Спасителите отново не откриха изчезналия сноубордист в Рила

Той е в неизвестност от неделя
25 мар 2021 23:30, Красимир Ангелов
31

След ден пауза заради лошо време, днес планинските спасители подновиха търсенето на изчезналия в Рила 34-годишен сноубордист. Той е в неизвестност от неделя. Акцията обаче и днес не даде резултат, съобщава Bulgaria ON AIR.

Тази сутрин два екипа планински спасители от Благоевград и София отново се качиха в планината в опит да достигнат до мястото. Спасителите носеха със себе си и реко-скенер, който може да засече и по-дребни метални предмети. Операцията беше опасна, а снегът нестабилен.

Още по темата
"С реко-скенер ще търсим, да опитаме да го засечем по някоя метална част по него - я кант, я телефон, я нещо друго метално, ножче или някакъв термос", сподели по-рано планинският спасител Борис Стоименов.

Във вторник мобилен оператор даде приблизителна локация на мобилния апарат с периметър около 10 декара, който сега спасителите ще трябва да претърсят. Оказва се, че има техника за по-конкретно локализиране, но България не разполага с нея.

Инженер Мариян Боновски няколко пъти е разговарял с държавните институции, но не се е стигнало да закупуването на подобна апаратура. Така държавата в момента освен с мобилните операторите за издирване чрез сигнал от мобилни апарати – друга опция няма.

"Техниката е съвсем нова. Качена на вертолет има възможност да локализира в обсег от 20 километра с точност под 3 метра. Важното е, че това устройство работи много по-добре там, където няма покритие на мобилен оператор, а в 21 век всеки един човек си носи по 1 или 2 телефона в джоба си", обясни инж. Боновски.

Със затоплянето на времето рискът за спасителите става много висок и следваща издирвателна акция може да има чак след 20 дни.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На пролетт, като се стопи снега ще го откриете
3
31
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може да са го намерили ама защо да казват, като така им плащат извънреден труд и бонуси.
2
15
 
6
 
! Отговори
Знам аз: преди 3 години
Той бяга и си играе на криеница със спасителите, да не го намерят .
1
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали уж намерихте сигнал от телефона?