Специалист: При агресивно животно е виновен собственикът

Прокуратурата също може да се намеси, обясни Явор Гечев
31 мар 2021 09:39, Петя Славова
49
Специалист: При агресивно животно е виновен собственикът
Снимка: БГНЕС

Зачестяват проблемите с хора, нахапани от кучета. "Проблемът винаги е в собственика, а не в животните. Той винаги би могъл да си вземе ново животно, ако старото му бъде отнето". Това заяви пред Нова тв експертът по хуманно отношение към животните Явор Гечев.

Специалистът добавя, че в България битовите проблеми с животни се решават по един начин.

Още по темата

"Някой ще даде отрова на агресивното куче, то ще умре, а собственикът ще си купи ново и ще стане още по-агресивен", казва Гечев. Според него, ако институциите си вършат работата, ако кучето бъде регистрирано, чипирано, ако има проверки, ситуацията ще е различна.

При такъв проблем сигналът трябва да се подаде към кмета и местната власт, която отговаря за собствениците на домашни животни. Той от своя страна трябва да провери дали животното се отглежда по подходящ начин и ако има нарушение се реагира от страна на прокуратурата.

"Евтаназията на животно няма да реши проблемът. Да се вменява вина на животно е безумие. Собственикът няма да научи правилата за отглеждане на животно, ако то просто бъде умъртвено", добавя експертът.

Стопанинът на агресивно животно може да получи до 3 г. затвор, ако кучето му причини средна телесна повреда или смърт.

Прокуратурата може да се намеси и преди да се случи сериозна ситуация, а само ако има предподставка за опасност.

Гечев отбеляза, че у нас има осъдени по този казус и обикновено се приключва с условна присъда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
tanya преди 3 години
няма да е лошо да прочете и законът за развъждане на домашни любимци и после да погледне обявите. После да помисли колко е лесно всеки да се сдобие с животно и да си зададе въпроса за спазването на законите. Всичко друго е дрън дрън.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледах сутринта кадри с животното, трепереше от страх, очевидно жестоко пребивано от стопанина си. Пак не си вършат работата органите на реда и си прехвърлят топката.
4
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи, написана е голяма простотия в тази статия. Ако си гледате тигър и той е агресивен, вие ли сте виновни за агресията му или природата на животното? Агресията е нормална в животинския свят. Вина за агресията има ДНК. Кучетата, например, са винаги агресивни. Дори малките. Това, че не са агресивни към този, които им дава храна изобщо не значи, че няма да нападна този, който не им дава. Ако ви нападне куче, то следва да бъде убито, а собственика му съден за това, че го е оставил да ви хапе.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма държава Бе,Няма ! -зоополиция, данък куче, глоби за непочистване ,намордници - Няма !Ужасно мн кучета в София по улици и паркове , и някакви прости и арогантни стопаниВчера засадихме рози ,идат две деца и кучетата им пикаят директно върху цветята -децата гледат тъпо и не разбират ,че защо не
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ефективни наказания трябват-това е най-добрата преввнция. Също така отговорността за бездомните да се носи от кметовете- Фандъкова да носи последствията за нападнатите хора в Столична община, също така да почиства кучешките изХождания, щом ги е пуснала свободно.
1
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А най-прави са бездарните философи теоретици, които само повтарят разни мантри....Докато няма убити кучета и собственици, няма да се научат. Homo bulgaricus - адидас анцуг, физиономия на пандисчия, разхождащ питбул и показващ гето стил в маалата.