Болни след "Пфайзер" в Опанец - какви са конспирациите и обяснението?

На тях бяха поставени по две инжекции от препарата
25 мар 2021 18:00,
54
Болни след "Пфайзер" в Опанец - какви са конспирациите и обяснението?
Снимка: БГНЕС

Поредни страхове и съмнения в качеството на ваксините, които се поставят срещу COVID-19, породи заразяването на 14 имунизирани обитатели от дома за възрастни с деменции в добричкото село Опанец. На тях са били поставени по две инжекции от препарата на "Пфайзер/Бионтех".

Възникнаха дори подозрения, че точно тези ваксини са закупени от черен пазар на крадени ваксини, заради това в спринцовките, поставени на болните хора, нямало активна съставка.

Още по темата

Според медици обаче в случилото се в Опанец няма нищо необичайно. Става дума за хора с деменция, които не се пазят достатъчно, трудно биват заставяни да носят маски, не си мият ръцете.

Ваксините развиват качествена защита от коронавируса на 28-ия ден след втората апликация. Втората доза на заразените пациенти от дома е била поставена на 26 февруари, съобщи за "24 часа" Евелина Димитрова, директор на дома в Опанец. Това означава, че хората от институцията все още нямат протекция от ваксината. При неспазване на предпазните мерки, заразяване въпреки имунизацията е възможно, обясняват медиците.

Срещу конспиративната теория е и фактът, че въпреки положителните проби за коронавируса инфекцията при 14-имата от Опанец протича леко. Именно лекото изкарване на болестта е главният ефект от ваксинацията по принцип. И всъщност случаят доказва, че той сработва.

11 от заразените в Опанец са били без никакви симптоми, а трима - с лека температура. Хората са на възраст от 69 до 88 г. Починалите са двама, които обаче не са били ваксинирани и са имали придружаващи заболявания.

32-ма са общо заразените с COVID-19 от началото на март в дома, в който има 41 обитатели. 18 са били тествани на 7 март, 14 - на 14 март. От тях шестима са имали лека температура и са били приети в COVID отделението в болницата "Карвуна". Трима от хоспитализираните не са били ваксинирани. Останалите са без симптоми. Има заразени и сред персонала.

"Никой не може да даде правилния отговор за ситуацията. В момента
всички хора са добре - нямат температура, дихателни оплаквания, хапват си, спокойни са", разказа директорката на Димитрова.

Първите симптоми при заразените хора в Опанец са отчетени на деветия ден след поставянето на втората доза, съобщи шефката на РЗИ - Добрич, д-р Светла Ангелова.

Още при получаването на първия сигнал за коронавирус в дома местната РЗИ е сформирала екип и на следващия ден са взети проби от 61 души - персонал и потребители на социалната услуга, разказа тя. Днес вече трябва да са изписани всички приети в болницата, съобщи още министър Костадин Ангелова.

Научните проучвания на ваксините досега също потвърждават версията, че всъщност ваксините в Опанец са сработили и са защитили хората от болестта.

Инфекциите, които се регистрират при ваксинирани хора, са напълно очаквана част от всеки процес, се казва например в позиция на Американския център за инфекциозни заболявания.

Експертите обясняват, че това е причината нито една ваксина да не достига 100% ефективност при изпитанията.

Всеки от прилаганите през последните месеци препарати осигурява близо до 100% процента защита, но срещу тежко боледуване от COVID и хоспитализация. Никоя не е обещавала, че имунизираните никога няма да се заразят. Във Великобритания, която изцяло вече ваксинира възрастното си население с препарата на "АстраЗенека", се отчита сериозен спад на хоспитализация и много убедителен на смъртните случаи. Както и в Израел, ваксинирал населението си с този на "Пфайзер".

Двете разрешени в ЕС американски ваксини от типа RNK са високоефективни, но не осигуряват пълна защита. Препаратът на "Пфайзер" след две дози дава 95% ефективност за предотвратяване на заболявания, а този на "Модерна" - 94% след две дози. Но ако имунизиран се зарази, то най-често е безсимптомно.

Случаят в село Опанец доказа, че ваксинираният човек може да е носител на вируса или да има леки симптоми, но няма да загине или да стигне до усложнение, коментира здравният министър.  

"Ваксинираните могат да пренасят вируса, такъв е случаят в Опанец", обясни той и допълни, че 12 от заразените нямат никакви симптоми и са добре.

За ефекта на ваксините той даде пример и с медицинските лица.

За разлика от предходните две вълни, предимството при сегашната е, че голяма част от тях са вече напълно ваксинирани и има все по-малко болни и разболяващи се лекари. В ситуацията, в която болниците отново са пълни и леглата бързо се запълват и започват да не достигат, здравите медици са още по-важни за преодоляването и на третата вълна.

Данните показват и двоен скок на желаещите да се ваксинират българи, посочи още проф. Ангелов. При изходен процент от около 30 на сто в края на декември сега желаещи са 63%. "Благодаря на всички, които се съобразяват с мерките и вярват в науката", изрази благодарност министър Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имунизиран не означава, че няма да се заразиш. Означава, че имаш фалшиво изградени антитела което води до леко изкарване на вируса, а не болница и смърт.
26
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички ваксинирани да носят задължително видим знак. Може и значка. Стават все повече и носят зараза за неваксинираните. Да се осигури безопасност за втората група.
25
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ментета ваксини ,професорчетата казаха имунитет 8 месеца )явно ще се правят милиарди от лъжи от богатите държава евромаскараден съюз,някой да е чувал да има в Судан ,Цар,Чад ,Ангола ,Заир ,Мамибия ,Конго ,Гвинея и много др.)
24
5
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Абе на тези изтрещелите да не са им били някаква вкисната /стояла на топло/ ваксина?
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 22Е за какво ти е? За да те заразят зорлем със Спин??
22
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко удобно. Могат всякакви изключващи разума обяснения да дадат. Това се лансира. Нова медицинска наука се ражда в момента.
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
чакам ваксина срещу СПИН вече 40 години!
20
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имунизираните стават като безсимптомни преносители. Те искат да им дават паспорти. Тотална обърквация.
19
4
 
10
 
! Отговори
Фламинго преди 3 години
Логически погледнато:Ако един човек с власт и ресурс е "изтървал" този коктейл от човекоубиващо химикали, сега същият този ще Ви набие противоотрова за да живеете 100 години засмени и здрави???? Самото му мислене е такова, няма как да се промени.
18
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 6 мес. или година отново ще трябва ваксина. Вируса става все по-агресивен. Той така е създаден да съществува. Колкото повече се правят опити да го спрат хората, толкова повече мутации ще се появявят. Във Франция засекоха при 79 човека нов двоен щам, който не го ловят PCR тестовете. Поне не всички тестове го ловят. Уж имало някои го засичали. Но общо взето колкото повече се имунизират хората-толкова повече нови щамоме ще се появяват. Не се работи за търсене на лекарства.Има и резаразени хора
17
1
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До АнонименИ кво ще става? Студено ли ще става на есен, ще окапят листата :))))))))))))))))))))))))
16
3
 
25
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
Тия минаха в оправдателен режим.Нормално е от време на време ваксинирани хора да се заразяват, но не и 14 от 18 ваксинирани. Това са цели 78% провал или само 22% ефективност, докато Pfizer обещаваха 95% ефективност.Освен това не всички карат вируса леко, щом двама от тях (14%) са в болницата.Колкото да лъжат и да мажат, това е огромен гаф.Друг е въпросът, че някой може да е проявил немарливост и да не е спазил температурния режим на ваксините, но това пак е гаф на Държавата. Некадърници
15
1
 
21
 
! Отговори
Пореден преди 3 години
"и я не знам ка'е, ама и така не е..."След първата имунизация с модерна (10-12 колеги няколко колежки) всички бяхме добре... След 2рта обаче 80% от нас нещо не сме добре,световъртеж, главобол и обилно потене през различни интервали..
14
1
 
13
 
! Отговори
Май, май преди 3 години
Страничните ефекти от mRNA терапията протичат леко при хората от Опанец.
13
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинираните могат да се разболяват и да разболяват другите. Вакснината обещава единствено да не стигнете до смърт. Производителите ги описват в проценти.След имунизация може да получите 97 % имунен отговор и няма да стигнете до апарата за изкуствено дишане.След имунизация ваксината обещава да няма 100% смъртност.Нищо друго не обещават производителите. Някои хора си помислиха, че като се уминизараха и са получили елексир на безсмъртието. Ами няма такова животно още.Паспортите са излишни
12
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е след "ваксиниране" с псевдо-експерименталните-нераотещи-ваксини да се заразяват хората с десетки, ама нали сме интелигентни плоскоглави проваксъри, отказваме да разберем, че това не е "ваксина" а генна терапия срещу болест. При това, с непроверен ефект.
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Швеция ще поднови използването на ваксината срещу КОВИД-19 на "АстраЗенека" за имунизация на хора над 65-годишна възраст, но не и за по-младите граждани на страната, защото тромбози се наблюдават при хора под 55 г., предимно жени. Същото направи и Франция по-рано. Изводи?
10
5
 
24
 
! Отговори
БЪЛГАРКА преди 3 години
МАЙ ОПИТИТЕ С ОПИТНИТЕ МИШКИ ВЗЕХА ДА ИЗЛИЗАТ НАЯВЕ, АМА АКО ПИТАТ ВАС(всичко е наред нали)---НЯМА ДА ВИ НАРИЧАМ ДОКТОРИ, ВИЕ СТЕ БИЗНЕСМЕНИ И ДОБРЕ ВИ ПЛАЩАТ ДА ИЗПИТВАТЕ НЕЩО НАРЕЧЕНО"ВАКСИНА" И ТО НА ХОРА КОИТО НИТО МОГАТ ДА СЕ ОПЛАЧАТ, НИТО ДА ПРОТЕСТИРАТ !!! ПРОДАЖНИЦИ---ИМА ЕДИН ОТ ГОРЕ КОЙТО ВИЖДА ВСИЧКО И РАНО ИЛИ КЪСНО РАЗДАВА ПРАВОСЪДИЕ---НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ !!!
9
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е понякога след ваксиниране хората да се заразяват, но българите са прости и развиват теории за конспирациите.
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗозоМоже да си лош човек, но пак ще ми е мъчно за теб наесен, когато стане каквото има да става. Не си виновен, че имаш течение в черепната кухина.