Експерт за кредитната ваканция: Не е здравословно да се удължава

Засегнати бизнеси поискаха отсрочка
2 апр 2021 15:37, Петя Славова
9
Експерт за кредитната ваканция: Не е здравословно да се удължава
Снимка: БГНЕС

Приключи срокът за кандидатстване за отсрочване на задълженията с до девет месеца. Към края на февруари има 97 хил. одобрени кредита за отсрочване, като тази цифра спрямо януари и декември не се увеличаваше драстично. Това, което се случи последната една година – домакинствата и бизнесите, които очакваха затруднения, поискаха тази отсрочка.

Сега изтече последният срок, но не виждам вълна от нови искания за отсрочка. Тези бизнеси и домакинства, които са изпаднали в затруднения, с изтичането на техния деветмесечен максимален срок ще трябва да започнат да заплащат. Това коментира пред БНТ Деян Василев, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България.

Още по темата

На 23 март изтече срокът за искане на отсрочка.  "Бизнесите, които бяха засегнати, поискаха още миналата година и техните девет месеца е твърде вероятно да са изтекли на 31 март или да изтичат следващите 30 или 60 дни. С изтичането на срока кредитите, които сега са третирани като редовни от БНБ, ще се види дали част от тях стават проблемни", обясни Василев.

Към 28 февруари 13 хил. предприятия са били одобрени за обща стойност на техните задължения - 6,4 млрд. лв., а 84 хил. домакинства за обща стойност – 1,8 млрд. лв.

Василев заяви, че се очаква да има увеличение на проблемните кредити. Но не е голяма вълна. "Тези, които са поискали отсрочка, са го направили отдавна. Едва ли последните дни е голяма вълната".

Той допълни, че има раздвижване на бизнес дейността. Хората се справят и управляват бизнеса си в условия на пандемия. Засегнати са тези, които са теглили кредити, очаквайки силен туристически сезон. За него, решението е да бъдат оставени тези бизнеси лятото да си направят оборотите.

По думите му не е здравословно да има прекалено дълго удължаване на кредитната ваканция. Тези проблемни бизнеси, ако са закъсали толкова много, няма да могат и да рестартират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 69То супер, ама ако затвориш половината бизнес, заради извънредно положение и оставиш много кредити, които никога няма да се покрият, "фундаментално" ще прецакаш икономиката за следващите години ...
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може и да не е здравословно за експерта. Но за мене частника 4на малка фирма , това чакане в Чакалната на ЕС също не ми е здравословно
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В целият ЕС им харесаха практиките от социализма, но ние знаем много добре какъв е ефекта от него.
6
1
 
10
 
! Отговори
69 преди 3 години
никакво отлагане повече, това разваля фундаменталните принципи на икономиките
5
0
 
13
 
! Отговори
Лошо преди 3 години
Както спират и затварят бизнеси, тока трябва без условности, който жилае да си отсрочи кредита без наказателни лихви! Иначе всичко е по старому и по-лошо! Едни бизнеси на цъфтят, други да ги занулят
4
1
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Петенце, откога 97 стана цифра?
3
1
 
17
 
! Отговори
Свободен преди 3 години
Който е теглил кредит да му мисли.
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тази отсрочка беше малко недомислена. Отлижох си потребителския кредит като избрах опцията да плащам само лихвата без главницата. 5 пъти питах и ми отговориха,че 6 вноски за които кандидатствам се преместват във времето със 6 месеца напред. Договор не ми дадоха понеже всичко стана по интернет. И накрая се оказа,че след изтичането на 6 месеца главницата ми е разпределена между месечните вноски вместо да се преместят напред във времето и сега вноските ми станаха по-високи.
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За кои не е здравословно, за пореден път се доказва, че сития не вярва на гладния