Агнешкото на цени от миналата година, за Великден няма да поскъпва

Миналата година килограма струваше 14-15 лева
26 мар 2021 08:25,
17
Агнешкото на цени от миналата година, за Великден няма да поскъпва
Снимка: БГНЕС

Не се очаква сериозно поскъпване на цената на агнешкото за Великден. Това твърдят животновъди от Първомайско. Търсенето тази година е започнало още през януари. Повечето производители са започнали да продават още оттогава.

Във фермата на Банко Илиев до Първомай се отглеждат над 600 овце. Още след Нова година са започнали да приемат заявки за агнешко.

"Досега от Нова година сме продали около 400 агнета", споделя пред БНТ животновъдът Красимир Тодоров.

В момента до Първомай има 100 агнета, 40 от тях вече са продадени. В тази ферма продават агнетата на миналогодишните цени.

"Цената е същата като миналата година, много малко повишение има-около 20 ст. Ние в момента го продавахме на 5 лева на едро без ДДС - то е 7 лева на дребно. Мисля, че цената 7 лева трябва да е така и на едро, да има малко повишение, но няма да има в момента", каза Красимир Тодоров.

Във фермата обмислят да се насочат основно към отглеждане на овце за мляко, тъй като продажбата на агнета, според тях, не носи достатъчно приходи.

"Нашата асоциация мисли да ни кооперира фермерите и тя да ги продава, но така целогодишно няма пазар за агнетата това е най-големият проблем. Тенденцията за нас е млякото, в млякото са парите, агнешкото няма как да даде толкова много приход - разчитаме на един Великден", обясни Красимир Тодоров.

На Великден разчитат и търговците в магазините за месо. Те също не очакват сериозно повишение на цените на агнешкото.

"От миналогодишите и тазгодишните, разликата да е 1-2 лв. Миналата година продавахме килограма 14-15 лв. Най-основно си взимат по една четвъртинка с една дроб сармичка", споделя Борис Чалъкшънов - търговец.

Така за агнешка плешка и дроб сарма миналата година великденската трапеза е излизала между 40 и 50 лв. Толкова се очаква да бъде и сега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
2
 
! Отговори
факт преди 3 години
Преди година и нещо арабски търговци търсеха фермери за договори за агнешко и овче месо.... Нашите трябваше да отглеждат и угояват животните няколко месеца и после да изнасят за арабските страни. Факт, не подписаха нито един договор и си тръгнаха с празни ръце.
16
0
 
3
 
! Отговори
Metal преди 3 години
Как ще убиете това благородно животно?
15
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
За незнаещите : от едно агне на 20-25 килограма живо тегло имаме рандеман чисто месо+кости на около 50%! Като го платиш и го вземеш живо и го : 1.Заколиш;2.Одереш му кожата;3. Извадиш и изчистиш вътрешностите/ваденето и миенето на шкембе и черва препоръчвам от сърце на коментатор 11/.4. Никой не слага в сметката тоя труд, а трябва защото си изисква и някои знания и умения!
14
1
 
5
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 11Ми що тая агнешка кожа не хванеш ти да я одереш, като си толкоз открехнат в смятането!? То да не е само дрането?! Ама и ти като германеца дето викал : "обичам пържоли, но не мога да убивам животни"! Като не можеш - плащаш си за кефа!
13
1
 
7
 
! Отговори
ДядоСтою преди 3 години
НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ТА НИЕ СМЕ ОБРАТНО НА СВЕТА ДАЖЕ КИМАМЕ НАОПАКИ В СВЕТА ЗА ВЕЛИКДЕН ЦЕНИТЕ ПАДАТ В *** БГ ВИНАГИ СЕ ВДИГАТ ЯЙЦА КОЗУНАЦИ МЕСА
12
2
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Колега #10, дори тези празници да бяха по-отдалечени един от друг, пак не се налага да купуват агнешко два пъти. Агнешкото е само за Гергьовден. Такава е традицията. Свинското е за Коледа. Ядящите агнешко на Великден нарушават традицията. На Великден се ядат яйца, но моите не си ги давам.
11
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 5лв каза овчаря по телевизора ги дава,а в магазина на 15лв.Имат една кожа да му одерат,а и тя се предава изкупуват кожи за пари.Как така скача по 3 цената?!!!!!
10
1
 
5
 
! Отговори
Кво си пил, бе човек преди 3 години
До House M.D.Тази година двата празника са в една седмица. Хората няма да купуват по два пъти. И това, че ти плюскаш свинско със зеле на Великден, не значи, че всички са така.
9
1
 
10
 
! Отговори
Още ме е яд преди 3 години
Миглена Кулева как унищожи производството на агнета в България! Без при това никой от ЕС да и го е искал! Сега зареди тази овца внасяме агнешко от нова зеландия по великден.
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
30 години реформи и още някои производители си живеят в соца, а пък прогледнали капиталисти надуват цените като за последно. Никакъв бизнес нюх и гъвкавост. Затова такива понятия като "нежна революция" са лишени от всякакъв смисъл.По нормалната логика, би трябвало сега цените да падат, заради по-голямото търсене. Но в България е наливане от пусто в празно - една импотентна перестройка.
7
7
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
На Великден не се яде агнешко! Яде се на Гергьовден!!! Така, че другарят Тодоров лъже, че разчитат на един Великден. По същите причини скокът в цената ще е за Гергьовден и няма основания да се очаква скок за Великден.
6
9
 
6
 
! Отговори
Емира на Багдат преди 3 години
Искам да благодаря на господин Пеевски, инж. Доган и професор Бойко от името на целия семитски народ на ОАЕ. Благодарим Ви, че два пъти в годината ни доставяте тонове прясно агнешко.Ние азиатците ядем хубаво българско агнешко, а Вие ще ядете фурми. Ашкулсун мараба, ей сегичка хапнах пресен курбан и се влязам долу в гаража. Там Пеевски ми е донесъл изненада. Вързана голя 14 год. българка. Сещате се за Румянчето, дето изчезна от училище. Редовно тук в емирството ни доставят момиченца от БГ
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При толкова овце е тази държава, как да поскъпне я?
4
2
 
16
 
! Отговори
оФцатата Доли преди 3 години
Статията прилича на всички останали предизборни пропаганди, демагогии и социологически проучвания, с които е пълно напоследък.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горкото заглавийце, поскъпване му се иска да налага и то НСР. Овцете обаче нали са овце и не са разбрали и на миналогодишните цени отстояли.Какво правим сега като с тоз НСР всичко са закучило и не мой да тръгне като американците например им провървя ..
2
4
 
19
 
! Отговори
РептилАсосиешън преди 3 години
То и да поскъпне няма кой да го купува.
1
7
 
12
 
! Отговори
1 преди 3 години
Ние се надяваме да има агнешко В магазините целогодишно, ама няма.