Нов тренд: Съжителство под наем в села и малки градчета

Дистанцията се превърна в стандарт при пазара на имоти
24 мар 2021 11:55, Снежана Стойчева
80
Нов тренд: Съжителство под наем в села и малки градчета
Снимка: БГНЕС

Животът ни се промени. Изведнъж станаха актуални думите дистанция, маска, локдаун... Но върху пазара на имоти най-съществено се отрази дистанцията.

Презентирането на имоти започна да се случва предимно от дистанция – онлайн в сайтове, платформи, социални мрежи, чрез виртуални и видео турове; подписването на договори  се улесни от електронния подпис; дори банките извършват вече голяма част от подготовката за кредитиране онлайн.

Покупко-продажба на имоти

Част от продавачите на имоти, които не са притиснати от нуждата от свежи пари, предпочитат да запазят дистанция и да не предлагат имотите си за продажба заради неясното икономическо бъдеще. Те подготвят имотите си за отдаване под наем или изчакват нормализиране на ситуацията, за да вземат решение.

Друга част от продавачите се възползват от нарастналото търсене на имоти, за да предложат на пазара имоти, които сега могат да реализират на по-висока цена.

Има и собственици, които поради смяна на месторабота, местоживеене, увеличаване на семейството или желание да разширят дома си, продават, за да купят по-голямо жилище или имот с друга локация.

Купувачите на имоти ограничават физическите огледи в търсене на подходящия имот, за да се съсредоточат върху детайлното запознаване с предлаганите имоти чрез Google maps и виртуалните турове в онлайн платформите за обяви.

В средно-високия и високия сегмент жилища търсенето е основно с цел собствени нужди – над 60%. Най-предпочитаните имоти са тези с две или три спални, както и самостоятелни къщи.

Изисквания на клиентите

Към основните изисквания на купувачите за имидж на района, близост до зелени площи, все по-голямо внимание се отделя и на заобикалящата социална инфраструктура – възможност за спорт и почивка, близост до предлагани услуги – медицински и битови.

Разширява се значението на фактора функционално вътрешно разпределение на имота – да има обособено място за работа и голяма тераса.

Търсенията на купувачите на жилищни имоти изваждат на пазара пренебрегваните дълго време оферти за партерни апартаменти или на по-високи етажи, имоти с много големи тераси, жилища с повече стаи, крайградски къщи или селски имоти на разстояние до 100 км. Предпочитани са нови или запазени къщи, които не се нуждаят от ремонт. А интересът към четиристайните апартаменти се е увеличил два пъти. Те насочват интересите си и към затворените комплекси, в които има обособени алеи и зелени площи за разходка. Водещ става критерият за възможност да се живее повече навън, когато времето го позволява.

Поколението на Милениалите – родените в периода 1981-1996 г., които успешно се реализират в IT сектора, търсят по-просторно и по-луксозно жилище, но в по-малки, по-евтини и близки до природата градове.

Набира популярност и съвместното съжителство под наем в села и малки градчета – в отделни стаи, но в общи апартаменти или къщи с идеята изолацията да не е пълна и да се съхрани социалния живот с връстници, които имат сходни интереси.

Наемите

Наемателите увеличават дистанцията, когато могат да учат или работят от родните си места. Това налага много наемодатели да преразгледат условията на отдаване под наем и да понижат цените, за да задържат наемателите си. Но при някои наематели това не се оказа достатъчно и се освободиха повече от 20% от отдаваните под наем жилища.

Дългосрочното наемане за няколко месеца се настани в освободените от Airbnb жилища. Подобно няколкомесечно наемане се наблюдава и при ваканционните имоти. В основата на тези тенденции стоят заетите в IT сектора, защото те могат да работят отвсякъде и те се оказват най-подготвени за работата от дистанция.

Офис помещения и търговски площи

Работата от разстояние освободи част от офис помещенията. При новите офис площи незаетите остават в границите 2-3%. Появява се въпросът – могат ли свободните офис сгради да станат ненужни и в състояние ли са да се превърнат в жилищни? Отговорът все още изглежда неясен и далечен, но е факт, че за първи път се повдига у нас.

Лидерите в търсенията на офис площи остават IT аутсорсинг секторът, комуналните и професионалните услуги.

Изглежда твърде възможно да се премине на хибриден модел на работа – офис, дом, споделени пространства. В контекста на забавянето на динамиката при наемане на офис площи, наемодателите ще продължат да предлагат повече стимули и отстъпки като гратисни периоди, стъпаловиден наем, намаляване на срочността на договорите и др.

Освободените търговски площи от малки и местни търговци се окрупняват и заемат от търговци, опериращи в по-големи търговски формати. Електронната търговия бързо и в голяма степен ще продължи да компенсира загубите от затворените физически магазини.

Все повече онлайн и физическо пазаруване започват да се възприемат като едно „преживяване“ на клиента, а не като две отделни действия.

Изграждането на търговски паркове при входовете на градове в близост до автомагистрали продължава с ускорен темп, тъй като предлагат на едно място денонощни магазини, заведения, паркинг, автомивка, места за отдих, пазаруване и други удобства.

Новото строителство

Някои инвеститори в ново строителство на жилищни сгради започнаха да проектират малки дворове в местата, отредени за гараж или паркоместа. В новопостроените сгради най-висок е броят на апартаменти с две спални. Увеличава се и размерът на полезната площ в новите жилища. Расте и относителният дял на новопостроени къщи. При издаването на разрешителни за нови строежи акцентът в много голяма степен е за жилищни сгради.

Продажбата на имоти „на зелено“ продължава, но с по-бавно темпо, тъй като купувачите стават все по-предпазливи към предлаганите схеми на плащане. Свободните, непродадени жилищни площи може да бъдат обзаведени и подготвени за отдаване под наем, което може да доведе до по-голямо предлагане на имоти под наем в сгради ново строителство.

Имотите, при които няма промени нито в цените, нито в сделките, нито в доходността са индустриалните имоти – логистични центрове и производствени площи. Възвращаемостта на инвестицията в индустриални площи е 9,5%, което е с 1% повече отколкото при офис площите и почти с 2% повече отколкото инвестицията в търговски площи.

Новите стандарти при пазара на жилищни имоти за закупуване на по-големи жилища, крайградски и селски къщи, преместването в по-малки населени места, инвестирането на свободните финансови ресурси в имоти ново строителство и др. не позволиха цените на имотите да тръгнат надолу, а сделките да намалеят каквито бяха очакванията при цикличност на развитие. Пазарът на имоти запази своето темпо и почти остана незасегнат от коронакризата. Тенденцията от плавен ръст в цените бележи периода на дистанция и вероятно така ще бъде още година, защото за българина най-достъпната и сигурна инвестиция е тази в имот.

*Анализът е на мениджъра на сайта Imoti.net Снежана Стойчева. Вече 21 години платформата за обяви на недвижими имоти помага на потребителите с информация за коректните и некоректните практики на пазара и предлага полезни съвети. Imoti.net провежда и единствения форум за отличия в бранша – Годишните награди на Imoti.net, които оценяват постиженията и коректността на компаниите и експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
до 68 преди 3 години
Все пак има стари дъна Фокскон на които си има флопиконтролер и даже вървят, на експи вярно, но вървят още и са по живи от всякога. А иначе добър апарт или къща в България на добро място няма как да е без пари. Лева, еврото, долара се обезценяват така че цените ще растат нагоре.
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХахаПрецакват ги ако е така. За 2 месеца скача на 5 бона и отива в конкуренцията.
65
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте се карали за глупости. Да не гледаме в портфейла на другите. Признак на ниска култура и възпитание са хвалбите за пари. Важното е да сме щастливи и да се радваме на малките неща в живота.
64
1
 
0
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
До Анонимен3-4к е за програмист който е работил 2 години.
63
0
 
1
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
До до 591. Boot record-a официално от много години не е 3 реда ако искаш да прави нещо...3 реда на асемблер не е кой знае колко функционално... ако 3тия ред e halt, имаш един mov и едно прекъсване да винеш максимум или jump2. Каква дискета то няма флопи контролери по компютрите от над 10 години....май си проспал това времеТакива умници като теб не ги пускаме да влязат в офиса...официално :)
62
1
 
1
 
! Отговори
Аз преди 3 години
До АнонименЯвно нямаш представа с какво се занимават IT специалистите.И не не вземаме по 2-3к лева... взимаме доста повече
61
0
 
1
 
! Отговори
IT преди 3 години
До guestНе се надуваме твоето самочувствие е ниско...
60
3
 
1
 
! Отговори
guest преди 3 години
Алооо ИТтата големите Програмисти, май нещо много взехте да се надувате и да си мислите че сте нещо повече от другите хора и че всички са ви длъжни.И какво, инженер съм и системен администратор и какво от това.
59
1
 
2
 
! Отговори
IT-спец преди 3 години
незнам как е в БГ, но тук където живея в Исландия програмистите не вземат повече от останалите специалисти като DevOps, Линукс admins и т.н., разбира се че има изключения но и зависи кой е работодателя. ИТ спец неозначава само програмист, истинския спец знае поне 2 програмни езика, мрежи, облаци виртуални клъстъри и т.н. а такива вземат и повече от обикновените програмисти...
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добрите момчета от залите, хубавите, където тренират, за тях няма работа, няма развитие, а разни ***, които по цял ден играят компютърни игри, Ай Ти специалисти, взимат по 2-3 бона, *** несправедливата държава.Може ли питам 🤔🤔😏
57
0
 
14
 
! Отговори
IT надувки преди 3 години
В България има малко читави програмисти.Повечето са разни недорасляци, висящи на държавна хранилка чрез фирмите дето лапат държавни поръчки и продуктите им са пълен леш, разни колидиоти с уж по два езика, обясняващи на други *** как да измъкнат заседналата хартия от принтера и една купчина кандидат безработни *** (проект менаджери) висящи по офисите на уж големи компании с фалшива капитализация, дето като усетят дебелото почват съкращенията с офисите в Индия, Пакистан и Източна Европа.
56
0
 
4
 
! Отговори
до 59 преди 3 години
ХАХАХХАХАХА! Ти казваш, че си програмист и пишеш "офицялни данни". ОФИЦЯЛНО Не ставай смешен, бе! Напиши ми скрипт за бутване от дискета към цд. 3 реда е. Програмист ми бил. Напишеш ли такова нещо в моята фирма и ОФИЦЯЛНО излиташ през вратата.
55
0
 
0
 
! Отговори
До 54 преди 3 години
Е, ти па намери с кои градове да сравняваш София... :D
54
1
 
10
 
! Отговори
Хайде пак преди 3 години
До 54 до 52Познати живеят в Атина, купиха жилище за 200 х.евро, в центъра, с гараж, реални квадрати 120, обзаведен. Хайде да смятаме ? Да сравним със София - минус 30 квадрата общи части, минус гараж, на шпакловка и какво излиза в столицата на Гърция е по евтино от столицата на България? Нещо да измучиш по въпроса ? Или за тебе Киносаргус и Люлин е едно и също ?
53
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 51Мне не са, ставаше дума за програмистка заплата. При съпортските средното беше още по-надолу. Пак казвам по офицялни данни.
52
22
 
0
 
! Отговори
IT преди 3 години
аз съм програмист и си е моя работа какво си правя парите, изхарчил съм 150 000лева в сайт с уебкам момичета, но за разлика от вас мишоци мога да си го позволя и пари си имам още много, заплатата ми е достатъчно голяма да не ми пука за вашата мизерия!
51
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами хората бягат от мерките.
50
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук дотолкова са АЙ ТИ-та и Брокери, особено в коментарите доколкото Авторите на статията са реални журналисти!
49
7
 
5
 
! Отговори
до 52 преди 3 години
Айде стига с празните ви приказки на цени равни на тези в Италия и Испания... Апартамент в центъра на Рим имаш ли идея колко струва, сравнен с такъв в центъра на София? Десетократна разлика в цената. Стига сте сравнявали разни бедни провинции в най-западналата част на западна Европа, на която се радват само берачи на малини и маслини с развити места, като София, например. Сравнявайте София в Мадрид, Рим, Барселона. Десетократна разлика в цените. Нищо равно няма.
48
4
 
12
 
! Отговори
Сакса преди 3 години
Когато брокери ви пишат ПР статии и войни поне 3 на ум. В най -голямата криза която света познава ви се предлагат едни цени на имоти равни на тези в Италия и Испания. Родния пазар е БАЛОН. При постоянно намаляло население, 30% празни жилища в големите градове, и цени над 1000Е. В нормална страна цената на имота е 150 наема.А тук на апартамент за 100000 Е колко е 500 Лв. Или 400 наема. Цените са поне двойно надути. ПУК!