Д-р Маджаров: Мерките трябва да продължат, за да задържим платото

Анализи на смъртността ще се правят, когато отминат тежките вълни
27 мар 2021 14:34, Петя Славова
35
Д-р Маджаров: Мерките трябва да продължат, за да задържим платото
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Логиката показва, че мерките трябва да продължат, за да задържим платото, в което изпаднахме. Всеки ден се държим около 20 и няколко процента положителни проби. Това е добре, че няма по-голямо нарастване. Това каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров пред bTV.

Още по темата

Въпреки това уточни, че тепърва предстои да усетим ефекта на отворените заведения. "Тази вълна започна от началото на месеца, когато отвориха. Влиянието беше на детските градини и училищата", допълни той.

По думите му вирусът се адаптира към нас и именно заради това боледуват все по-млади хора. "Ние водим едно паралелно състезание с вируса. Ваксинираме и едновременно с това налагаме ограничения. Колкото повече хора се ваксинират, толкова по-бързо ще спрем да бъдем ограничавани", каза Маджаров.

Относно случаите на заразяване след поставена ваксина срещу COVID19, д-р Маджаров уточни, че нито една ваксина срещу което и да е заболяване не дава 100% защита.

"Заболяването протича значително по-леко и това не е учудващо. По думите му когато отминат тежките вълни на коронавируса тогава ще могат да се правят по-подробни анализи на смъртността.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де, ваксинираните карат по-леко заболяването, но си заразяват съвсем здраво хората наоколо.Не е ли редно ваксинираните да се карантинират, а да не заразяват всичко живо около себе си?
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм си правила 3 по необходимост, за влизане в болници, в 3 различни града. Т.е. в болнични лабс. Двата пъти бяха в ден неделя.
5
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гладът не е по-силен от смъртта!Достатъчно близки до мен хора изгубих!И не само аз!
4
5
 
17
 
! Отговори
19283 преди 3 години
Така и не се разбра в кои лаборатории правят десетки хиляди тестове на ден. После ще питам за друго.
3
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
доктор Маджаров а известно ли ти е че гладът е по силен от този грип. Както аз предполагам и много други семейства са оставени на самотек от държавата. Ама ти откъде ще знаеш. Твоята заплатка си върви. *** вярвай на гладният.
2
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ако искаме не просто да задържим платото, а заразените да намелят, тогава трябва да карантинираме ваксинираните. Вижте какъв директен ефект се наблюдава - преди 2 седмици масовата ваксинация беше спряна, а сега си имаме плато. Нищо друго не е имало такъв явен ефект до сега. Обикновено трябват около3 - 4 седмици, за да може разпространението постепенно да намалее. А в този случай бяха нужни 2 седмици защото сме спряли източниците.
1
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В смисъл да задържите темпа на ваксинация, за да има всеки ден едни 4000-5000 души ново-заразени ли бе?Машалла Перукан Паша, машалла..