Най-много безработни - в Разград и Видин, най-малко в София

Равнището на безработицата в страната е почти 7%
29 мар 2021 23:40, Петя Славова
17
Най-много безработни - в Разград и Видин, най-малко в София
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По време на пандемията у нас средно по шестима безработни се съревновават за едно свободно работно място, показват данните на Агенцията по заетостта. Става въпрос за периода към края на февруари 2021-а година.

В 17 области равнището на безработица е над средното за страната, като най-високите стойности се отчитат в Северозападния район - Видин, Монтана и Враца.

Най-силна е конкуренцията в областите Разград и Видин, където за една вакантна позиция се състезават съответно по 15 и по 12 безработни.

Най-малко конкуренция с по 4 души за едно работно място е отчетена в София-град и Русе.

За сравнение към края на януари в цялата страна за свободно работно място са се конкурирали по 8 души, а към края на декември миналата година - по 9.

Според социални експерти причината за подобряването на картината на пазара на труда имат основно предприетите антикризисни мерки за запазване на заетостта.

По последни данни равнището на безработицата в страната е 6,9%.

Традиционно най-ниско е нивото му в София-столица - малко под 3%, а най-високо - в област Видин - 14%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Общо взето България е една провалена страна, в която след 50 години ще живеят 3 милиона, от които 1.5 милиона в столицата, до това доведоха кражбите и шуробаджанащината, навсякъде се назначават "калинки" с връзки.
14
4
 
4
 
! Отговори
1280 преди 3 години
Номер 5, поздравления за поста, но тук няма да те разберат. За тях, това, че ти си учил и успял означава, че си крадец и след като не им подаряваш пари и благини ти си за затвора. Защото ти имаш, а те не. Откъде накъде ще ги караш да бачкат за заплата?
13
1
 
8
 
! Отговори
До фирмаджията 5 преди 3 години
На вас няколко допълнителни курса, също не биха ви били излишни, например - средно образование, граматика на български език, социална психология, бизнес етика, икономика, трудово правни отношения, счетоводство и контрол, HR и още някои други, но възпитанието през първите седем години, трудно може да се навакса.
12
2
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Робството беше едно време - жителство, тел по границата. Сега свободно движение
11
3
 
15
 
! Отговори
Public enemy N 1 преди 3 години
Безработни, в превод ромейска измeт.На тях все държавата им е виновна, че не искат да работят и им дава сосиал.Огън да ги гори!Всичките!!!
10
3
 
15
 
! Отговори
Царят е гол!!!!!!!!! преди 3 години
Няма грешка, ромите се плодят и множат като зайци в аритметична прогресия за наша сметка, а ние търпим, сакън да не развалим рахатлъка и достлука с ЕС.
9
3
 
17
 
! Отговори
до анон 5 преди 3 години
Явно не разбираш, какво искат да кажат другите. Просто по-големият град "изсмуква" хората, но София също ще закъса в един момент, защото всичко си има край.. Сега и младите от Пловдив и Варна отиват в София, първо да учат и масово остават. А във Варна и Пловдив се местят хората от по-малките общини. Накрая всички са недоволни, защото не са си в средата. Емигрантите са отделна тема. А кадри има, но работят за чужди фирми. Всички мой познати работят така. Аз пробвах за българи 2017 и още съжалявам
8
1
 
14
 
! Отговори
Шоп преди 3 години
В столицата живеят 19% от населението на страната за сметка наобласти като Русе където за 10 години населението в е намаляло с 33 667 жители. Бизнеса загива в общините близо до столицата защото е канибализиран и обезкървен от липсата на квалифицирани кадри. Повечето общини близки до София ще последват икономическата съдбата на София-област. България не е Скандинавия и това икономическо обезкървяване на тази красива страна е престъпление за бъдещите поколения.
7
5
 
16
 
! Отговори
новото ни робство преди 3 години
Пръснати по света да робуваме!
6
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безработните в много голям процент знаем какви са по етнос.Статистиката е вярна.Въпросът е как да вдигнем България, а не как да носим тъpтeитe на гърба си.Дела, господа статистиките само насочват.
5
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ейй начи - все София ви виновна. Имам фирма с 50 човека. Високо квалифицирани служители. Середна заплата: 3600 лв без бонуси. Опитах се да отворя офис в по-малък град (няма знечение кой) е? Резулатът - катастрофален. Няма квалифицирани хора! Е как да стане? Не изисквам нобелова награда, но все пак..елементарно образование и възпитание. Разлика в заплащането нямаше - но и нямаше кой да го изкарва. Има курсове за всякаква преквалификация, но...желаещи нещо да научат - почти няма.
4
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пазарната икономика е проблем за България, защото обезлюдява страната.
3
2
 
13
 
! Отговори
софийски балон преди 3 години
В София е най-малко конкуренция и това показва, че много калинки се назначават. Бг икономиката няма и дори заплатите в София не могат да растат бескрайно и ще спаднат, защото пък печалбата на софиянци с фирми ще падне и ще уволняват.
2
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В София винаги са били добре , наливат им пари да не крякат много много , другите кучета ги яли
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Ловеч какво работи кои се намери.Наи много са в тоя град три предприятия друго няма сега само короната ни трябваше бъдете здрави госпожо кметица