По време на пандемия: Кредитите поевтиняват

Банковите такси по заемите с едва процент намаление
26 мар 2021 21:37, Петя Славова
9
По време на пандемия: Кредитите поевтиняват
Снимка: БГНЕС

Банковите кредити в страната продължават да поевтиняват. Последните данни от лихвената статистика на Българска народна банка (БНБ) показват, че в началото на 2021 г. има спад в средната лихва на почти всички заеми, независимо дали са в български лева, или в евро, предава "Монитор".

През февруари 2021 г. средният лихвен процент по кредитите за потребление в левове намалява с 0,30 на сто за година, като вече се равнява на 7,62%. При потребителските заеми в евро също се наблюдава спад, макар и в малко по-голям размер от 0,78% до средна лихва от 3,12 на сто.

Ипотеките в лева запазват нивата си от лятото на 2019 г., когато лихвата падна под 3 на сто. През февруари тя е 2,79% или с 0,18% по-малко спрямо същия период на 2020 г. Намаление има и на месечна база - спрямо януари 2021 г. средният лихвен процент по кредитите за потребление в левове се понижава с 0,64 на сто, а по тези в евро – с 0,16 на сто. При жилищните кредити в левове средният лихвен процент спада с 0,02%, а по тези в евро – с 0,23%. При ипотечните заеми в евро лихвата е вече 3,51%, като отбелязва незначителен ръст от 0,01 на сто за година.

Статистиките на централната банка у нас показват още, че годишният процент на разходите (ГПР), който е основен показател за цената на кредита, също спада. Припомняме, че в него се събират всички такси, които една търговска банка начислява, при тегленето на заемни средства. Това включва комисионни за одобрение, обработка или застраховане на кредита, такса за кандидатстване за кредит, за неговото усвояване или пък такса за задължителна пакетна програма.

 При левовите потребителски кредити ГПР пада с 1,27 на сто за година до 8,09%, а при тези в евро – с 1,09% до 3,37%. През февруари 2021 г. ГПР по ипотеките в лева намалява за година с 0,16% до 3,09%, а по жилищните кредити в евро нараства с 0,01% до 3,90%.

И все пак тези евтини кредити няма да се предлагат вечно. В последния брой на тримесечния си бюлетин "Икономически преглед", експертите от БНБ предупредиха, че с края на банковия мораториум може да се очаква ръст на необслужваните кредити, което вероятно ще повлияе за известно повишение на лихвените проценти по новоотпуснатите заеми. Затова и през второто тримесечие на 2021 г. може да се очаква допълнително забавяне на темпа на растеж на кредитирането у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Модерна икономическа теория: печаташ пари и сваляш лихвите. Турция колко години вече крета така.
7
0
 
2
 
! Отговори
Лов на риби преди 3 години
Логично е напълно примамка за наивни хора бъдещи риби / жертви на кредитори и съдебни изпълнители.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде е това? Може би в паралелната вселена , в която живее Чекмеджан .
5
0
 
7
 
! Отговори
Патил преди 3 години
Хора, никога никога никога не взимате бърз кредит!Един единствен път го направих, трябваха ми спешно пари за лечение и после... Взимаш 300 връщаш 1000!Да не говорим, че са некоректни. Имах гратисен период ако остана без работа, останах заради Ковид и се оказа, че тази защита не важала в такъв случай. Бях на борсата, а тия ме заплашва ха по телефона, че закъснявам с вноската. При това са и агресивни!Не се връзвайте! Ще съжалявате!
4
0
 
11
 
! Отговори
9 преди 3 години
Това с кредите води до ултра бедност по един или друг начин. Човек който тегли кредит, и банката смени правилата за да го приключи по-бързо пак ще тегли...това е омагьосан кръг.
3
0
 
6
 
! Отговори
да преди 3 години
Кредитите са евтини, но цените се удвоиха. А кредитите както всички знаем поскъпват при някакви обстоятелства във времето. Пише го в договорите де.
2
1
 
8
 
! Отговори
прочетох преди 3 години
По време на пандемия, по-лесно ще ви вземат домът в който живеете.
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Юруш на бананите