговори
до 36 преди 3 години
И аз разсъждавам над същия въпрос. Сложна работа. Стигнах до извода, че единственият начин е да се завърнат Скинхедс
37
0
 
2
 
! Отговори
Генерал годжи преди 3 години
ГЕРБ ПОБЕДА!
36
2
 
0
 
! Отговори
543 преди 3 години
Оцеляват не най-силните, а най-приспособимите. И тази пандемия ще отшуми и пак ще има деца.
35
1
 
3
 
! Отговори
нърт преди 3 години
До 34Има двойки без брак които имат деца, репресията не носи нищо положително.
34
2
 
1
 
! Отговори
трън преди 3 години
До 37Те са заченати преди мерките. Ако не знаете, децата не се раждат в момента на зачеването.
33
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щабът няма ли да изчислят колко хора не са се родили заради "великите" им мерки? Колко хора не са си намерили половинка, заради мерките им и съответно не са заченали дете? Колко българчета не са се родили заради решенията им? Нали постоянно обясняват, че много хора с придружаващи заболявания са щели да бъдат живи, ако не са се били заразили с Ковид 19. Нека сега някой истински журналист им зададе поне един въпрос, който не е по сценарии и за който не са се подготвили и не са си поръчали сами...
32
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен, в момента е престъпление да създаваш деца!Само като си помисля какъв живот им предлагаш след това и ми става лошо.
31
11
 
8
 
! Отговори
Не виждам преди 3 години
какъв е проблема, че населението на България намалява. Така всеки човек има много по-лесен достъп до природни ресурси. Проблема е по скоро в етническия състав на населението, не че нещо имаме против етносите, обаче има едни които традиционно го карат на социални помощи от люлка и до гроб. За съжаление тези особи се размножават и тежат върху малкото останали работещи, раждащи работещи и учещи деца. По скоро трябва да се разсъждава, как да се бори тази диспропорция.
30
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Силно се съмнявам при малцинствата раждаемостта да е намаляла. А и вече младите хора изчакват с децата след 30 год. Това си е лична работа на всеки, с изключение на бизнеса, който се развива при малцинствата с раждането на деца. Не виждам нищо лошо да има закон за две деца в семейство или максимум три, все пак всички сме наясно, че ресурси няма за всички и вместо да пускат вируси, по-добре да се наложи ограничение на раждаемостта.
29
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че кой мъж в хоум офис ще иска да има бебе което да реве по цял ден докато той работи.
28
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това намаление в големите болници е защото повечето жени в пандемията раждат по местоживеене. Не отиват в големите болници, където смятат, че ще им обърнат повече внимание. Нищо чудно в малките градове да са се увеличили ражданията.
27
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а мг.г даже говореха едва л ине за бейби бум, тъпанарите!
26
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 13Така е. Много образовани семейства с добри доходи направиха деца последната година. А ако ви се е налагало да летите наскоро ще знаете че полетите за навън са 90% роми.
25
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И пари имам, и къща имам и стабилен доход имам ама съм зверски грозен и не ме искат :(
24
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е супер, всичко върви по план, до 10тина години населението на земята ще е много много редуцирано, точно както адвокират господарите
23
3
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
до 22 -АМА ТИ СИ МНОГО УМЕН )) Голям разбирач се изкара)) От Бургас за Сливен -90 % от селата са с население роми и турци-посока карнобат същата работа-посока Средец Ямбол-същата работа -Посока Руен Рупча -същата история--Та ти явно си седиш в градчето само и философстваш в нета -докато животът ти мине в празнословие и празногла-вие)) отиди в Злати войвода -там ще бъдеш потресен -издават само звуци и ходят със секирки
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до Ф.С.В.Това че не разбираш българските диалекти не значи, че по селата говорят на чужд език.Изключение правят едни райони, дето насилствено им смениха имената и после ги оставиха на произвола на съдбата.И пак, там все още има доста запазени стари диалекти.
21
9
 
20
 
! Отговори
Плодовитост а? преди 3 години
1) Стрес2) Безразборен скс3) Лоша храна / алкохол4) Объркани ценности и в двата полаРезултат: когато младите станат стари, разбират че не са безсмъртни. Решават да правят деца НО установят че вече не могат. Родът им изчезва.