Туризъм в пандемия: Очаква се слаб летен сезон у нас

Гърция в момента е страната с най-много записвания
23 мар 2021 15:10, Анисия Иванова
32
Туризъм в пандемия: Очаква се слаб летен сезон у нас
Снимка: БГНЕС

Предстоящият летен сезон у нас се очертава слаб. Нашите съседи са много по-бързи и по-гъвкави от нас в привличането на туристи. Например Гърция обяви начина, по който ще се влиза на нейна територия и въпреки че това все още подлежи на одобрение от Европейския съюз, в момента Гърция е страната с най-много записвания. Това стана ясно от разговора със Светлана Атанасова, Българска асоциация на туристическите агенции (БАТА), в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

През зимния туристически сезон в България няма почти никакви туристи от чужбина заради ограниченията на полетите и сроковете за карантиниране. "Сезон 2020-2021 г. бе сезонът на българския турист“, каза Атанасова.

Още по темата

„Все още не е ясно каква ще бъде европейската практика за изискванията за сертификат. Надявам се да се водят и преговори с важни за нас пазари като Русия и Турция“, каза гостът относно очакванията за предстоящия летен сезон.  

"Не сме в регулярен пазар и бързите реакции дават желаните резултати“, заяви Атанасова пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите ѝ българският бизнес е готов за новия сезон, но "поизостанахме като политика“, която е водеща в ситуации като пандемията.

„Все още няма ясно становище как ще изглежда ваксанизационният сертификат, какво ще обхваща и как ще функционира, но се надяваме той да изиграе своята роля за повишаване на сигурността за здравето на хората“, каза тя.

"Всяко нещо, което помага за преодоляване на пандемията и за повишаване на сигурността за здравето на хората, за нас е от изключително значение“, допълни гостът.

Много важно за икономиката е туристическият сектор да бъде включен в Националния план за възстановяване, за да се избегнат масови фалити, смята Атанасова.

Целият разговор вижте във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една от хубавите страни на вируса е, че ще разкаже играта на мутрохотелиерите и в Банско, и по морето.
7
0
 
19
 
! Отговори
Сезон ще има ! преди 3 години
Миналото Лято на Юг от Бургас беше силен-ниски цени и спокойствие !Никой не кара никого насила, да ходи при мутрите на Сънито.Ето Обзор се отдели в отделна община.Ако на са лакоми, ще направят Туризъм приличен.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очертава се Винкеловица да лови мотиката. Кофти ,че са останали само 10 -ти номер.....
5
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой няма да дойде в най големия ковидарник-българия
4
2
 
8
 
! Отговори
Зайо що си с шапка? преди 3 години
Зайо защо си без шапка ?Така стана работата с Туризма.Идваха наемаха обекти на скъп наем, защото мислеха, че сезона ще е много силен.Много от тези прости и алчни печалбари фалираха.Веднага след Нова година обикаляха да се пазарят за нисък наем, щото сезона щял да бъде слаб.Та да вземат обект за БЕЗ ПАРИ.Ами НЯМА, защото сами ще си работят на наемодателите.Тези филми ги играха шопите и преди миналото Лято !
3
3
 
9
 
! Отговори
До 2 преди 3 години
Най вече на собствената си глупост.
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На кой да благодарим за отнетия ни живот ?
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туризмът е като кулинарията. Има гурме, има и бърза храна. Когато обаче почивката ти се очертава ограничена заради мерките кое от двете ще предпочетеш, топ обслужване, хубави гледки и хубава инфраструктура или измекярите по нашето черноморие предлагащи вакуумирани пилешки пържоли за 25 лева и чадър до отходните тръби ? Ясно е кое ще изберат хората, ясно е че никой няма да дойде - отново. Но това си е изцяло наша вина, за такива се рекламирахме, за такива ни мриемат.