В Сливен има недостиг за реконвалесцентна плазма

Към момента такава плазма се осигурява от София, Стара Загора, Варна и Пловдив
1 апр 2021 22:21, Петя Славова
4
В Сливен има недостиг за реконвалесцентна плазма
Снимка: БГНЕС

За недостиг на дарителите на кръв за реконвалесцентна плазма за лечението на COVID болни, алармираха от Кръвния център в Сливен.

Към момента такава плазма се осигурява от София, Стара Загора, Варна и Пловдив. В тази връзка кметът на Сливен Стефан Радев призова жителите на общината, които отговарят на изискванията за извличане на реконвалесцентна плазма, да дарят кръв.

Още по темата

Началникът на Кръвния център д-р Рая Ралева коментира, че към момента исканията за плазма са повече отколкото дарителите.  

"На практика безвъзмездните дарявания за реконвалесцентна плазма са единични и съответно настъпва състояние на дефицит. Не достига реконвалесцентната плазма", обясни тя, цитирана от БНР.

В центъра всеки преди обяд е осигурен зелен коридор за дарители. "На всеки половин час може да минава по един човек, а реално минават за седмица не повече от трима, четирима, пет е бил максимумът за седмица дарители“, каза д-р Ралева. Кметът Радев обеща съдействие на дарителите, които нямат собствен транспорт.

"Ще реагираме с транспорт до съседни кръвни центрове, стига да има достатъчно желаещи“. Кръв за реконвалесцентна плазма може да се дари в Кръвния център в града или в Стара Загора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що не вземат от ваксинираните? Нали уж бъкали от антитела?
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как мислите се пръкват новите щамове?
1
0
 
0
 
! Отговори
А,да питам преди 3 години
Кмета дари ли плазма,нали и той беше болен?