Експерти за ваксините: Не бяха пуснати прибързано!

Симптомите отшумяват до 48 часа, заявяват те
30 мар 2021 15:24, Петя Славова
24
Експерти за ваксините: Не бяха пуснати прибързано!
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Най-честите странични реакции след ваксинация включват болка в мястото на убождане, повишена температура, общо неразположение, болки в мускулите - симптоми, които са подобни на самото заболяване. Те отшумяват до 48 часа. Това каза пред БНТ Момчил Баев, доктор по социална медицина.
 
Според вирусолога проф. Радостина Александрова не се очаква драма в бъдеще от това, че ваксините са разработени бързо. По думите й, броят на доброволците е бил много по-голям, отколкото при нормална процедура. Според нея ваксините имат сходен профил на безопасност.

Още по темата

"Не бяха прибързано пуснати ваксините", съгла си се и Баев. "Срещам твърдения, че те са били разработени за няколко месеца. Няма да се уморим да казваме, че това не е така. Геномът на вируса беше разчетен през януари 2020 г. - в самото начало на епидемията. Ние имаме опит в разработването на ваксини и тази е поредната, която човечеството произвежда", обясни още Момчил Баев.

Разликата, според него в тези ваксини е, че те са получили всички финансови и други ресурси за производство.

Проф. Александрова припомни, че РНК ваксините се прилагат не само в опити да се помогне при други инфекциозни заболявания, а и за ракови заболявания, което означав, че върху тях се работи от около две десетилетия.

"Молекулата РНК се използва и за лечение. Тя има изключително голям потенциал. Преди пандемията за научния свят беше ясно, че ако се случи нещо такова, това са ваксините, които ще ни помогнат веднага, тъй като самата технология изисква по-малко време за тяхното производство"., допълни тя.

Момчил Баев уточни, че всяко клинично проучване минава през дълъг етап. "Не се е правило компромис с качеството, а част от фазите се движеха тук паралелно", обясни специалистът. След като е установена безопасността на продукта на първа фаза на проучване, се преминава във втора фаза, където препаратът се използва върху доброволци.

На следващия етап, по думите му броят на доброволците се увеличава и после обхваща десетки хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
3
 
! Отговори
Доктор Ох Боли преди 3 години
Допълнение към ком.22И какво като се използват РНК-ите в раковата терапия *** како Александрова? Къде ще сравняваш с ракова терапия? Ти да не си правиш редовно и превантивно химиотерапия? Ай скриете се с вашите недодялани обяснения само и само да насадите на хората да се ваксат.
20
0
 
5
 
! Отговори
Доктор Ох Боли преди 3 години
"припомни, че РНК ваксините се прилагат не само в опити да се помогне при други инфекциозни заболявания, а и за ракови заболявания, което означав, че върху тях се работи от около две десетилетия", Како, РНК ваксина досега не е била одобрена и използвана в хуманната медицина за инфекциозни заболявания! И второ: че се използва в редки случаи при ракови терапии,където при раковаболест съотношението полза/риск е съвсем различно,отколкото при здрав човек не е аргумент за масово прилагане на РНКвакси
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е да де ние сме от хилядите в поредната фаза
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не са пуснати прибързано. Даже много се забавих. По-бързо трябваше да започнат да редуцират населението на света. В Германия за 3 месеца ваксинация са умрели 351 души на възраст от 24 до 102 години от няколко минути до 40 дни след поставянето на ваксината.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми тези,, експерти "станаха по евтини от тези,, дами" от околовръстното.
16
0
 
4
 
! Отговори
софиянец преди 3 години
Ретровирусите при тях молекулата носеща генетична информация не е ДНК ,а РНК.Тези вируси вкарват копие от техният геном в ДНК на клетката,като променят нейният геном.Така клетката третира вирусната РНК,като част своят геном и синтезира протеин нужен за репликация на вируса т.е. след като се зарази клетката инфекциозното заболяване става генетично заболяване.Редактирането на ген дава възможност за елеминиране на вирусната ДНК с технологията CRISPR.
15
2
 
3
 
! Отговори
Киборг преди 3 години
Споко долните, всички ваксинирани като станат киборги- тяло без мозък и репродуктивни функции, всичко ще е наред. КоФи ще изчезне както дойде.
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като почнат да ти се отключват всички генетични заболявания от родословието след някоя и друга годинка, тогава вече спасение няма.
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баси и експертите. След като самите производители казват, че не са ги тествали достатъчно, тези "експерти" се престарават с пропагандата... И не е вярно, че реакциите изчезват след 48 часа. Мои познати имаха реакции 1 седмица след ваксинацията!!!
12
2
 
13
 
! Отговори
Емма преди 3 години
Интересно ми е кои са тези експерти???Сигурно като тези в НОЩ
11
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не, не са пуснати прибързано. Просто малко пропускат да ни кажат, че ние сме опитните зайчета от предпоследния етап на тестване върху доброволци...
10
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха-ха-ха!Дъно! Че под дъното копали с поредната статия - тип детска пропаганда.Не само че е прибързано прилагането на масова химия, която е още в период на изпитване и тази година периодът няма да приключи дори, ами е направо престъпно. Но световният фашизъм скрупули няма!
9
4
 
14
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Е, да де, не бяха пуснати прибързано, мда ...Та никой не поемаше отговорност, то си е нормално, нали , не се е бързало, мда...И страничните ефекти на Астра-зенека-та са се знаели предварително, нали, ама никой не е вземал мери, нали , мда...Е, ясно, е, че се е бързало и основания за това има, но недейте да ни лъжете така безогледно !!!
8
3
 
21
 
! Отговори
кръпел преди 3 години
да бе да лъжите като дърти .... На мой приятел му биха астра зенека и 5 пет дена на легло с 38 градуса температура .Направо си изкара зорлем ковида ... а дали има някаква файда от тая ,, ваксина,, ...а дано ама надали
7
0
 
20
 
! Отговори
Батко преди 3 години
Момчил Баев не е доктор, той е завършил социални дейности, справка в регистъра на БЛС показва, че такъв лекар няма. Интересно ми е как може да пишете лекари, хора които не са такива.
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: 3Тури му вестник, прав си!!!След като ще го карам безсимптомно, каква ми е логиката да се ваксинирам?В интерес на истината, познавам много такива - само със временна загуба на обоняние!
5
1
 
15
 
! Отговори
българин преди 3 години
Абе няма да се уморите да повтаряте че ваксините не били пуснати прибързано, ама няма да си спечелите паричките които очаквате от тях!Голяма френска фармацевтична компания оня ден беше предадена на съд, след като цели 33 години е продавала хапчета за диабет и затлъсъяване и сега чак са установени множество смъртни случаи от тези хапчета!!!Както се пееше в една песен, "Ний пак ще се срещнем след 30 години!"
4
5
 
13
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
Ако не бъркам, РНК методът е разработен от Модерна преди години, но разработката е с наименование "генна терапия"/ gene therapy. Разбира се, няма как да я продават под това име, и измислиха РНК ваксина за Ковид. Който иска, да си слага, аз няма.
3
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не си биете ваксина - имате 80-85% шанс да го изкарате безсимптомно. Ако си биете ваксина - имате 90-95% шанс да го изкарате безсимптомно.Това не е рекламираната 90%+ ефективност, това са 5-10% ефективност. За 5-10% да рискуваш тромбози и незнайно какви дълготрайни увреждания - аз ще пропусна. Другите да се боцкат.
2
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички които медийно се изказват са взели подкупи за да изказват положителни отзиви за ваксините.