АФП: 5 неща за България - изчезващи, русофили, с езически корени

Агенцията определни 5 неща, които трябва да знаете за страната ни
4 апр 2021 18:15,
194
АФП: 5 неща за България - изчезващи, русофили, с езически корени
Снимка: БГНЕС

След масовите протести срещу корупцията миналото лято, днес българите се отправят към урните, за да изберат нов парламент. Информирайки по този начин за предстоящия изборен ден, Агенция Франс Прес определи пет неща, които трябва да знаете за страната ни. Ето кои са те, така, както ги вижда агенцията, цитирана от БГНЕС.

Изчезваща държава

България има незавидната чест да има едно от най-бързо намаляващите населения в света. По време на падането на комунизма имаше почти 9 милиона жители, но до 2019 г. те намаляха до едва 6,95 милиона поради емиграция, ниска раждаемост и висока смъртност. Продължителността на живота е една от най-ниските в Европейския съюз - 74,5 години. Липсата на достатъчна работна сила, особено поради непрекъснатото изтичане на мозъци в лицето на образовани професионалисти, е сериозна пречка за икономическия растеж.

Ендемична корупция

България е най-слабо оценената държава от ЕС според Индекса за възприемане на корупцията, съставен от неправителствената организация "Transparency International". Според оценка, публикувана от МВФ, на сивата икономика се падат малко под 30% от икономическата активност. Подкупът е ендемичен в много области на обществения живот като медицина, образование, полиция и медии. Разочарованието на българите от повсеместната корупция се засилва от честите доказателства за пищния живот, воден от политическия елит. Апартаменти, придобити на безценица, вили, построени с еврофондове, и привилегиите за олигарси са в ярък контраст с положението на повечето българи, които имат средна месечна заплата от само 750 евро, наполовина на средната за ЕС. А пенсиите след облагане с данъци от едва 250 евро показват, че възрастните хора също се борят да свържат двата края.

Русофилия

В исторически план българите са здраво свързани с Русия, а не със Запада. Според проучване на изследователския институт "Pew" 73% от българите имат положителна нагласа към Русия. Религиозните и езикови връзки - и в двете страни има предимно славянски и православни християни - се засилиха през 1878 г., когато Москва изигра решаваща роля за освобождението на България от османско владичество. Двете страни също имаха близки отношения, когато България беше част от комунистическия източен блок заедно със Съветския съюз. Днес 11% от БВП са зависими от руските инвестиции, според Центъра за изследване на демокрацията в София. Друга културна връзка е общото използване на кирилицата, за която България твърди, че е създадена на нейна почва. Северна Македония също претендира, че е родното място на славянската азбука и двете страни отбелязват празника й на 24 май.

Мюсюлманско малцинство

Около 13% от българите принадлежат към мюсюлманското малцинство, което е преживяло опит за насилствена асимилация при комунистическия режим. Общността включва етнически турци, помаци (българи, приели исляма под османско владичество) и ромско население. Политическата партия, създадена да представлява техните интереси, Движението за права и свободи (ДПС), често играе ролята на "променящ играта" между по-големите партии след изборите. ДПС е независима от съседна Турция и вместо това се застъпва за по-тесни връзки с Русия, също като голяма част от българската политическа класа.

Езически корени

Българският фестивален календар включва много следи от предхристиянското езическо минало. Един пример е традицията на "кукерите", които дефилират в ръчно изработени чудовищни костюми, за да прогонят враждебните зимни духове в края на сезона.

Други примери, преплетени със съвременни религиозни дати, включват танц в кръг в ледени води на Богоявление (ледено хоро) и "нестинари", които танцуват в гореща жарава на празника на свети Константин и Елена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
7
 
15
 
! Отговори
Русофили няма !!! преди 3 години
Умнико,не съм срещал германофил през живота си.Как така не си срещал германофили, Ами всички българи предпочитат германските стоки пред руските - не си ли срещал хора с мерцедеси, BMW ета и Ауди та в България ?!? Ако повечето българи бяха русофили, щяха да си купуват Лади и хладилници Берюса - все руски стоки, въпреки факта, че са по-некачествени от германските ......
60
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Не чакай да изчезнем 47И трите изброени от теб - Римляни, Гърци и Славяни - са били също това, което днес наглите монотеисти наричат "езичници", тоест вярвали са в нещо преди да се зароди каквато и да е монотеистична религия. Така че западняците да си го таковат в таковата и да не знаят много много.
59
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Франс прес са силно изостанали във времето,защото повече от 10години българите са предимно бойкофили.
58
0
 
15
 
! Отговори
глас от тъдява преди 3 години
Пък аз си мислех , че паск8илите на Дойше Веле няма кой да ги надмине.
57
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как един народ да го избавиш от самия него. Тук масово хората искат някой да им обещава нещо, и вярва сякаш са тв реклами. Не става така. Гласуването е да задаваш искания, насоки, визии, тенденции. БГ народът е изостанал дори за балканската действителност - за жалост! Ако си знаеше наистина интереса, резултатът щеше да бъде коренно различен. Няма как да слагаш на първо място тоя, който най-много те е лъгал в последните 12 години, а на 2ро и 3то, които ГАРАНТИРАНО е те излъжат.
56
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бтлгаринзначи ти като българин ще режеш гърла на българи щото били против Русия. Това показва, колко ниско качество сте русофилите.
55
3
 
6
 
! Отговори
Абе... преди 3 години
До Германофили !!!Като им гледам как им върви строежът и реконструкцията на посолството в София... Хем цяла улица им затвориха.Германия не е това, което беше.
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези социологически проучвания са нагласени чрез въпроса който задават!Едно е положително мнение към Русия ,друго е русофили.Все едно да ме питат за мнението ми за Барселона и Канарските острови и от него да заключат ,че съм испанофил!
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Центъра за изследване на демокрацията" .... думи нямам, с които да опиша емоциите си към дадената организация..
52
18
 
4
 
! Отговори
Бтлгарин преди 3 години
Аз лично ще прережа гърлото на всеки който е против Русия!!И ще ще се наслаждавам на звука от това как се дави в собствената си кръв.
51
10
 
10
 
! Отговори
Монката преди 3 години
Тази статия ми прилича на речта на фигуранта за нова година.ха ха ха
50
17
 
13
 
! Отговори
Щерев преди 3 години
"73% от българите имат положителна нагласа към Русия.".... Глупости... руски господари от КГБ и руската мафия не искаме.. Бива ли така да лъжете...
49
2
 
21
 
! Отговори
Езически корени преди 3 години
Кой го каза ?Тези които честват ХелУЙн .И се кланят на сатанински символи във всякакви извратени секти изгонени от цял свят !
48
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Франсетата не искат да признаят ,че българите са германофили
47
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо Христов Стига политиканстване. Това с предателството на националните интереси и оплюването на собствената ни държава започна още със смяната на властта. Няма ли някой да си припомни как самите ние ревяхме срещу страната си и изкарвахме запада само красив и перфектен. Дори и сега когато розовите очила отдавна трябва да са се смъкнали. Няма нищо перфектно, никъде. И с тази глупост французите го доказват. Уважавайте малко повече себе си, защото щете не щете сте българи.Това е
46
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АФП с неверно и тенденциозно отношение към българите. Но с тънък жест към руснаците. Да ама не им се получава. България е в НАТО и ЕСА и други те държави ще се отделат от Москва, както Лита,Естония,Украйна
45
13
 
6
 
! Отговори
Европа преди 3 години
Импичмънт на президента руската *** трябва да подаде оставка!!столетницата на тези избори беше издухана !!! Слава на вожда от Банкя!! България е с теб Боце СЛАВА!!!
44
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грешки: "Все пак Русия винаги е помагала на България и е прощавала грешките ни спрямо Русия."********Кога?Като бе против Съединението ни 1885?Като насъска сърбите да ни нападнат 1885 и нарочно изтегли обучаващите армията ни руснаци?Като бе против обявяването на Независимост 1908?Като нахлу в Добруджа 1916, та трябваше да разбием войските им (двойно повече) изцяло?Като ни обяви война не в началото на ВСВ, а 1944, на 5.09.? А през цялата война имахме дипломатически отношения.И т.н.
43
4
 
14
 
! Отговори
Германофили !!! преди 3 години
Проблемът е, че не сме русофили, а германофили, затова губим две световни войни ! Винаги сме били на страната на Германия - и сега е същото ЕС е проект на Германия, как по мирен път да постигне това, което не успя в две войни - и засега им се получава !!!
42
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той червеният самопровъзгласил се "професор"Иво Христов санм се издаде.Обяви 80 процента от българите за *** и всъщото време същия процент за русофили.Извода си го правете сами.Пълно полкритие между едните и другите