Бургас изнася черната дъска извън класната стая

Учениците ще учат сред природата, когато времето позволява
6 апр 2021 14:55,
8
Бургас изнася черната дъска извън класната стая
Снимка: Pixabey

Пет училища и 10 детски градини в Бургас са одобрени и ще получат средства за създаване на класни стаи на открито и различни екозони за обучение сред природата.

Може ли класната стая на открито да бъде решение както за учениците, така и за учителите?

"Досега, в по-голямата част от случаите, тези занимания бяха насочени по-скоро към играта, отколкото към ученето. Сега моделът, може би вследствие на дългото време, през което сме затворени, е от гледна точка на обучението. Създават се различни възможности на обучение на открито", коментира пред БНР Йорданка Ананиева, зам.-кмет по образованието в Бургас.

Т.нар. "класни стаи" представляват една обособена среда за определен клас с дъска, с възможности за изнесено обучение навън. В училищата и в детските градини това са различни образователни кътове, някои от тях свързани с математиката. Има сметало на открито. Различни интерактивни игри с букви, дейности, свързани с познаване на околната среда – биоградини, запознаване с различните растения и грижата за тях.

"Това е една възможност и алтернатива, никой не е казал, че в тези класни стаи ще учи целият клас от сутрин до вечер. Но това е една възможност, която подобрява концентрацията на вниманието, защото предлага различен модел. Стоенето в класната стая на една място, при една и съща среда, въпреки че в Бургас се използват и много интерактивни технологии, включително и от първи клас и в началното образование. Но новата алтернатива, свързана с работа сред природата, е възможност и може да се ползва по различни часове", допълни Ананиева.

"Имаме две класни стаи, изградени в нашия двор, който е достатъчно голям за това. Едната функционира от месец септември. Когато изготвяхме нашия план за обучение в условия на коронавирус и трябваше да се съобразим с противоепидемичните мерки, решихме, че времето в междучасията от 15 мин. е малко, за да бъдат учениците на открито и за да изпълним всички изисквания. Решихме да направим една класна стая на открито", разказа и Канелия Костова, директор на 171-во ОУ "Стоил Попов" в Нови Искър, което има най-голям опит с употребата на класни стаи на открито.

В двора на училището там има пет малки къщички. Във всяка от тях има място за пет ученика. Спазени са всички изисквания на РЗИ за отстояние на учениците. Ситуирани са така, че от всички тях да се вижда учебната дъска, разположена отпред. В подходящите атмосферни условия учениците провеждат обучение на открито.

"Знаете, че най-силното оръжие на учителя са думите и разговорите с учениците. Моите колеги проведоха предварително такива разговори. Обясниха, че повече време ще бъдем навън, защото това се налага и заради опазване на здравето на учениците. Че те трябва да бъдат максимално концентрирани и съсредоточени, защото трябва да се преподава учебен материал и той трябва да се научава. Така че нашите притеснения много скоро отшумяха", сподели още Костова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
М.Бонев преди 3 години
Идеята е колкото добра, толкова и лоша!На открито да, но сред запрашените улици и мръсният градски въздух ,едва ли ще е здравословно. Друго би било училище сред природата! Иначе идеята е добра да учат на открито! В южни страни пък и в северни си каляват децата с училища на открито.Там където има чист въздух, а не на замърсен градски въздух при постоянен автомобилнен трафик да се нагълтат с вредните газове.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най добре на плажа да сложат дъските )живея на сл.бряг от 5 г.,миналата година вируса избегна от хотелите и ресторанти кафенета барове дискотеки ,отвори малко по късно ,но имаше сезон ,но без вирус )така че е у тая година ,те така наречения бизнес им подариха милиарди ,но кои точно Господ знае явно на нашите хора )
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4евала брат, направи ми деня и ме върна в родното място
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Снимата е направена в гр. Пазарджик , "Острова" :D
3
0
 
5
 
! Отговори
Кочо преди 3 години
Трябваше ли да дойде чичко вирус, че да излезем на въздух и най-сетне и за децата да се сетим, че е по-добре да са всред природата - хубав ден да не пропускат.
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А пейки ще има ли?
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бургаския герберасто психопат изкърти пейките в града, сега нищо чудно да изхвърли столчетата на дечицата в морето, за да може да се нятяга на бай чекмеджан суджуккюлчанов, че уж бори уханската кихавица.