"Маникюристка" предлага нокти на 10-годишни, изнудва ги

Тя се включвала непоканена в лайв чатове на децата
9
"Маникюристка" предлага нокти на 10-годишни, изнудва ги
Снимка: Pixabey

Родители сигнализираха, че мнима козметичка изнудва деца в интернет. Жената се свързвала с момичета в социалните мрежи и им предлагала изкуствен маникюр, след което ги принуждавала да плащат, без да са правили поръчки.

Най-късно до 10 вечерта десетгодишнта дъщеря на Евгения Коновалова може да използва мобилния си телефон преди лягане.

Преди дни обаче, докато вечерният час изтичал, Евгения станала неволен свидетел на нетипично обаждане.

"Докато й взимах телефона започна да звъни някаква жена за видео разговор през Instagram и съответно я попитах коя е тази, която й звъни", разказва пред Нова тв тя. Едва тогава дъщеря й разказва, че не познава лично жената. Запознали се онлайн по време на лайв чат в Instagram преди дни.

"Приятелката на дъщеря ми е направила този лайв, в който се присъединява и дъщеря ми. След малко се е присъединила и тази жена, непоканена от тях. Тя сама е влязла в техния лайв", разказва още Евгения Коновалова.

В лайв чата жената предлага на момичетата атрактивни изкуствени нокти. "В момента те са на такава вълна, интересуват се от такива неща, макар че са все още мънички. Изпратили са снимка на нещо, което са харесали в интернет и са попитали дали може да бъде изработено от нея", казва още Евгения Коновалова.

Детайлите започнали да уточняват в друг, личен чат, в който участвали мнимата маникюристка и двете приятелки на 10 години. Уговорките обаче бързо се превърнали в конкретни поръчки, без реално да са правени.

Само през миналата година близо 18 хил. сигнала са получени на Горещата линия за незаконно и вредно съдържание за децата в интернет. Основно сигналите са свързани с детска порнография, детска еротика и подмамване на деца. От тях 680 са предадени на ГДБОП.

Растат и запитванията по консултативната линия за онлайн безопасност. През 2020 г. те са били близо 460 – основно за вредно съдържание, сексуален тормоз, подмамване и онлайн престъпления.


9
Още от Страната
Д-р Станишев: Отричането на ваксините ще ни коства животи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
5
 
! Отговори
БГ преди 2 седмици
Каква работа има 10 годишно дете в социалните мрежи? И моето е на 10 години, но от учене и спортуване, не му остава време за глупости!
5
2
 
28
 
! Отговори
Е преди 2 седмици
Пак добре че не са си поръчали силиконови джуки и ци*и.
4
1
 
16
 
! Отговори
Alex преди 2 седмици
Катран и пера. Старите методи трябва да се върнат.
3
0
 
22
 
! Отговори
10-годишни моми? преди 2 седмици
Да правят поръчки? Онлайн?

Те нямат право да слключват договори по ЗЗД. А и устната поръчка за маникюр от 10-годишна е устен договор. Значи договорът е - нищожен. Защо?

Тук има поне 3 причини, по които може да се заведат неимуществени искове от родителя.

1. Възложителя е под 18 г.
2. Не могат да се слключват договори, които противоречат на добрите нрави. Малолетна да си прави маникюр, ако не е по медицински причини, лесно ще влезе в тази категория.
3. Измама. Няма да ги обслужи.
2
4
 
8
 
! Отговори
рзи преди 2 седмици
и тази като докторите
нареди се на софрата
кави ма че ковид нанася поражения на ноктите
и всички при теб ще дойдат
1
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какви времена доживяхме. Ние едно време на 10г. си играехме на една черга пред входа с кукли. Сега маникюр ще си правят на 10г. Не знаят азбуката, но за маникюр им идва акъла от раз.