Отказаха болнично лечение на мъж с двустранна пневмония

Не всеки имал нужда от такова, обясняват медици
30 мар 2021 14:02, Петя Славова
29
Отказаха болнично лечение на мъж с двустранна пневмония
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Високият брой на новозаразени с коронавирус показа голям натиск върху болниците. Така мъж от Петрич се оплака, че от няколко дни е с COVID-19 и двустранна бронхопневмония, два пъти е викал Спешна помощ от дома си, но лекари отказали да го приемат в лечебното заведение в града.

Андон Манчев е с доказана COVID инфекция от 16 март. По предписание на личния му лекар се лекувал у дома с антибиотици, но миналата сряда – на деветия ден от установяването на болестта, се почувствал доста зле и извикал Спешна помощ.

Още по темата

"Викнах линейката, някакъв сироп ми изписаха и си тръгнаха", разказва пред БНТ Андон Манчев. На следващия ден отново се почувствал много зле, вдигнал температура над 37 градуса и половина и пак извикал Бърза помощ.

Многократно търсихме д-р Жасмина Велева, която е прегледала пациента, но телефонът ѝ беше изключен. Свързахме се и с директора на Югозападната болница.

След като провери документите и снимката от извършения на пациента преглед, директорът на Югозападната болница д-р Тонев ни обясни, че неговото състояние не е налагало незабавен прием в лечебното заведение. Освен това все повече пациенти напоследък получавали паник атаки и се страхували да се лекуват у дома въпреки предписанието на лекарите.

Андон Манчев е получил уверение, че ако не се подобри, в началото на тази седмица ще бъде приет в болницата в Петрич. В момента на двата адреса на Югозападната болница в Петрич и в Сандански има над 80 пациенти с COVID и само няколко свободни легла, които бързо се заемат отново. Натоварването е голямо.

"Допълнително сме разкрили, осигурили сме възможност за приемане на болни с COVID. Но пък кадрите не стигат, имаме липса, нямаме желаещи. Имаме доста пенсионери, които работят, така че проблемът с кадрите е съществен", заяви Весела Борисова, началник "Информационен отдел" на Югозападната болница.

Медиците припомнят, че не всеки пациент с COVID и двустранна бронхопневмония се нуждае от болнично лечение. А за справяне със стреса и тревожността, породени от COVID пандемията, БЧК вече осигуряват безплатна психологическа помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ХАХААХА Е КАК БЕ , БОКО КАЗА ЧЕ ВСИЧКО Е ПОД КОНТРПЛ , ЗА ВСИЧКИ ИМА ЛЕГЛА , ЛЕКАРИТЕ С ОТВОРЕНИ ОБЯТИЯ ПРИЕМАТ И ОБГРИЖВАТ ПАЦИЕНТИТЕ :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) ЕЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙ ДОКОГА ЩЕ ЖИВЕЕТЕ В ТАЯ ЛЪЖА И ЗАБЛУДА! ГЛАСУВАЙТЕ НА 04,03,2021 ЗАДА СПРЕ ЦЕЛИЯ ТОЯ ГРНОЦИД НАД НАРОДА НИ !!!!!!!!!!!
7
1
 
29
 
! Отговори
22 преди 3 години
И после " ПАЦИЕНТИТЕ СА ВИНОВНИ, ЧЕ НИ ТЪРСЯТ КОГАТА ВЕЧЕ Е КЪСНО" !!!Дефакто - ами за теб няма място, отивай си вкъщи. Ако устискаш, ако оцелееш да след 4-5 дни може и да имаш късмет за лечение.
6
1
 
8
 
! Отговори
65 преди 3 години
Ей ,луди ни направиха. Кой още незнае, че ако антибиотика не действа ,се прави снимка ,и се заменя с друг.След 5ден ,може и инжекционно.
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Досега умирахме на стъпалата, вече ще започнем и вкъщи.
4
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЕ Е ДАЛ РУШВЕТ И НЯМА НУЖДА ОТ ЛЕЧЕНИЕ
3
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правото на лечение е основно човешко право, което важи дори за затворниците.
2
14
 
7
 
! Отговори
Anonimen преди 3 години
И тристранна пневмония ще има като не взема предпазни мерки _ чесън, т,у,р,ш,ийка и зелев,а чорба.
1
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Качественото" ни здравеопазване в действие.Нали си взимат милионите за ковида, кво им дреме за живота на хората. Плюс бонусите че са на първа линия. такова източване не е имало никога и толкова лошо здравеопазване.