Приключи срокът за кандидатстване за отлагане на кредити

Банките трябва да приключат с одобренията до края на месеца
Обновена: 24 мар 2021 16:06 | 24 мар 2021 16:03, Петя Славова
2

Изтече срокът, в който можеше да се кандидатства за отлагане на кредити. Граждани и бизнеси, останали без доходи заради COVID мерките, можеха да поискат 9 месеца гратисен период.

Банките трябва да приключат с одобренията до края на месеца, съобщава Bulgaria ON AIR.

Валентин Петров е зает в сферата на услугите. След спада в оборотите решил да се възползва от възможността да отложи част от задълженията си.

"Това беше през миналата година за срок от 6 месеца. За разсрочване на някои от кредитите, не на всички", каза Валентин Петров.

Към момента е решил да не се възползва повече от мораториума.  

"Не, не искам, затова защото се отсрочва само главницата, а лихвата си остава", допълни той.

Механизмът за отсрочване на банкови заеми стартира в средата на март 2020 година. Според данните на БНБ към 31 януари отсрочка са получили 13 174 фирми и над 82 000 граждани за общо над 8 млрд. лв. заеми.

С изтичане срока на отлагането остава въпросът как клиентите ще се върнат към редовните си плащания и дали няма да бъде увеличен делът на необслужваните кредити.

"Може би ще има едно спокойствие в бизнеса и ФЛ, но то е нож с 2 остриета, защото тези кредити по някое време трябва да бъдат погасени. Всяко едно удължаване създава емоционално по-големи трудности на бизнеса. А дали ще могат да си погасяват кредита – това ще се види след като падне кредитния мораториум. Тогава ще се види дали икономическите мерки са били наистина адекватни", категоричен е икономистът Агоп Каспарян.

Според него поредно удължаване на мораториума няма да бъде от полза. Той апелира към разширяване обхвата на мерките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
от Плевен преди 3 години
Още миналата година сключих договор с една от погребалните агенции за евентуално погребение.Цената е 625 лв.В тази цена влиза скромен ковчег, кръст, опяване от поп (в къщи и на гробищата), 5 броя некролози, раздавки за 10 човека, изнасяне и внасяне на ковчега до 10 етаж. Венец не съм си платил.На месец внасям по 30 лева.Ами няма да се надявам на децата и внуците, независимо, че им оставям доста недвижима собственост - 2 апартамента, 2 гаражи и 74 дка земя в с. Тотлебен.