Болни след "Пфайзер" в Опанец - какви са конспирациите и обяснението?

На тях бяха поставени по две инжекции от препарата
25 мар 2021 18:00,
54
Болни след "Пфайзер" в Опанец - какви са конспирациите и обяснението?
Снимка: БГНЕС

Поредни страхове и съмнения в качеството на ваксините, които се поставят срещу COVID-19, породи заразяването на 14 имунизирани обитатели от дома за възрастни с деменции в добричкото село Опанец. На тях са били поставени по две инжекции от препарата на "Пфайзер/Бионтех".

Възникнаха дори подозрения, че точно тези ваксини са закупени от черен пазар на крадени ваксини, заради това в спринцовките, поставени на болните хора, нямало активна съставка.

Още по темата

Според медици обаче в случилото се в Опанец няма нищо необичайно. Става дума за хора с деменция, които не се пазят достатъчно, трудно биват заставяни да носят маски, не си мият ръцете.

Ваксините развиват качествена защита от коронавируса на 28-ия ден след втората апликация. Втората доза на заразените пациенти от дома е била поставена на 26 февруари, съобщи за "24 часа" Евелина Димитрова, директор на дома в Опанец. Това означава, че хората от институцията все още нямат протекция от ваксината. При неспазване на предпазните мерки, заразяване въпреки имунизацията е възможно, обясняват медиците.

Срещу конспиративната теория е и фактът, че въпреки положителните проби за коронавируса инфекцията при 14-имата от Опанец протича леко. Именно лекото изкарване на болестта е главният ефект от ваксинацията по принцип. И всъщност случаят доказва, че той сработва.

11 от заразените в Опанец са били без никакви симптоми, а трима - с лека температура. Хората са на възраст от 69 до 88 г. Починалите са двама, които обаче не са били ваксинирани и са имали придружаващи заболявания.

32-ма са общо заразените с COVID-19 от началото на март в дома, в който има 41 обитатели. 18 са били тествани на 7 март, 14 - на 14 март. От тях шестима са имали лека температура и са били приети в COVID отделението в болницата "Карвуна". Трима от хоспитализираните не са били ваксинирани. Останалите са без симптоми. Има заразени и сред персонала.

"Никой не може да даде правилния отговор за ситуацията. В момента
всички хора са добре - нямат температура, дихателни оплаквания, хапват си, спокойни са", разказа директорката на Димитрова.

Първите симптоми при заразените хора в Опанец са отчетени на деветия ден след поставянето на втората доза, съобщи шефката на РЗИ - Добрич, д-р Светла Ангелова.

Още при получаването на първия сигнал за коронавирус в дома местната РЗИ е сформирала екип и на следващия ден са взети проби от 61 души - персонал и потребители на социалната услуга, разказа тя. Днес вече трябва да са изписани всички приети в болницата, съобщи още министър Костадин Ангелова.

Научните проучвания на ваксините досега също потвърждават версията, че всъщност ваксините в Опанец са сработили и са защитили хората от болестта.

Инфекциите, които се регистрират при ваксинирани хора, са напълно очаквана част от всеки процес, се казва например в позиция на Американския център за инфекциозни заболявания.

Експертите обясняват, че това е причината нито една ваксина да не достига 100% ефективност при изпитанията.

Всеки от прилаганите през последните месеци препарати осигурява близо до 100% процента защита, но срещу тежко боледуване от COVID и хоспитализация. Никоя не е обещавала, че имунизираните никога няма да се заразят. Във Великобритания, която изцяло вече ваксинира възрастното си население с препарата на "АстраЗенека", се отчита сериозен спад на хоспитализация и много убедителен на смъртните случаи. Както и в Израел, ваксинирал населението си с този на "Пфайзер".

Двете разрешени в ЕС американски ваксини от типа RNK са високоефективни, но не осигуряват пълна защита. Препаратът на "Пфайзер" след две дози дава 95% ефективност за предотвратяване на заболявания, а този на "Модерна" - 94% след две дози. Но ако имунизиран се зарази, то най-често е безсимптомно.

Случаят в село Опанец доказа, че ваксинираният човек може да е носител на вируса или да има леки симптоми, но няма да загине или да стигне до усложнение, коментира здравният министър.  

"Ваксинираните могат да пренасят вируса, такъв е случаят в Опанец", обясни той и допълни, че 12 от заразените нямат никакви симптоми и са добре.

За ефекта на ваксините той даде пример и с медицинските лица.

За разлика от предходните две вълни, предимството при сегашната е, че голяма част от тях са вече напълно ваксинирани и има все по-малко болни и разболяващи се лекари. В ситуацията, в която болниците отново са пълни и леглата бързо се запълват и започват да не достигат, здравите медици са още по-важни за преодоляването и на третата вълна.

Данните показват и двоен скок на желаещите да се ваксинират българи, посочи още проф. Ангелов. При изходен процент от около 30 на сто в края на декември сега желаещи са 63%. "Благодаря на всички, които се съобразяват с мерките и вярват в науката", изрази благодарност министър Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
10
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Хахахахааааа, ваксинираните пренасят вируса и заразяват, но не боледуват. Значи отивам ваксинирам се и после право при антиваксърите да им покашлям в стаята :)))))))))))))))))))))))))))))
6
6
 
6
 
! Отговори
Бай Конспи преди 3 години
Те пък точно двамата неваксинирани да вземат да се тръшнат. Ама че лош късмет. А "ваксините" всъщност са парацетамол в инжекция, ама що им викаме "ваксини", не знам... Тоест знам де, за да избягнат отговорност и да се разпространяват преди тестване... Ама айде, трай си, че ще почнат конспирациите.
5
1
 
8
 
! Отговори
Сезонна вирусология преди 3 години
Тях са ги набоцкали по два пъти - а пък персонала.....не искали бе, отказали ваксинация!!?!! Толкова за "" самодисциплина и съзнателно спазване на мерките "". . . . . . .
4
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом ваксинираните пренасят вируса, тогава за какво ще са тия ваксинационни паспорти, че да могат да ходят свободно? Тестове и карантини и за тях тогава. Иначе разнасят вируса като останалите.
3
7
 
34
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 3 години
Една година не ги хвана вируса - нищо че "не се пазели достатъчно, трудно се заставяли да носят маски и не си миели ръцете'!И изведнъж като се боцнали - хоп, Гепил ги вируса!Но за това виждаме една страница (добри) обяснения.Но нито едно защо една година не ги хвана а чак сега?
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имало е цуни-гуни
1
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Болни са ви мозъците