Туризъм в пандемия: Очаква се слаб летен сезон у нас

Гърция в момента е страната с най-много записвания
23 мар 2021 15:10, Анисия Иванова
32
Туризъм в пандемия: Очаква се слаб летен сезон у нас
Снимка: БГНЕС

Предстоящият летен сезон у нас се очертава слаб. Нашите съседи са много по-бързи и по-гъвкави от нас в привличането на туристи. Например Гърция обяви начина, по който ще се влиза на нейна територия и въпреки че това все още подлежи на одобрение от Европейския съюз, в момента Гърция е страната с най-много записвания. Това стана ясно от разговора със Светлана Атанасова, Българска асоциация на туристическите агенции (БАТА), в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

През зимния туристически сезон в България няма почти никакви туристи от чужбина заради ограниченията на полетите и сроковете за карантиниране. "Сезон 2020-2021 г. бе сезонът на българския турист“, каза Атанасова.

Още по темата

„Все още не е ясно каква ще бъде европейската практика за изискванията за сертификат. Надявам се да се водят и преговори с важни за нас пазари като Русия и Турция“, каза гостът относно очакванията за предстоящия летен сезон.  

"Не сме в регулярен пазар и бързите реакции дават желаните резултати“, заяви Атанасова пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите ѝ българският бизнес е готов за новия сезон, но "поизостанахме като политика“, която е водеща в ситуации като пандемията.

„Все още няма ясно становище как ще изглежда ваксанизационният сертификат, какво ще обхваща и как ще функционира, но се надяваме той да изиграе своята роля за повишаване на сигурността за здравето на хората“, каза тя.

"Всяко нещо, което помага за преодоляване на пандемията и за повишаване на сигурността за здравето на хората, за нас е от изключително значение“, допълни гостът.

Много важно за икономиката е туристическият сектор да бъде включен в Националния план за възстановяване, за да се избегнат масови фалити, смята Атанасова.

Целият разговор вижте във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ем що да идват при неваксинираните българи.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако основната им цел е да привлекат чуждите туристи - няма да стане. Там хората се информират предварително за положението с ковида във всяка държава и като им кажат не ходете там, заразата е навсякъде, първи са по смъртност в ЕС, не спазват никакви мерки, ниска хигиена и струпване на тълпи от хора особено в големите курорти - няма какво да чакат туристи от чужбина.
26
0
 
3
 
! Отговори
Константинос до 18 преди 3 години
Имам гръцки произход и това ми е името, умнико!И като такъв мога да кажа, че хубавите места в Гърция като Корфу, Миконос или Елунда си поддържат и високи цени, което е нормално!Защото е лесно да наемеш някоя бутафорна стаичка в някое село до Серес или Кавала и да си мислиш, че е много по-добре от България!Да, любител съм на морската храна и мога да различа каква риба и морски дарове ям. Все още има места в България, където предлагат прясна и качествена храна!
25
0
 
4
 
! Отговори
Тия шезлонги преди 3 години
за сметка на това струват 70 лева. Както казал един приятел, като му съобщили цената - Но аз само ще ги ползвам, няма да ги купувам!
24
0
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Слаб сезон - без дебели на плажа...
23
0
 
5
 
! Отговори
на тия шезлонги преди 3 години
дюшечето не се пере цял сезон, т.е. ако един с кожни болести легне - всички след него ги прихващат. Приятно летуване на "ефтините" чадъри и шезлонги.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 15Корона е в стил,, Лагер" други въпроси?
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахахааа тоя циркаджии пак опитва евтини номера. Гърция обявила начините по които ще се влиза в страната ама това трябвало да бъде одобрено от ЕС, демек по добре елате при нас щото за Гърция още не е ясно... Абе *** те тия от ЕС ясно казаха какви са начините за влизане на територията на съюза, сертификат, тест, като всяка държава може по неино усмотрение да поставя и други условия. Не е проблем, PCR Гърция, толкова. А вие интервюта по медиите.
20
2
 
3
 
! Отговори
мутрохотелиер преди 3 години
Кооо? Ньеееее.....
19
3
 
8
 
! Отговори
Концепцията преди 3 години
на БГ туризма тотално е в разрез с новите реалности продиктувани от пандемията и необходимостта от дистанция, дезинфекция и дисциплина. Години наред той се развива в посока тотално презастрояване на море и планина с грозни, огромни бетонови мастодонти в които огромни групи от туристи са натъпкани в стайчета, ресторанти и СПА. Няма нищо друго извън хотелите, ресторантите и заведенията. В Гърция е коренно различно - повечето места са усамотени, спокойни има къде да се разхождаш, караш колело...
18
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Онзи, дето си е написал името с правописна грешка, е тоооолкоз порЗд, че си мисли, че е ял прясна риба лятото по морето. ахахахахахаха
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И това лято хотелиерите май ще се държат за палците на краката
16
2
 
9
 
! Отговори
до 15 преди 3 години
Ти нещо си объркал бреговете. Бира "Корона" вика... Да ми била скъпа за 25 лв.? Че те и да ми я подаряват няма да я пипна тая гадост. Толкова ви разбира главата в Несебър от бира. Колко вида бира правят в Несебър? НУЛА. И не ставай смешен. Това е дамска бира... Изобщо правиш ли разлика между пилзен и лагер? В кой от двете е "корона", бе спец? И да ти наръгат парче лимон в бутилката го намирам за отвратително.
15
4
 
7
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Първия казва, че има така и онака.Ако ви е скъпа бира "Корона" за 25лв. има наливна за 1.50лв.Ама първо питайте или поне четете менютата.На диплянки и нахални викачи, вяра да нямате за всеки случай.То е лесно да напишат "BEST" пред името на ресторанта и да хвалят гурме кухня...но най-често става "ден година храни"!И да се оплачите на контролни органи-глас в пустиня !Айде и умната !!И с маски това Лято.
14
0
 
3
 
! Отговори
Славко преди 3 години
Няма да е слаб сезона.Нека само щеката на Далавери Симеонов и министър на....от скипистата в Банско,подкара по килоти и водните ски на Приморско!Крадци на време,природа ихора!
13
1
 
18
 
! Отговори
Константинос преди 3 години
Хубавите места в Гърция са в пъти по-скъпи от България, няма какво да се лъжем! Да си наемеш квартира в някое гръцко село от алкохолизиран старец, който по цял ден играе табла и пие ципуро, няма нищо общо с квалитетните места в Гърция!В България все още има места, където не е скъпо и не са превърнати в мутроплажове.Миналото лято доста обиколих Северното Черноморие - Шабла, Каварна, Балчик и Кранево, изкарах си страхотно - прясна риба, биричка, кеф. Големите курорти в БГ са за мазохисти...
12
0
 
11
 
! Отговори
kiro преди 3 години
България е мистериозна страна.Миналата година, хотелите по черноморието трябваше да са празни. Да ама не, пукаха се по шевовете.Сега зимните ни курорти трябваше да са празни. Не. Тъпкано е въпреки пандемията.Така че който има хотел, да не го мислим!Ние нямаме резервации. Ако мине тази история, лятото в Гърция.
11
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миналата година в Лозенец, никъде почти не видях сервитьор с маска, всичките бяха с маски под брадите или закачени на китките им. Сори пичове ама като се научите да пазите клиентите си, тогава ще чакате клиенти, евентуално!
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде пак Гърците си плащат да им се рекламира морето. В БГ сезона ще е супер, лош ще е само за големите хотели, които разчитат само на чужденци, но в тях така или иначе много българите не ходят, понеже не могат да си го позволят. Миналата година уж пак щеше да е слабо, а всички с които говорих с бизнес по морето бяха супер доволни и не бяха виждали скоро такъв сезон.
9
3
 
14
 
! Отговори
Българина преди 3 години
Нека продажбата на хотели започне сега... Ако герб са първа сила още много хора ще емигрират, както след всяко тяхно преизбиране тук остава само твърдия *** електорат. След 4 мандат българите извън България ще са над 50 пр.