БАБХ: Свинското месо в България е безопасно

Заплахата от африканска чума е огромна, заяви д-р Александров
26 мар 2021 21:07, Петя Славова
16
БАБХ: Свинското месо в България е безопасно
Снимка: БГНЕС

Свинското месо в България е безопасно. Основната задача на БАБХ и на индустрията е да не допуска разпространението на африканска чума у нас. Това увери пред БНТ доц. д-р Цвятко Александров - зам.-изпълнителен директор на БАБХ.

Свенокомплексите в Русенско и Силистренско търпят загуби заради т.нар. диамантен печат, който не им позволява да продават месо в други държави в ЕС, тъй като в региона е имало африканска чума по свинете.

Диамантеният печат се оказва проблем за българското свиневъдство. Факт е, че с него може да се продава само на територията на България, коментира още доц. д-р Цвятко Александров.

Агенцията по храните работи по това, този печат да отпадне и големите индустриални комплекси да могат да търгуват на европейския пазар и у нас.

"Първата крачка е направена, част от рестрикциите отпаднаха за определени територии в страната. Вчера направихме запитване до Европейската комисия за всички комплекси без изключение да бъдат извадени от това становище, което определя този печат, така че очаквам развитие скоро и за останалите свинекомплекси", заяви Александров.

Той увери, че месото е напълно безопасно в България и с високо качество.

"Свинекомплексите подобриха мерките за биосигурност и това е изключително качествено месо, от което никой не трябва да се опасява. Африканската чума, знаете в Румъния е с огнища, запхлахата е огромна, но Българската Агенция съвместно с индустрия показва стриктен контрол по отношение на недопускането на това заболяване у нас и въвеждането на нови рестрикции. Обръщам внимание, че африканската чума не е опасна за здравето на човека, а единствено за свиневъдството и икономиката", коментира още Александров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Самир преди 3 години
Да бе да. Свинското в БГ е ГМО замразени *** от всякакви чужди страни. Нашето, домашното и истинско, което малкото хора си отглеждат вкъщи, всякакви бюрократи се опитват да го унищожат с някакви безумни директиви и изисквания, е разкошната месо.
11
0
 
1
 
! Отговори
Кър леж преди 3 години
Всичко отива на създурма..и кренвирши уж с месо.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво, че е безопасно. Да продължават така да е безопасно и да не си повтарят глyпостите, щото тоя път може да се окаже, че търпението на хората се е изчерпало.
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Червеното месо е нездравословно , много холестерол А свинското е мръсно месо , прасето яде всякакви ***
8
1
 
8
 
! Отговори
Синагога на Сатаната преди 3 години
ами по-добре месо дори от Чумава Свинкя, отколкото кюфте от Червеи и Щурци както Глобалистите Сатаниски искат или дори такова отгледано в лаборатия и 3д принтирано!!
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За България бива
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не мисля да купувам месо от българия мисля да ставам веган месо само от домашно прасе другото е фалшиво вътре не се знае кво има всичко се прави за пари ама българина си е *** ше си купува
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В сравнение с другите опасности ,си е направо безопасно.Месото.
4
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До номер 4 направо се спуках от смях
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След дъжд качулка както винаги в тази държава пярво трябваше да натровите 1 милион българи и тогава да го иследвате браво.много пъти си купувам и има вкус на белина тва е неква утрова сигорно зарин къде използват в воината в пакистан или некви утровни пестициди.
2
2
 
2
 
! Отговори
на диета съм преди 3 години
ям по кило печено свинско на ден... в случай, че изчезне свинското, вече оглеждам бутовете на съседите, муахаха...
1
1
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
какво е това месо по 4.99 лв за кг от западна европа на колко години е от какъвматериал са направени кюфтетата по 39 ст опечени в търг вериги