Д-р Станишев: Отричането на ваксините ще ни коства животи

Грешка е, че е спрян плановият прием, коментира специалистът
Обновена: 25 мар 2021 20:37 | 25 мар 2021 20:36, Петя Славова
192
Д-р Станишев: Отричането на ваксините ще ни коства животи
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Отричането на ваксините е престъпление, кампанията срещу тях ще ни коства много човешки животи. Това заяви  пред БГНЕС д-р Александър Станишев, старши лекар в Клиниката по ендоскопска и обща хирургия,  оглавявана от доц. Георги Гърбев в Първа градска болница в София.

 Д-р Александър Станишев е четвърто поколение хирург. Той е внук на проф. д-р Александър Станишев, убит през 1945 г. и племенник на проф. Димитър Станишев, анатом от Пловдив.

Измина около година, откакто у нас бяха установени първите случаи на COVID-19. Пандемията се е отразила лошо на работата на д-р Станишев като хирург. "Хората много се уплашиха поради медийната политика и престанаха да обръщат внимание на основните си заболявания. Престанаха да ходят на лекар и в момента идват в много по-тежко състояние, отколкото идваха преди", каза той.

По време на пиковете на коронавируса лекарите и милосърдните сестри от  клиниката са прехвърляни и се грижат за болните от COVID-19. "Със заповед на министъра плановият прием е спрян, работим само спешно и онкология. От хирургична гледна точка работите не вървят много добре", сподели д-р Станишев.

Още по темата

Част от леглата в клиниката също се отнемат по време на най-големите пикове.  "Клиниката разполага с 26 легла, които почти винаги са били пълни. В един момент разполагахме само със 7. В сегашната ситуация имаме 17 легла, но сме с 4 човека по-малко, които са в COVID-отделението, плюс една колежка, която е със счупена ръка. Сами може да пресметнете за какво става дума", разкри д-р Станишев.

Според него решение за спиране на плановия прием не е правилно, защото болните идват в много по-тежко състояние. "Трябва да има планов прием, трябва да се разделят потоците, трябва да се лекуват болните и с други заболявания. Коронавиръст не е единственото заболяване, което съществува. Даже наскоро излезе един виц: Някой щял да запише медицина, защото вече било лесно – имало едно заболяване", посочи той.

Д-р Станишев смята, че държавата се справя много добре с пандемията.  "В началото беше доста голям хаос, но тогава никой не беше подготвен и на някакви много малки цифри се хората се подплашваха страхотно. В момента ситуацията е много сериозна. Сега вече държавата се справя добре, вече започна да се говори много по-адекватно, много по-разбираемо на хората и може би вече страхът е по-малък", каза хирургът.

Той обаче не може да разбере друго: ваксини има, намират се, сега ще започнат да идват и повече, но хората избягват да се ваксинират.

"Това ми е напълно непонятно. Мисля, че антиваксърското движение е изключително престъпно, защото заради него ще загубим още много хора", категоричен е д-р Станишев.

На хората със съмнения дали да се ваксинират срещу COVID-19 той дава следния съвет: "Всеки има право да умре както иска. Аз съм един от първите, които се ваксинираха и смятам, че това е правилно. Накарал съм моите близки също да се ваксинират, жена ми е лекар, тя също е на първа линия".

Д-р Станишев никога не е имал съмнения по отношение на това дали да му поставят ваксината. „Технологията при така наречените иРНК ваксини е известна от 10 години и има доста медикаменти направени по нея. Предполагам, че това е дало възможност иРНК ваксините да бъдат разработени сравнително бързо. Другите т.нар. векторни ваксини, каквито са на "АстраЗенека", "Спутник V", "Янсен" и др. са създадени на принципа, на който работят всички ваксини до момента. Вярно е, че третата фаза на изпитание на тези медикаменти не е напълно завършена, но ние участваме в нея и както виждам доста добре“, посочи той.

Д-р Станишев обръща внимание на факта, че повечето хора по света са починали с коронавирус. "Има много хора починали от COVID-19, но повечето са починали с COIVD-19 от основните си заболявания. Винаги давам един прекрасен пример на един човек на 87 години, с перфорирал карцином и перитонит, заразен от COVID-19 и починал от COVID-19, което е нонсенс", заяви д-р Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно е ясно, ковид ваксини нямат почва у нас!Измислете си нов вирус, забъркайте нова чорба и пробвайте пак. Може и да мине...
73
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Хей идиотАмипрочети нещо беплоскоглав.Не от днесбеге.Или си неграмотен и не знаеш езици? Ами слушай тивито тогава. Там всчко знаят най-добре.
72
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Стани Шеф-ци не вярвам. Постоянно се обръщат като палачинки. Престъпление е да караш хората да се чипират и ваксинират против волята си и постоянно да им вменяваш вина и насаждаш страх. За година и нещо вече сме се срещали с вируса многократно. Ама това, че някой взима пари под масата е друга работа, която заслужава повече внимание. Иначе откъде такъв интерес да правим ПиАр на този или онзи производител?!?
71
2
 
15
 
! Отговори
Бай преди 3 години
Стига с тия нетествани ваксини.
70
1
 
1
 
! Отговори
Леша преди 3 години
До 74Местя го за САЩ и за теб.
69
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
запомнете, хората които се публикуват умират от естествена смърт, бройката расте заради масовия стрес, а който не знае за стреса, да прочете, материали има, стреса освен, че докарва много болести е по страшен и от ЕБОЛА, к19 е нищо, всичко е един цирк.хората умират от стрес, паника и естествена смърт, като първите две, се допринасят от медии и управляващи
68
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отричането на правото на избор и информираност е престъпление, д-р Станишев! Хората, които отричат ковид ваксините, не са антиваксъри, напротив - те са в 90 процента са за ваксини, но знаят, че ковид ваксините ви не са ваксини и са се информирали какво са. Когато след няколко години умирате от рак или друга тежка диагноза, спомнете си за жалката си продадена репутация.
67
3
 
16
 
! Отговори
Ужас! преди 3 години
Маса народ убихте с тези ваксини... и продължавате да ги рекламирате.
66
2
 
16
 
! Отговори
Леша преди 3 години
Как може ковида да е грип? Грипа има симптоми. Ковида е стелт вирус, няма го, никой не го е откривал, протича безсимптомно, никой не умира от него. Статистиките са, че се умира с ковид и това го откриват с тест който прилича на тест за бременност. Новите щамове не ги ловял теста, обаче знаят, че ги има. Сега ще си бия една ваксина която не е ваксина и отивам на върха на някой вулкан да посрещам извънземни, защото вече всичко ми се струва логично.
65
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плоскоглавите ковиваксъри вече половин година не можаха да прочетат поне една информация, поне едно мнение защо ваксинирането с експерименталните псевдоваксини в разгара на пандемия не е добра идея. Обаче те са толкова невероятно интелигентни, че знаятнай-добре. И телевизора им казва, че са умни и че са прави.
64
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много антиваксъри бързат да си покажат простотията, а като се разболеят реват че не нямало линейки, нямало достатъчно легла, нямало ремдесевир, нямало достатъчно антибиотици и им е крив целият свят заради личното им тъпашко отричане ва ваксините. Ами като си решил да не се ваксинираш недей да да лаеш по социалните мрежи. 12 прокурори в САЩ искат от Туитър и Фейсбук да забранят атгиваксърските изказвания защото това деяние се приравнява на подтикване към самоубийство.
63
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 43 защо мислиш ,че не вършат работа ?
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
68 е правя, възползват се от храна, все пак са здравно осигурени пенсионери, що да не изкарат малко да ги поглезят
61
1
 
13
 
! Отговори
Ари бе преди 3 години
Стига вече с тие ваксини. Аман!Колко хора умряха от тях....
60
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как пациент да бъде интубиран в домашни условия------- В болниците само 1-2 % от ковидоносителите са интубирани. Всичко останало просто лежи по отделенията и оправдава коронавирусните надбавки на докторите.
59
0
 
15
 
! Отговори
АААХАА преди 3 години
Всеки починал с КОВИД е умрял от ковид.Никой умрял след ваксина не е умрял от ваксина.Конспирация? Няма. Антиваксъри престъпници такива.
58
2
 
12
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
Хирурзи, милорд!Той "вярвал" в иРНК ваксините, защото технологията й била на повече от 10 г.Ами, докторе, тя технологията е позната даже от повече от 30 г, но никога не е била изпробвана върху хора, освен върху онкоболни, за които е предназначена, а те не живеят толкова дълго, че да оценят дългосрочните ефекти.По-леко с оптимизма! Така рискувате здравето на хората!
57
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КОВИД Е ГРИП.В медицинските книги от преди пландемията дори пише Коронавирус - причинител на сезонен грип.Сега се правим на хахохихо.Даже "френския вариант" вече и тест не го лови.Понеже просто е друг грип, който се чудят как да припишат за ковид19.Пародия.
56
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига спонсорирано съдържания - нема се ваксинирам с Астра Зенека.. Нека си заврат астата у занека :-х
55
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
чудя се кой лъжат, да следим логиката, ето какво казват:имунитета е до 8 месеца, ок, 8 месеца нали така? ок, добре, ми лекарите дето "уж" се имунизират и да не кажа през седмица се разболяват, но нали са ваксинирани, има имунен отговор, и кво организмите им ще откажат на 8мия месец и няма да се борят с тва дето миналата седмица са се борели дето му викат к19 ли? кой кого лъже? а при мутация вируса става по безопасен, който е учил знае това, а тук и не само, плашат гарги. тоя цирк няма да има кр