Поне с левче по-скъпо вози всяко десето такси

По-високата тарифа е разрешена с наредба от февруари
29 мар 2021 09:40, Петя Славова
9
Поне с левче по-скъпо вози всяко десето такси
Снимка: БГНЕС

По-висока стартова тарифа, разрешена с наредба от началото на февруари дава възможност такситата да увеличат таксите си и така всяко десето вече вози на по-висока такса, съобщава "Монитор".

В София повечето таксита начисляваха 70 ст. в началото на пътуването, но с новата наредба таксата ще стане най-малко 1,56 лв. през деня, а нощното возене ще поскъпне още повече. Някои компании вече са започнали да вдигат цените на първоначалните такси, като те варират между 1,95 лв. - 2,40 лв.

Според нормативната уредба всяка община определя праг и таван за цените на таксиметровите услуги за изминато разстояние в съответното населено място, а превозвачите могат да си определят тарифите в тези граници. В София столицата минималните цени за разстояние са 77 стотинки за километър през деня и 88 ст. през нощта, а пределните са съответно 1,30 и 1,60 лв. за километър. Засега само две компании са с начална такса над 1 лев. Едната взема 1,95 лв., другата - 2,40 лв. В същото време няколко таксиметрови фирми начисляват 59-60 стотинки, но масовата начална такса все още е 70 ст.

Още по темата

В страната има около 22 000 жълти коли, но според Кирил Ризов от "Съюз Таксита" поне 10 на сто от тях вече не работят заради срива в търсенето, породено от пандемията в последната една година. По данни на Българския институт по метрология (БИМ) през февруари са били проверени над 2000 таксиметрови апарата, които вече са пренастроени за новата тарифа с по-висока първоначална такса. Браншовикът коментира, че явно всички чакат последния момент.

Според него забавянето е станало заради големите фирми, работещи основно с корпоративни клиенти. Те първо изпращали писма до тях за промяната в тарифата и чакали отговор на офертите си. Ризов уточни, че в София почти половината таксиметрови превозвачи работят главно с фирмени клиенти, а за страната този дял е около една трета.

В последните дни в столицата пред лабораторията на БИМ за узаконяване на претарифирането на таксиметровите апарати се извиха опашки, сигнализират от бранша. Кирил Ризов припомни, че в София има само един пункт на метрологията за проверка на таксиметровите апарати, намиращ се в кв. "Полигона". "За да не изпуснат сроковете за слагането на държавния стикер за годност на устройствата, немалко таксиметрови шофьори ще бъдат принудени да отидат в най-близките градове в провинцията, където има такива пунктове, като Враца или Благоевград. Причината е, че в столицата има 6000 таксита", поясни той.

Браншовикът припомни, че според влязлата в сила наредба даваща възможност за по-високи стартови таксови на таксиметровите превози апаратите в колите трябва да бъдат пренастроени в оторозираните сервизи и след това проверени от държавната метрология до 2 май. От началото на седмицата опашките при пункта в София стават все по-големи. Предполагам, че от 1 април, когато там ще се наредят и колите на големите фирми, натоварването там ще бъде адско.

Ризов поясни още, че в метрологията се следи дали устройствата на колите при изминаване на 1 километър отчитат точно определената сума. Обиколката отнема не повече от 10 минути. След това обаче има много чакане на гишето, където е втората опашка и се плаща държавната такса от 15 лв. за слагането на холограмния стикер и печат в паспорта на таксиметровия апарат. По този начин се гарантира, че устройството отчита правилно цената на превоза и не е манипулирано.

Според Валентин Старев, главен директор "Мерки и измервателни уреди" в БИМ причина за струпването е, че част от водачите отиват в лабораторията, за да подадат заявка за проверка, но изчакват след това да видят дали могат да минат още същия ден.

Той поясни, че проверка на уреда се заявява минимум 14 дни преди изтичането на междупроверочния период, като това може да става и онлайн с електронен подпис. "Сега той не е изтекъл и в случая ще се класифицира като проверка след ремонт", поясни Старев. "При наличност на предварителната заявка от нашата лаборатория се обаждат и го викат водачите на определена дата и час. Когато има натрупване, каквото е сега, заради претарифирането, се прави някакъв график, за да може хората от лабораторията да смогнат," добави Старев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: такситатарифи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По времето на бай Тошо всекидневно си ходех на работа с такси. 20 ст. беше на киометър. 10 км. 2 лв. Сега за 10 км. сигурно ще ми свалят кожляка. Браво на тези дето ни докараха дУмУкрацията да им го фостенцата смръд.ливи.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бакшишите ще си гризат гумите от глад с тези изпълнения скоро.
5
1
 
10
 
! Отговори
Taню преди 3 години
Едно време редовно ги ползвах, сега ме е гнyс.
4
6
 
5
 
! Отговори
Бакшиша преди 3 години
Сега, то е ясно, че не допсниците в сайтовете не плащат много пари ама все пак дайте малко по сериозно! По високата стартова тарифа /първоначална такса/ не е РАЗРЕШЕНА, а стана ЗАДЪЛЖИТЕЛНА. И има защо! Преди 20-на дена видах публикувана касова бележка на бакшиш от Русе на цена 2.19 лева. При първоначална такса 2.00 лева. Таксито е поръчано по телефон за да вози клиент за 160 метра!!! Някой е изминал 2..3... километра за да обслужи клиент за 160 метра!
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Веднъж да върши пандемията и да пуснат нощния градски, тези гладни ще умрат.Има метор, има нови и хубави автобуси, има и вело алеи.Пълен бойкот на алчните, бездарни и самозабравили се бакшиши. Няма да богатеят на наш гръб!
2
2
 
14
 
! Отговори
Бай Пешо преди 3 години
При тези цени вече никога няма да им се кача в колите на бакшишите. В такси не съм се качвал от повече от година, и при сегашната обстановка нямам и желание, защото не искам да влезна и аз в онази статистика на заболели, и т.н. Моля никой да не ми говори че вирус няма, защото аз познавам хора които са го изкарали, даже познавам и такива които неможаха да го изкарат, и отидоха в черната статистика.И не стига че риска за здравето е огромен, ами и затова да плащам повече няма да стане.
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От една година не съм ползвал таксита и съм много добре....Не мисля и в следващите години да ги ползвам, така че да си надува цените, колкото искат...