Болни след "Пфайзер" в Опанец - какви са конспирациите и обяснението?

На тях бяха поставени по две инжекции от препарата
25 мар 2021 18:00,
54
Болни след "Пфайзер" в Опанец - какви са конспирациите и обяснението?
Снимка: БГНЕС

Поредни страхове и съмнения в качеството на ваксините, които се поставят срещу COVID-19, породи заразяването на 14 имунизирани обитатели от дома за възрастни с деменции в добричкото село Опанец. На тях са били поставени по две инжекции от препарата на "Пфайзер/Бионтех".

Възникнаха дори подозрения, че точно тези ваксини са закупени от черен пазар на крадени ваксини, заради това в спринцовките, поставени на болните хора, нямало активна съставка.

Още по темата

Според медици обаче в случилото се в Опанец няма нищо необичайно. Става дума за хора с деменция, които не се пазят достатъчно, трудно биват заставяни да носят маски, не си мият ръцете.

Ваксините развиват качествена защита от коронавируса на 28-ия ден след втората апликация. Втората доза на заразените пациенти от дома е била поставена на 26 февруари, съобщи за "24 часа" Евелина Димитрова, директор на дома в Опанец. Това означава, че хората от институцията все още нямат протекция от ваксината. При неспазване на предпазните мерки, заразяване въпреки имунизацията е възможно, обясняват медиците.

Срещу конспиративната теория е и фактът, че въпреки положителните проби за коронавируса инфекцията при 14-имата от Опанец протича леко. Именно лекото изкарване на болестта е главният ефект от ваксинацията по принцип. И всъщност случаят доказва, че той сработва.

11 от заразените в Опанец са били без никакви симптоми, а трима - с лека температура. Хората са на възраст от 69 до 88 г. Починалите са двама, които обаче не са били ваксинирани и са имали придружаващи заболявания.

32-ма са общо заразените с COVID-19 от началото на март в дома, в който има 41 обитатели. 18 са били тествани на 7 март, 14 - на 14 март. От тях шестима са имали лека температура и са били приети в COVID отделението в болницата "Карвуна". Трима от хоспитализираните не са били ваксинирани. Останалите са без симптоми. Има заразени и сред персонала.

"Никой не може да даде правилния отговор за ситуацията. В момента
всички хора са добре - нямат температура, дихателни оплаквания, хапват си, спокойни са", разказа директорката на Димитрова.

Първите симптоми при заразените хора в Опанец са отчетени на деветия ден след поставянето на втората доза, съобщи шефката на РЗИ - Добрич, д-р Светла Ангелова.

Още при получаването на първия сигнал за коронавирус в дома местната РЗИ е сформирала екип и на следващия ден са взети проби от 61 души - персонал и потребители на социалната услуга, разказа тя. Днес вече трябва да са изписани всички приети в болницата, съобщи още министър Костадин Ангелова.

Научните проучвания на ваксините досега също потвърждават версията, че всъщност ваксините в Опанец са сработили и са защитили хората от болестта.

Инфекциите, които се регистрират при ваксинирани хора, са напълно очаквана част от всеки процес, се казва например в позиция на Американския център за инфекциозни заболявания.

Експертите обясняват, че това е причината нито една ваксина да не достига 100% ефективност при изпитанията.

Всеки от прилаганите през последните месеци препарати осигурява близо до 100% процента защита, но срещу тежко боледуване от COVID и хоспитализация. Никоя не е обещавала, че имунизираните никога няма да се заразят. Във Великобритания, която изцяло вече ваксинира възрастното си население с препарата на "АстраЗенека", се отчита сериозен спад на хоспитализация и много убедителен на смъртните случаи. Както и в Израел, ваксинирал населението си с този на "Пфайзер".

Двете разрешени в ЕС американски ваксини от типа RNK са високоефективни, но не осигуряват пълна защита. Препаратът на "Пфайзер" след две дози дава 95% ефективност за предотвратяване на заболявания, а този на "Модерна" - 94% след две дози. Но ако имунизиран се зарази, то най-често е безсимптомно.

Случаят в село Опанец доказа, че ваксинираният човек може да е носител на вируса или да има леки симптоми, но няма да загине или да стигне до усложнение, коментира здравният министър.  

"Ваксинираните могат да пренасят вируса, такъв е случаят в Опанец", обясни той и допълни, че 12 от заразените нямат никакви симптоми и са добре.

За ефекта на ваксините той даде пример и с медицинските лица.

За разлика от предходните две вълни, предимството при сегашната е, че голяма част от тях са вече напълно ваксинирани и има все по-малко болни и разболяващи се лекари. В ситуацията, в която болниците отново са пълни и леглата бързо се запълват и започват да не достигат, здравите медици са още по-важни за преодоляването и на третата вълна.

Данните показват и двоен скок на желаещите да се ваксинират българи, посочи още проф. Ангелов. При изходен процент от около 30 на сто в края на декември сега желаещи са 63%. "Благодаря на всички, които се съобразяват с мерките и вярват в науката", изрази благодарност министър Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като обяснявах, че преболедувал и ваксиниран пак се заразяват и пренасят известно време вируса никой не вярваше, на всичкото отгоре господата от НОЩ и други от 1 фаза дрънкаха как се ваксинирали и щели вече спокойно да посетят родителите си. Хора, разберете ваксината няма да спре вируса. Трябва да се ползват препарати, които унищожават вируса, и такива които не му дават възможност да се реплицира в клетките. За сега това прави само Ивермектина, но не го приемат, защото печелят много от ваксини
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до зозо ела ми покашляй да ти забия един дъмбел в ваксинираната картуна
45
0
 
1
 
! Отговори
сфдса преди 3 години
До Анонимене грипната за колко я правят всяка година
44
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки който си слага ваксина, която е направена за 9 месеца е с акъл на 3 годишно дете :) Пишат статиикоя ваксина била по добра, еми никоя, к'во толкова се пените не знам просто :)))
43
1
 
18
 
! Отговори
хахахахахаха преди 3 години
Егаси наглеците! На десетия ден от втората доза се води, че имаш пълна защите - справка сайта на Пфайзер. То 28-ми ден, то черни пазари, то от сто кладенеца вода!!!! А като теглиш чертата и ваксинираните и неваксинираните - все безсимптомни!
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В опанец всички ще се опънат и ще им свършат земните мъки. Това е целта на занаятието.
41
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как пък все хората са виновни винаги и тези алчните със скапаните ваксини никога не носят вина за нищо?
40
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кви конспирации, кви глупости. Точно каквото казаха хората, това се случва. Не се е случил феномен, парадокс, нещо неочаквано. Такава възможност беше известна и ясно посочена още от тестовете насам. Журналистите вече и хладилника да си отворят виждат конспирации.
39
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В крайна сметка от ваксината има полза... Хората, поне оцеляват, ако се заразят.Антиваксърите, пък нямат думата изобщо в случая, защото никой не е длъжен да се ваксинира... Тях не ги касае, дали ваксината е вредна или нужна.
38
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Германия в много от старческите домове има подобни случаи. Някои хора починаха, след като бяха ваксинирани с Пфайзер и с двете дози и малко след това се оказа, че са положителни за Корона вирус. Разбира се тук ги записаха в графата заразили се преди да имат пълна защита от ваксината. Нищо че преди да ги ваксинират нито един не е бил болен нито имал положителен тест.А от един дом за хора с деменция в Берлин изтече информация, че хората са били насилствено ваксинирани в присъствието на военни
37
3
 
23
 
! Отговори
Ковидиот преди 3 години
Много ми е интересно какво ще стане ако още другата седмица някой се разболее и влезе в болница 30 дни след втора "игла" на Пфайзер? Сигурно ще кажат, че ваксината се разгръщала след 38-мия ден. Пълна пародия. Като тези от Астра Зенека, които след предупреждение от американската администрация си опресниха данните за ефективността на ваксината от 79% на 76%.
36
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
вие сигурни ли сте.че ваксината съдържа гени от шимпанзе.аз се ваксинирах с Пфайзер пък не ми се ядат банани..
35
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
на тези дементните нищо не са .те не могат да помнят повече от 3 минути.а ваксините са взети и бити на роднините на медиц.персонал
34
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да уточня, че под "пълна защита" трябва да се разбира предотвратяване на симптомно боледуване, нужда от хоспитализация и смърт.Така наречените ваксини НЕ предпазват от заразяване, нито от предаване на "заразата",както вчера най-накрая ви обясни кака ангелинка-ботокса.
33
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде сега ново 20,ментето давало пълна защита след 28-ия ден. Нали до вчера обясняваха на стадото колко процента защита получава след първата доза и че дори само с нея било защитено. А ония м8 шок с пост 31 що не отговори на зададения въпрос. Поставена ли му е БЦЖ ваксина?
32
4
 
21
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Абе точно тази ваксина не трябваше ли да пази в 95% от заразяване и 100% от тежко протичане и смърт?Тогава какви са тези близо 80% заразени и близо 15% в болница? То остана само и някой да умре.Ами че то тези проценти са същите като при хората без ваксини, че и по-високи!Колко милиони даде Бойко Б. за тия ментета?
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как да ви чете човек статиите като сами не ги четете? Директорката на Димитрова? Министър Костадин Ангелова?
30
2
 
8
 
! Отговори
Тангра преди 3 години
Тия ги караха с бусовете за кремвирши.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 31Ти имаш ли поставена БЦЖ ваксина?
28
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България Пфайзер и Модерна се слагат само за богопомазаните, а мат'ряла се бие само астразенека, въпреки изричните предписаниа на ЕАЛ да не се прилага при хора над 55 години и с хронични заболявания, това е, нема к'во да ми пишете че били с пфайзер