Д-р Станишев: Отричането на ваксините ще ни коства животи

Грешка е, че е спрян плановият прием, коментира специалистът
Обновена: 25 мар 2021 20:37 | 25 мар 2021 20:36, Петя Славова
192
Д-р Станишев: Отричането на ваксините ще ни коства животи
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Отричането на ваксините е престъпление, кампанията срещу тях ще ни коства много човешки животи. Това заяви  пред БГНЕС д-р Александър Станишев, старши лекар в Клиниката по ендоскопска и обща хирургия,  оглавявана от доц. Георги Гърбев в Първа градска болница в София.

 Д-р Александър Станишев е четвърто поколение хирург. Той е внук на проф. д-р Александър Станишев, убит през 1945 г. и племенник на проф. Димитър Станишев, анатом от Пловдив.

Измина около година, откакто у нас бяха установени първите случаи на COVID-19. Пандемията се е отразила лошо на работата на д-р Станишев като хирург. "Хората много се уплашиха поради медийната политика и престанаха да обръщат внимание на основните си заболявания. Престанаха да ходят на лекар и в момента идват в много по-тежко състояние, отколкото идваха преди", каза той.

По време на пиковете на коронавируса лекарите и милосърдните сестри от  клиниката са прехвърляни и се грижат за болните от COVID-19. "Със заповед на министъра плановият прием е спрян, работим само спешно и онкология. От хирургична гледна точка работите не вървят много добре", сподели д-р Станишев.

Още по темата

Част от леглата в клиниката също се отнемат по време на най-големите пикове.  "Клиниката разполага с 26 легла, които почти винаги са били пълни. В един момент разполагахме само със 7. В сегашната ситуация имаме 17 легла, но сме с 4 човека по-малко, които са в COVID-отделението, плюс една колежка, която е със счупена ръка. Сами може да пресметнете за какво става дума", разкри д-р Станишев.

Според него решение за спиране на плановия прием не е правилно, защото болните идват в много по-тежко състояние. "Трябва да има планов прием, трябва да се разделят потоците, трябва да се лекуват болните и с други заболявания. Коронавиръст не е единственото заболяване, което съществува. Даже наскоро излезе един виц: Някой щял да запише медицина, защото вече било лесно – имало едно заболяване", посочи той.

Д-р Станишев смята, че държавата се справя много добре с пандемията.  "В началото беше доста голям хаос, но тогава никой не беше подготвен и на някакви много малки цифри се хората се подплашваха страхотно. В момента ситуацията е много сериозна. Сега вече държавата се справя добре, вече започна да се говори много по-адекватно, много по-разбираемо на хората и може би вече страхът е по-малък", каза хирургът.

Той обаче не може да разбере друго: ваксини има, намират се, сега ще започнат да идват и повече, но хората избягват да се ваксинират.

"Това ми е напълно непонятно. Мисля, че антиваксърското движение е изключително престъпно, защото заради него ще загубим още много хора", категоричен е д-р Станишев.

На хората със съмнения дали да се ваксинират срещу COVID-19 той дава следния съвет: "Всеки има право да умре както иска. Аз съм един от първите, които се ваксинираха и смятам, че това е правилно. Накарал съм моите близки също да се ваксинират, жена ми е лекар, тя също е на първа линия".

Д-р Станишев никога не е имал съмнения по отношение на това дали да му поставят ваксината. „Технологията при така наречените иРНК ваксини е известна от 10 години и има доста медикаменти направени по нея. Предполагам, че това е дало възможност иРНК ваксините да бъдат разработени сравнително бързо. Другите т.нар. векторни ваксини, каквито са на "АстраЗенека", "Спутник V", "Янсен" и др. са създадени на принципа, на който работят всички ваксини до момента. Вярно е, че третата фаза на изпитание на тези медикаменти не е напълно завършена, но ние участваме в нея и както виждам доста добре“, посочи той.

Д-р Станишев обръща внимание на факта, че повечето хора по света са починали с коронавирус. "Има много хора починали от COVID-19, но повечето са починали с COIVD-19 от основните си заболявания. Винаги давам един прекрасен пример на един човек на 87 години, с перфорирал карцином и перитонит, заразен от COVID-19 и починал от COVID-19, което е нонсенс", заяви д-р Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Еха! 135Още имало хора , които не могат да проумеят за какво става дума . Вече година мина , ами проумейте го Не става дума за хипохондрици , кой го бил страх да не се зарази и т.н Здравната система не може да поеме всички болни - това е проблемът . А като се заемат болниците само с Ковид пациенти , останалите ще трябва да *** Затова са предпазните мерки и ограничения Как може нещо толкова елементарно да не се проумява от някои хора
133
3
 
4
 
! Отговори
Пухкав Бузест Гербер преди 3 години
Вироса е много опасен... за сега.Чакаме 14-то мнение от вожда на партията.
132
2
 
4
 
! Отговори
Ехе? преди 3 години
Не сме в СССР, да ми казваш кога да си лягам, кога да се лекувам и кога да нося маска.
131
1
 
1
 
! Отговори
Лягайте си с 200 преди 3 години
и не забравяйте да си сложите тройни маски, че нещата са сериозни (за ГЕРБ)
130
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко стотинки плащат на зомби ваксърите да тролят форума посред нощ?!?
129
0
 
6
 
! Отговори
КОНСТИТУЦИЯ преди 3 години
До АнонименПо конституция лечението е пожелателно. Направи си труда да прочетеш основния закон в тая държава.Чете се за 1 час с кафето сутрин. Ай лягай си, че ме дразниш.
128
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ще те съдя ако те ..Ваксинирането е вид лечение ти го отказваш и после като почнеш да дишаш 40 пъти в минута искаш другите да ти плащат щото видите ли той бил внасял вноски, ами и тия дето ще ги накачиш и те са плащали вноски.
127
0
 
2
 
! Отговори
Млад и богат тарикат преди 3 години
Здравна Каса е една черна дупка за запълване на бюджета.Айде стига вече демагогия. Плащай си лечението от джоба ми вика.Ей ***.
126
1
 
7
 
! Отговори
Ще те съдя ако те .. преди 3 години
.. набарам."Плати си лечението" ще ми вика. Ми аз кво съм правил последните няколко десетки години бе HEЩАСТНИК
125
1
 
10
 
! Отговори
Здравна Система преди 3 години
До ОПЛКакво ще лекувате?Всеки си е плащал здравните осигуровки 30 години назад. Всеки си е платил лечението предварително.Ако не е така, трябва да закрием здравната система. Кво ми викаш "плати си лечението" бе гнoм изплискал? Аз съм си го платил сто пъти вече. Улигoфрeн.
124
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Идеята е Добра!Абе ти схващаш ли изобщо за какво става въпрос? Става въпрос че ти отказваш превантивни мерки а после искаш обществото да ти плаща за лечението. Не става въпрос за пътуване. Тестовете важат за три дни. На всеки 3 дни ли ще си правиш тест?
123
2
 
2
 
! Отговори
ОПЛ преди 3 години
Умира се от КОВИД19 при това мъчително.Умира се и от глупост неусетно дори.Ваксините са доброволни, който не ги иска-ще го лекуваме, ако се разболее.Тази гадост И повтаря.
122
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 138Болен мозък са антиваксърите. Защото хем се правят на много умни като тебе хем се стискат за 2 лева, камо ли пък да си платят лечението.
121
0
 
2
 
! Отговори
До 137 преди 3 години
Какви глупости пишеш ?
120
3
 
2
 
! Отговори
Идеята е Добра! преди 3 години
ЕС прие регулация според която може да пътуваш С ВАКСИНА, БЕЗ ВАКСИНА С АНТИТЕЛА и БЕЗ ВАКСИНА С ОТРИЦАТЕЛЕН ТЕСТ.Какво мрънкЯте? ЕС го измислиха. Няма нужда да дебатираме повече кой прав, кой крив.Оценката на ЕС е буквално следната: "Последствията от заразяване с вируса на Кови Дивитнайси, са незначителни. Поради тази причина, връщаме правото на гражданите да пътуват кой както си иска. Ако искат с тест, ако искат с ваксина, ако искат по диагонал. Все ни е през онази работа."Ай чао.
119
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идеята е добра след като премине ваксинацията на всички, тези които нямат сертификат че са ваксинирани и се разболеят от Ковид и се наложи болнично лечение да бъдат така добри да се бръкнат в джоба и да заплатят няколко хиляди лева.
118
1
 
8
 
! Отговори
НЕ НА ХИПОХОНДРИЦИТЕ преди 3 години
ДА ПАЗЯ ХИПОХОНДРИК?ТОВА Е ВСЕ ЕДНО ДА ПАЗЯ ЧОВЕК, КОЙТО ГО Е СТРАХ ОТ ВИСОКО.ПСИХОЛОГИЧЕСКА ТРАВМА И ПРОБЛЕМ.ХИПОХОНДРИЦИТЕ СА ОПАСНИ ЗА ОБЩЕСТВОТО И ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЛЕКУВАНИ.100 000 ГОДИНИ ЧОВЕЧЕСТВО НЕ Е ЛИ ИМАЛО ВИРУСИ БЕ? ПСИХАРИ ТАКИВА?
117
2
 
9
 
! Отговори
Еха! преди 3 години
До АнонименКойто го е страх от Ковид да не излиза на улицата.По принцип има доста вируси. Херпес, Хепатит, Холера..Най-сигурния начин, да не ви "пипнат" тия зли организми е, да седите вкъщи, под похлупак, със 2 скафандера, тапи в ушите и 4 маски.Аз хипохондрици няма да пазя.Това е все едно да пазя хора, които ги е страх от високо - да сложим забрана за преминаване по високи мостове и места.Сам разбираш колко нелепо звучи това. И е доста логично.Само лъжец и наглец, би се противил..
116
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Само да питам:както казва Киро Брейкати не виждаш ли че водищите са на един ур растояниетя ще го хване за чеепатой ще и бръкне под полатамаските и дистанцията са за овцете
115
0
 
2
 
! Отговори
АБЕ??? преди 3 години
КВО СТАНА?ОЩЕ ЛИ СЕ СПРАВЯМЕ НАЙ-ДОБРЕ С КРИЗАТА?КАК ВЪРВИ БЪЛГАРСКИЯ МОДЕЛ? ТРЕНДВА ЛИ????