Ще се справим с пандемията с противовирусно лечение на ранен етап

Вече се разработват препарати, с които се лекува ХИВ, обясни лекар
27 мар 2021 07:45, Петя Славова
42
Ще се справим с пандемията с противовирусно лечение на ранен етап
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Фармацевтичната компания "Пфайзер" разработва лекарство за COVID-19, подобно на препаратите, с които се лекува ХИВ - инхибитор, който спира репликацията на вируса в човешките клетки.Разработва се както перорален, така и венозен медикамент, уточни пред БНР д-р Нина Янчева от Инфекциозна болница, ръководител на Катедрата по инфекциозни болести в Медицинския университет в София.

"Препаратът, по който работи "Пфайзер", принадлежи към група медикаменти, установени от средата на 90-те години", поясни д-р Янчева. По думите й те блокират специфичен ензим, който е наличен и при коронавирусите.

"Медикаменти за лечение на ХИВ се разработват вече 30 години. На база на познанията за тях са разработени такива за хепатит С с висока ефективност - 98%", отбеляза Нина Янчева.

Още по темата

Това, което д-р Янчева определи като добро, са проучванията за над 200 противовирусни медикамента, защото това щяло да е решението на пандемията – когато има конкретно противовирусно лечение и то за ранно лечение.

"Ремдесивирът се прилага само венозно в болница, а ефективността му е по-висока, когато се прилага на ранен етап. Хората, стигащи до болнично лечение, не са в този етап", акцентира върху това противоречие д-р Янчева.

"Има медикамент във втора-трета фаза на проучване, за който скоро ще има данни", изтъкна д-р Нина Янчева, която възлага надежди на това лекарство. Монопиравир бил от друга група, той се оприличавал на тамифлу.

"Първоначално е проучван за грип, но се оказва, че при хора с Covid, ако се приложи рано, много бързо – в рамките на пет дни, намалява до минимум количеството вирус. Това ще е медикамент за ранно лечение – още в амбулаторни условия, извън болницата. Това е доста голяма надежда", каза специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
+- преди 3 години
Вирус има и той е много не е хубав ...особено след 45-50 години ...,така че спрете да пишете глупости,че пандемията е театър ...ако сте в някое село в Балкана-да,няма вирус...щото сте далеч от цивилизацията...а вирус има и ходете си правете ваксина... .
34
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Справете се. Аз не участвам в театъра "пандемия". Не вярвам във вируса просто.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Познавам лично д-р Янчева Лекари като нея останаха на пръсти да се броят в България. Преди всичко Човек и отдадена на медицината.
32
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време е кражбите на Тулупа и Хунтата му на милиони евросредства да бъдат разследвани от международен независим орган.
31
4
 
15
 
! Отговори
конспиратор преди 3 години
Както вирусът на СПИН се появил след експерименти с вируса на едрата шарка,така сега ще си признаят,че Корона-та се е появил след експерименти с ХИВ-вируса.Колко години минаха ,докато намерят медикаментозно лечение на СПИН?Сега решиха да пробват с ваксини,ама няма как да стане-да се ваксинираме през 6 месеца.Доста ще почакаме за лекарства,дано Бог е милостив и ни запази.
30
2
 
25
 
! Отговори
ха ха преди 3 години
Познайте сега какво става. След като отричаха Инвермектина ,който е антивирусно средство познато от последните 50 години ,евтино и без права на определена компания да го продава и за което се знае ,че точно блокира протеин на Ковид вируса ,като по този начин му пречи да се размножава(репликира).Сега ПФАЙЗЕР прави (вероятно на базата на същия INVERMRCTIN) лекарство,върху което ще има права и което ,разбира се ще е по скъпо.И ще го ползват за лечения по болници ,това което отдавна трябваше да напр
29
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 29Принципно си прав. Затова буди недоумение насочването на усилията към разработване на ваксини. Ваксините за грипни вируси са доказано неефективни. Ваксинирането по време на епидемия/ пандемия води до видими резултати - стремглаво увеличаване на броя на заболелите.
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Става въпрос за молнупиравир - сигурно след няколко месеца ще има резултати от третата фаза на тестването и тогава ще има още едно средство за борба с ковид и то както се разбира много силно
27
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Bili Били, мозъчно ограничен си, със силен интелектуален дефицит! Истината е в науката, технологиите и новите лекарства! Ти си се лекувай с бромхексин и ивермектин.Благодарение на науката от няколко години имаме лекарство почти на 100% ефективно срещу хепатит Ц, имаме тамифлу, което спира грипа за 2 дни, а хората с ХИВ живеят почти нормален живот, превръщайки го в хронично заболяване подобно на диабета.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименХа-ха-ха-ха!
25
8
 
5
 
! Отговори
game of magic преди 3 години
Спинцовката със правилна ваксина,пари от фармамафията взима,а само правилната молекула,навреме болния лекува.
24
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами той вируса си е педесе процента Сарс и педесе процента хив.Илачите за ХИВ може и да помагат.
23
6
 
22
 
! Отговори
Bili преди 3 години
Почти вярно...ранно профилактично лечение е ключа. Само че със стари изпитани медикамемти като ивермектин, вит д, бромхексин...Като чуете за ново лекатство, и осбоно референция към хив - БЕГАЙ!Интересно е да се види връзката на фаучи със спин, и добре прикритата дискусия какво е спин, и по калво прилича ковид на спин.
22
1
 
5
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Освен това, за тая цел трябва да има здравеопазване и тестване ве братлета! Машини (скенери), тестове и специалисти. Че се справиме...хахахаха
21
4
 
6
 
! Отговори
Bili преди 3 години
Почти вярно...ранно профилактично лечение е ключа. Само че с стари изпитани медикамемти като ивермектин, вит д, бромхексин...Като чуете за ново лекатство, и осбоно референция към хив - БЕГАЙ!Интересно е да се види връзката на фаучи със спин, и добре прикритатат дискусия какво е спин, и по калво прилича на спин.
20
3
 
0
 
! Отговори
Shi Baniaci преди 3 години
Травис Баркър: Кортни Кардашян е страхотна майка
19
2
 
7
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Южна Корея, Китай, Австралия,Русия и Япония се справиха. Нито с ремдесивир за 2000 доларес, нито с файзер. Всъщност от Китай показаха, че освен че ремдесивир е единственият експериментален препарат,е и най неефективен. Не може в клетъчни култури да показва 3 пъти по ниска активност от Нафамостат например и по ниска ефективност от хлороквин и Фавипиравир, а хамериканските и исраелски лекарчета да ми говорят, че бил най ефективен. Този препарат никога не е бил в аптечната мрежа,освен това!!!
18
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да се справим трябва да се отворим и да се разпространяват по-леките щамове на вируса на воля.
17
17
 
17
 
! Отговори
Доктор Трайков преди 3 години
Само вчера през нашето ДКЦ бяха ваксинирани над 50 деца на възраст от 2 до 16 годишна възраст, без никакви странични ефекти, ваксината на Астра Зенека е сертифицирано БЕЗОПАСНА. Препоръчвам!
16
26
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Британски учени успешно доказаха, че противниците на ваксинирането са хора с крайно ниска интелигентност, вярващи в световна конспирация, ***, ходещи по врачки, убедени в съществуването на духове и паранормални явления. Антиваксър значи ***! Ако всички бяха антиваксъри, щяхме да живеем в пещерите като скотове. Антиваксърът е враг на човечеството с крайно ограничени умствени способности.