Четвърти ден без следа от изчезналия сноубордист

Можеше ли телефонът му да бъде локализиран по-рано?
Обновена: 24 мар 2021 20:21 | 24 мар 2021 20:21, Веселина Йорданова
39

Четвърти ден без следа от 34-годишния сноубордист, който изчезна в "Картала" над Благоевград. В понеделник телефонът му бе локализиран извън ски пистите, под няколко метра сняг.
Още по темата
При необходимост от локализиране на пострадал по сигнал от телефона, планинските спасители трябва да поискат съдействие от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", които съответно трябва да подадат искане до дежурен районен съдия. Той от своя страна трябва позволи на оператора да сподели подобна информация, след което операторът има по закон 2 часа, за да я предостави.

"Сами виждате, че процедурата изисква няколко стъпки, които в ситуации с елемент на спешност, както е и тази, може да се окажат затрудняващи или тромави и по този начин да не се реагира по най-бързия", обясни Деница Кожухарова от Фондация "Право и Интернет".

Това е процедурата за спасяване на човешки живот. В неделя, когато е започнала издирвателната акция в Рила, тази процедура е била задействана.

Според юристи обаче законът може да бъде променен, а процедурата облекчена и ускорена - и така от Планинската служба директно да се обръщат към дежурния съдия. Като това дори може да става по електронен път.

"Това би било мислимо, защото Планинската спасителна служба е част от БЧК, а БЧК е разпознат като един от органите по Закона за защита от бедствия, така че със сигурност това е една малка крачка, която може да се направи така, че да стане по-бързо предаването на тази жизненоважна информация в тази ситуация", посочи Кожухарова.

От февруари догодина всички мобилни телефони на територията на Европейския съюз ще трябва да могат да предават много по-точни координати за местоположението на потребителите, не само по отношение на клетката, а и по отношение на географските координати, на които се намира лицето, така че по-бързо да се намери и да се спаси човек.

"Именно поради тази причина е и този съдебен контрол, който ще отсъди дали следва или не тази информация да бъде споделена", подчерта юристът от Фондация "Право и Интернет". Според юристите съдебният контрол няма как да бъде пропуснат, тъй като той гарантира сигурност и превенция от злоупотреба.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: риласноубордист
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
1
 
! Отговори
близките му преди 3 години
да платят разходите до тук,не са длъжни да плащат дисциплинирани като нас
27
2
 
15
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Моля, прекратете това четиво. Момчето е мъртво от 4 дни. Разровете лавината, намерете го и превозете тялото до семейството му. Бог да прости този човек.
26
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има 2 варианта, единия да е дрогиран, другия е да е обмислял самоубийство, дано не съм прав :( Хората трябва да си знаят границата, това че гледат Супермен, не значи че те са такива :) :(
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На лято ще го намерят
24
0
 
0
 
! Отговори
До 6 преди 3 години
За да могат да те "спасят" при нужда, как защо?
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наистина интересно! Как са засякли телефона му под между 3 и5 метра сняг?! Май" конспирацията " на Сноудън си е баш истина. Иначе, Бог да е с момчето!
22
0
 
10
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
ако е затрупан от лавина в най-добрият случай има около 5-6 минути. Ако се е заковал в няко дърво няма и толкова дори ... който търси ектремното е наясно с това какво може да се случи
21
8
 
2
 
! Отговори
??? преди 3 години
Чакате да се стопи снега ли за да го намерите? Какви са тези оправдания с тези протоколи и процедури, става дума за човешки живот! След четири дни бездействие, какво мислите, че ще спасите?
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Късна пролет да минат да съберат жертвите на зимния туристически сезон и да се готвят за събиране на жертвите от летния туристически сезон.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
4 дни ....вероятно ало се стопи снега в края на април ,то скиори ,то сноубордисти и туристи и планинари )
18
3
 
7
 
! Отговори
Bili преди 3 години
Това е интересно - по точно проследяване на мобилните телефони...за да спасим животи...Който има акъл, телефон няма да носи...Иначе лека му пръст на момчето...
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Западняците са същите като нас, ама всеки бг берач на ягоди по острова ще ти обясни колко е яко там. Въпреки че кракът не му е стъпвал в която и да е европейска столица. Миячите на *** са също толкова осведомени. Пфуууууу....
16
3
 
8
 
! Отговори
истина е преди 3 години
Винаги ще си останем цървуланска държава !!!
15
14
 
7
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Ама си личат провинциалистите от малките дунавски градчета. Добре че поне писанията им ни спестяват мяукането им. Иначе, всеки тръгнал в планината трябва да бъде наясно, че планинското спасяване у бг'то е по зле и от здравеопазването и от образованието. Видимо е, и не е от днес. Поне от 12 години е.
14
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чета ви коментарите и се чудя - какви сте такива безчовечни , *** и извращения на човечеството . Никаква солидарност към близките му и него самия . Да не мислите , че е искал да попада в лавина ? Да не мислите , че е искал да му е последния ден на тая явно попита от злоба и жлъч земя ? В планината всичко оже да се обърка за секунди . Всички негативни коментари са от тролчета или хора , седящите по цял ден на вмирисания си зад*** и просто съществуват . Бълхи !
13
0
 
8
 
! Отговори
До злобата 12 преди 3 години
Може да си с децата си на излет, може да те нацели накой на магистралата...Случки много могат да му се случат на човек! Тогава пак ли да крещим - да си плаща!
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чуйте разговор от 7 януари 2021: https://bnr.bg/post/101400559Периодично през последните 30 години се обсъжда въздушна мед. помощ- транспортни произшествия, родилки и тежко болни в отдалечени райони, загубени и пострадали туристи. А твърдим, че сме туристическа държава...
11
7
 
15
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Тиквата купува стари самолети, подводници,но за медицински вертолет няма пари...
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България е ЕДИНСТВЕНАТА държава в ЕС без въздушна медицинска помощ.
9
7
 
4
 
! Отговори
БСП преди 3 години
По бай Тошево време нямаше изчезнали сноубордисти!!Съсипа я Бойко тази държава!!