АФП: 5 неща за България - изчезващи, русофили, с езически корени

Агенцията определни 5 неща, които трябва да знаете за страната ни
4 апр 2021 18:15,
194
АФП: 5 неща за България - изчезващи, русофили, с езически корени
Снимка: БГНЕС

След масовите протести срещу корупцията миналото лято, днес българите се отправят към урните, за да изберат нов парламент. Информирайки по този начин за предстоящия изборен ден, Агенция Франс Прес определи пет неща, които трябва да знаете за страната ни. Ето кои са те, така, както ги вижда агенцията, цитирана от БГНЕС.

Изчезваща държава

България има незавидната чест да има едно от най-бързо намаляващите населения в света. По време на падането на комунизма имаше почти 9 милиона жители, но до 2019 г. те намаляха до едва 6,95 милиона поради емиграция, ниска раждаемост и висока смъртност. Продължителността на живота е една от най-ниските в Европейския съюз - 74,5 години. Липсата на достатъчна работна сила, особено поради непрекъснатото изтичане на мозъци в лицето на образовани професионалисти, е сериозна пречка за икономическия растеж.

Ендемична корупция

България е най-слабо оценената държава от ЕС според Индекса за възприемане на корупцията, съставен от неправителствената организация "Transparency International". Според оценка, публикувана от МВФ, на сивата икономика се падат малко под 30% от икономическата активност. Подкупът е ендемичен в много области на обществения живот като медицина, образование, полиция и медии. Разочарованието на българите от повсеместната корупция се засилва от честите доказателства за пищния живот, воден от политическия елит. Апартаменти, придобити на безценица, вили, построени с еврофондове, и привилегиите за олигарси са в ярък контраст с положението на повечето българи, които имат средна месечна заплата от само 750 евро, наполовина на средната за ЕС. А пенсиите след облагане с данъци от едва 250 евро показват, че възрастните хора също се борят да свържат двата края.

Русофилия

В исторически план българите са здраво свързани с Русия, а не със Запада. Според проучване на изследователския институт "Pew" 73% от българите имат положителна нагласа към Русия. Религиозните и езикови връзки - и в двете страни има предимно славянски и православни християни - се засилиха през 1878 г., когато Москва изигра решаваща роля за освобождението на България от османско владичество. Двете страни също имаха близки отношения, когато България беше част от комунистическия източен блок заедно със Съветския съюз. Днес 11% от БВП са зависими от руските инвестиции, според Центъра за изследване на демокрацията в София. Друга културна връзка е общото използване на кирилицата, за която България твърди, че е създадена на нейна почва. Северна Македония също претендира, че е родното място на славянската азбука и двете страни отбелязват празника й на 24 май.

Мюсюлманско малцинство

Около 13% от българите принадлежат към мюсюлманското малцинство, което е преживяло опит за насилствена асимилация при комунистическия режим. Общността включва етнически турци, помаци (българи, приели исляма под османско владичество) и ромско население. Политическата партия, създадена да представлява техните интереси, Движението за права и свободи (ДПС), често играе ролята на "променящ играта" между по-големите партии след изборите. ДПС е независима от съседна Турция и вместо това се застъпва за по-тесни връзки с Русия, също като голяма част от българската политическа класа.

Езически корени

Българският фестивален календар включва много следи от предхристиянското езическо минало. Един пример е традицията на "кукерите", които дефилират в ръчно изработени чудовищни костюми, за да прогонят враждебните зимни духове в края на сезона.

Други примери, преплетени със съвременни религиозни дати, включват танц в кръг в ледени води на Богоявление (ледено хоро) и "нестинари", които танцуват в гореща жарава на празника на свети Константин и Елена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
2
 
1
 
! Отговори
Евгеник преди 3 години
До 110Някой ден децата ти ще мислят, че са българи? Мешана скара, тъжна работа. За нищо го нямате този ген, затова умирате като мухи.
100
1
 
12
 
! Отговори
МошеНик преди 3 години
"България има незавидната чест да има едно от най-бързо намаляващите населения в света"Това е мазна еврейска лъжа.Агенция Франс Прес трябва да знае, че Франция е ВЕЧЕ изчезнала афро държава.
99
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рублофилите са тумора на родината ми
98
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки народ е носител на своя самобитна култура!Ние не сме изключение!Езическите корени на държавите изповядващи Християнство, Ислям и Иудаизъм са взаимствани от пред моноистичната религия!Да, ние сме българи - русофили, е, и???Къв да бъда американофил???Че, кво общо имам с афроамериканци, азиатци, индийци, пакистанци, французи, германци...Имам много общо със съседите ни - корените ми са български, македонски, гръцки - едната ми баба е македонка, другата гъркиня, а жена ми е ирландка
97
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тези умници да им напомням ли за мюсюлманските атентати във Франция?
96
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От всички тези проблеми, които са изброени, най големия е русофилията. Тези 20% руски роби са като котва за кораба България.
95
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Марсилия и Париж вече не са френски, а арабо-африкански.
94
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що се отнася до великото мюсюлманско малцинство познавам доста негови представители, за ракийка и свински пържолки са готови да съборят минарето
93
12
 
15
 
! Отговори
Драги АФП преди 3 години
Аз съм русофоб!
92
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малко им беше ебедото на тези лицемерни меки китки.
91
12
 
12
 
! Отговори
РоналдоРоналдини преди 3 години
Англо-френците винаги са били врагове на българите. Ако не беше Матушката, до сега да са ни изяли с парцалите. Управниците ни се продадоха на западняците, но народа ни во веки Веков ще тачи Русия! И ще се уповава на нея, защото всички други искат да ни схрускат. И последно- ГОЛЯМ БЪЛГАРСКИ СИРЕНЯСЪЛ РУК ЗА АФП!
90
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно Франс прес ли ще ни поучава за мюсюлманското ни малцинство?
89
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 95Те вече идват насам, гледах наскоро едно видео на човек от Южна Африка, където съветваше белите там да бягат към България или Унгария, за Западна Европа използва термина кенеFF
88
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Натикайте един русофил в руски сайт,и от там ще излезе яростен русофоб!Ако е българин,разбира се!
87
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Офффф франс прес....
86
4
 
9
 
! Отговори
Генерал ДОБРИ ДЖУРОВ преди 3 години
Франция е ВЕЛИКА...ВЛАДЕЕ 1611 малки атола и мини островчета = Тайти + Полунзияи СЕГА НЯМА ДА ПОВЯРВАТЕ--Площа на тези атоли е само 4 211 кв. км..Два пъти по-малка от площа само на един остров-Остров Крит !! = 8443 кв км .И СЕГА ИНТЕРЕСНОТО--Владеенето обаче на тези атоли--ПОЗВОЛЯВА ФРАНЦИЯ ДА ВЛАДЕЕ ----- 5 МИЛИОНА КВ КМ. ВОДНА ПЛОЩ В ТИХИЯ ОКЕАН !!ЯКОООО, А !
85
1
 
8
 
! Отговори
Мисъл преди 3 години
Ха, само ми е интересно ако англичани или фламандци напишат такъв коментар за Франция как ще звучи. Това високомерие- арогантно писание тука ще си е направо мечта
84
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Махайте ги тези френски глупости и давайте резултатите от изборите. Днес бг,може като отговор на тази статия вие да пуснете една за фашистката диктатура на нежното мамино синче във Франция.
83
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'' АФП: 5 неща за България ''.....................Този материал очевидно е писан от някой чиято представа за България се изчерпва с това, което е прочел в интернет ...Нито едно от изброените неща не е валидно към днешна дата.Има нещо друго, което е валидно обаче - в Западна Европа все по-трудно виждаш бял човек, докато в България все още се справяме с тази напаст ... така, че скоро те ще ни молят да идват при нас, както е казала Ванга.Горе главата и се гордейте, че сте българи !
82
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 85От кои източни народи нищо не става ,от японци и корейци ли?