Ваксинираните плащат за сертификат за имунизация

Практиката била масова
27 мар 2021 12:00, Петя Славова
79
Ваксинираните плащат за сертификат за имунизация
Снимка: БГНЕС

Медицински център в Поморие събира такса от 15 лв., за да издаде на ваксинираните сертификат за имунизация, съобщава на bTV. Оказва се, че практиката е масова.

Още по темата

Като член на СИК, Христина Славова има поставени две дози ваксина. В петък отива във ваксинационния център, за да получи сертификат. "Беше ни казано, че ваксините са безплатни, по пък удостоверенията се заплащат. Другият вариант, при който мога да си извадя въпросния сертификат за ваксинация, е чрез електронния портал. Но този електронен портал изисква квалифициран електронен подпис, а аз нямам такъв", обясни Христина Славова.

По думите й хората са реагирали бурно и са отказали да плащат въпросното удостоверение. Христина плаща таксата, но смята, че не е редно да се иска такава.

"Това е една глобална политика, че ваксинацията е безплатна... изведнъж се оказва, не знам дали на местно или на по-високо ниво, че този сертификат трябва да се заплати", добави Христина Славова.

На прозорчето на ваксинационния кабинет е залепен ценоразпис: "Издаване на сертификат за имунизация срещу COVID-19 - 15 лв".

Христина е подала жалба в здравната инспекция. Оттам отговориха, че събирането на такса за издаване на сертификат за ваксинация не е редно. От сдружението на общопрактикуващите лекари в Бургас обаче контрираха, че тази услуга не се заплаща от Здравната каса и като частници могат да сформират каквато цена преценят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
До 19 преди 3 години
Силно се съмнявам, че непотребна *** като теб може да пребие някой. Мама да ти избърше слюнките около ядосаната ти устичка и загряван пръстите за нови интернет подвизи, че за друго не те виждам. Bye Felicia!
16
1
 
11
 
! Отговори
факт преди 3 години
не доктори а лешояди!
15
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
После държавата да продължава да им плаща по 10 лв за всяка поставена инжекция и по 1000 лв на месец за работа с ковид пациенти на лекар. Нямат наяждане някои.
14
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбрахте ли, че всичко е за пари! Ще ни избият гадовете, по лесния начин, с наше активно доброволно участие. Нямат нужда от война този път!Юрош на ваксините, юрош на сертификатите. Яжте банани и ръкопляскайте!Сладка ли ви е свободата с вкус на фармацефтичен вирус? Офцеее. Беее. Въженцето, купихте ли си го? Или само си търсите връзки за ваксинка?
13
1
 
4
 
! Отговори
Anonymous преди 3 години
Защо системата не изпраща автоматично сертификата на електронната поща?Като искат да си го принтират сами, но то това май струва пари.
12
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
13 аз няма да мрънкам. буквално ще те смеля от бой. ще ти дам аз едни "направете си"
11
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Две дози по 10 лева плюс 15 за сертификат,общо 45 лева за пациент сие добра заработка за"преуморените"ни медици!
10
3
 
10
 
! Отговори
Роки преди 3 години
Този сертификат е сигурно един хвърчащ лист и те ревът че касата не им го покривала!!!!! Какво за формат А4 да си плащаш ли!!!
9
2
 
6
 
! Отговори
Ваксин Ковидов преди 3 години
Не само, че ще плащат, а и хоро ще играят
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Накрая май ще си изкарам разрешително за оръжие. И при такива ситуации вземам заложници всички по веригата, а за най главния - отстрел.
7
17
 
11
 
! Отговори
Ох... пак мрънкате преди 3 години
Направете си електронен подпис и е безплатно, не може всичко на говотово да получавате в живота, размърдайте застойните си крЪчка и си направете електронни подписи, влезте в портала и си извадете сертификата от електронния портал. Научете се да използвате технологиите с които разполагате, другите услуги естествено, че са платени, нали има човешки фактор, няма да работят за вас всички (безплатно).
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук ..отново искат да правят пачки ,с разрешението на власта ,и тоякак нагло отговаря че може да искат каквато цена пожелаят )
5
4
 
7
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Валидност... Колко месеца??3-4...Кога да чакат смс за следващата генна терапия наивните душички-август??Гледах снимка та таквОЗ ЩАСТИЕ, но за румънска душичка. Втора доза ФАЗЕР... :)) на 10 февр и краен срок за постигналото го щастие-31 май 2021.
4
7
 
16
 
! Отговори
Емигрантка преди 3 години
По цял свят този документ е безплатен и се отразява електронно в досието на здравната каса на хората или мобилното приложение разработено от съответната държава след поставянето на втората доза. Що за щуротии в тази държава и до кога?
3
1
 
22
 
! Отговори
51868 преди 3 години
А както знаем, при общопрактикуащите лекари ВСИЧКО се заплаща, дори отказът да дадат направление. Те не са лекари, защото не лекуват, а еднолични търговци.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахахахахаха
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се наядоха