ВЕЦ-овете у нас отбелязаха бум на еленергия от валежите

Проиведената енергия е повече, а потреблението няма промяна
30 мар 2021 07:50,
19
ВЕЦ-овете у нас отбелязаха бум на еленергия от валежите
Снимка: БГНЕС

След сушавата 2020 г. и свитото производство на ток от водни централи през цялата година, в първите три месеца на 2021 г. заради валежите, които напълниха язовирите, електроенергията от вода отбеляза бум, пише "24 часа".

1,58 млн. мегаватчаса ток са произвели вецовете от януари до 28 март, при 612 972 мегаватчаса през същия период на 2020 г. Това е със 157,89% повече, показва справка на Електроенергийния системен оператор за енергийния баланс на държавата.

Общо произведената електроенергия се е увеличила с 4,65 на сто, а при потреблението няма промяна в сравнение с тримесечието на миналата година.

При тока от базови централи и общо за ВЕИ сектора има спад, като най-голям е при вятърните паркове - с близо 13% при присъединените към преносната мрежа и с 15% при малките, присъединени към разпределителната мрежа на енергото. От фотоволтаиците е произведен с над 11% по-малко ток при големите паркове и с 4 на сто при малките.

Заради вдигането на производството и липса на по-голямо потребление износът на електроенергия се е увеличил значително - с 86,90%, при постоянния спад през 2020 г. Причината е зимният сезон и по-високите цени на европейските пазари, които правят износа изгоден. На 29 март на борсата в България на платформата "Ден напред" с дата на доставка 30 март цената бе 47,74 евро за мегаватчас - най-ниската в Европа. След България втора по евтин ток беше Румъния с 52,12 евро и Испания - 52,94 евро.

Най-скъпо се търгуваше електроенергията в Италия - 62,42 евро, в Швейцария - 58,81 евро.

С дата на доставка 30 март на Българската независима енергийна борса са се изтъргували 75 804 мегаватчаса електроенергия за ден напред.

За същата дата преди година базовата цена е била 47,74 лв., а изтъргуваните количества - 38 432 мегаватчаса. За една година и цената, и количествата са се удвоили.

Тези данни са индикатор, че цените на борсата у нас се приближават към европейските. На 11 март България се присъединява към Единния европейски пазар ден напред (SDAC) с въвеждането в реална работа на пазарното обединение между България и Гърция. Предстои, но по-късно през годината пазарно обединение с Румъния.

Тогава ще се отворят възможности да се търгува ток от други борси, бизнесът разчита, че с това ще се стабилизират цените у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Варналиев преди 3 години
Депесарския ВЕЦ под стената на яз. Цонево сигурно върти на 200. Той язовирът тъкмо малко се понапълни и сега: юрбакалъм! точете здраво водата!Така я разбира зелената енергетика главния хидролог и екоенергетик на републиката А.Доган - собствен ТЕЦ на газ с осигурена далавера от студен резерв + Депесарски ВЕЦ под всеки питеен язовир. А през лятото?
14
0
 
11
 
! Отговори
Damm преди 3 години
И пак *** ще плаща еко масрафа на вецовете
13
0
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До Анонимен ....В България все още няма дума "еленергия".....Думата ток си е друга работа, а? :)))))))))))))))))))))))))))))))))
12
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
То ЕЛЕНергията от ВЕИ хубаво напролет! Ама дали посред лято няма пак да питаме : Ти от Стара Загора, Казанлък, Нова Загора.... ли си или така си миришеш?! Щото за Перник им пуснаха тръба за софийска вода нищо, че още няма т.нар. Акт 16!
11
1
 
8
 
! Отговори
СЛУЧАЯТ ПЕРНИК преди 3 години
се дължеше точно на такъв ВЕЦ на наши хора. Оставиха без вода цял град и унищожиха всичко живо в язовира
10
1
 
7
 
! Отговори
ВСИЧКИ ТАРИКАТИ преди 3 години
от властта и съдружници имат по някой ВЕЦ. Така, че тази новина я сложете в рубриката КРИМИНАЛНА ХРОНИКА
9
0
 
6
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 6Тъй де! И да си дойдем на думата : Да не търсят бялата лястовица посред лято Ревизоро и компания: Къде се дяна водата на Стара и Нова Загора, Варна, Бургас.....!? Ама бутай! След изборите друг ще го смени на поста и той новия министър ще направи библейско чудо!
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България все още няма дума "еленергия".
7
1
 
3
 
! Отговори
БРЦК преди 3 години
Само истината ще ни направи свободни. Лъжите на българите-политкомисари се измиват с меч.
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И въпреки валежите язовирите вече не са пълни заради източването.После ще има оплакване за суша.
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно вецовете доведоха до безводието на язовирите!!!
4
1
 
18
 
! Отговори
Теменужка преди 3 години
Ако на всички малки частни ВЕЦове се направи екологична оценка, оценка за икономическа ефективност и целесъобразност и проверка за корупция (разрешителни за строеж, конфликт на интереси и произход на средствата за инвестиция), резултатите ще бъдат потресаващи.
3
2
 
12
 
! Отговори
Турист преди 3 години
Какво е то Бум на енергия, колко силно гърми и опасно ли е?И какво е то "Еленергия" нещо с елени ли или ??
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демек нямат къде да я продават така ли, ами да складират еленергията в кофи за по-добри времена.
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само ще помоля списването статии да не комбинират "бум" с "електроцентрала"!Иначе хубава новина!