България изостава със станциите за електромобили

Бургас е с потенциал да се превърне в първия смарт град у нас
25 мар 2021 15:40, Анисия Иванова
32
България изостава със станциите за електромобили
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България изостава драстично със станциите за електромобили. Това заяви Илия Левков, председател националната браншова организация „Индустриален клъстер Електромобили“ в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Инициативите на градовете в България са силно закъснели. Вече 12 години работим в индустрията за електромобилите. Броят им обаче остава малък в сравнение с другите европейски страни“, каза гостът.

"С нарастването на броя на електромобилите ще се увеличава натиска върху изграждането на нова инфраструктура. В момента има около 300-350 зелени станции в България", добави още Левков пред Bloomberg TV Bulgaria.

От думите му стана ясно, че общините са активната страна във финансирането на изграждането на станции за зареждане. "Вие си купувате електромобил, а общината ви предоставя място, като дори инвестира в изграждането на зелената станция. В България този процес трябваше да премине през законодателни промени", обясни той.

Бургас е с потенциал да се превърне в първия смарт град в България. Градът по нищо не отстъпва на испанския град Билбао, който е добър пример за иновативност, обясни гостът.

Според него Бургас има абсолютно същите географски плюсове като испанския крайбрежен град. Липсва му само река. Но пък има летище и градски транспорт, който постоянно се обновява. Въпреки това има още много неща да се случат, за да се постигната същите резултати като в Билбао.

"Участваме с наши партньори от испанския град Билбао в проекта Смарт сити клъстер. Инициатива ни даде възможност да видим нещата, които са постигнати в Билбао. Градът е бил много мръсен преди години, а в момента има невероятен парк,а в града може да видите всички видове транспорт – има летище, тролейбуси. Няма никакви задръствания и колите се движат с 30 км/ч.", каза Илия Левков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Станциите винаги ще са недостатъчно. Проблемът е прицнипен, не е въпрос на изоставане на определен град или страна.
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
защото не са от асфалт ако бяха от асфалт щяхме да се първи ние сме първа асфалтова нация и между другото в какво още сме изостанали -в пенсии заплати в справяне с вируса
6
3
 
8
 
! Отговори
Електро преди 3 години
"С нарастването на броя на електромобилите ще се увеличава натиска върху изграждането на нова инфраструктура. В момента има около 300-350 зелени станции в България"Значи на 1 електромобил в България се падат по две "зелени станции". Струват ми се достатъчно.
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
чакайте сега. Още се радваме на Опел Вектра - нов внос!!
4
5
 
6
 
! Отговори
Чиновник преди 3 години
До КойчоТова във фейсбук ли го прочете или си го чул на пейката пред блока, докато се наливаш с долнопробна бира от найлоново шише?
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох бях се уплашил,че в нещо напредваме. Благодаря за новината! Камък ми падна от сърцето.
2
3
 
6
 
! Отговори
охххх преди 3 години
Успокоих се. Добре, че изоставаме само със станциите. Иначе с другите неща сме много напред.
1
6
 
6
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Ние гледаме повечето пари да ги откраднем за това закъсняваме