По 40 000 пациенти на ден ваксинират личните лекари

Според доц. Киров трябва повече ваксини да се разпределят към лекарите
6 апр 2021 22:05, Петя Славова
24
По 40 000 пациенти на ден ваксинират личните лекари
Снимка: БГНЕС

Опашки пред сградата на столичното РЗИ от лични лекари  за РНК ваксини. Снощи медици са информирани чрез имейл, че днес вече могат да отидат на място, за да вземат и от трите вида ваксини. В същото време председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров заяви, че джипитата ваксинират по 40 000 на ден.

Още по темата

Освен в София, РНК ваксини ще се раздават и други градове, например Пазарджик, където е и практиката на доц. Любомир Киров. "Количествата  ваксини, които ще получим няма да са големи, но все пак е някакво начало.", коментира той пред "Монитор". По думите му в София ще се  дават на лекарите по два флакона от РНК ваксините, а за препарата на AstraZeneca няма ограничение. Ваксината на Pfizer съдържа по 6 дози във флакон, а тази на Moderna – по 10.

Доц. Киров обясни, че трябва по-голямата част от ваксините - 3 към 1, да бъде разпределяна към общопрактикуващите лекари и то не само векторната, а от другите, тъй като има хора които имат притесения към препапрата на AstraZeneca. Според него малко е утихнала вълната на желаещите да се имунизират.

"Това с чакането по опашките няма как просто да продължава. Ако продължи да се прави, трябва колегите, които са заявили  толкова ваксини, в определен  ден и час да се даде това количество. Не да е на час по лъжичка. Както

По думите му, може да се види къде има по-голяма концентрация на лични лекари и където има повече колеги една кола да им го достави. Той посочи, че има  поликлиники, в които има по  10-20 медика, където е по-лесно вместо тези хора да се редят, кола да им ги достави.  Той посочи  разкарването за ваксини е проблемно и за лекарите, които работят на по-отдалечени места.

Според председателят на общопрактикуващите лекари трябва да се даде зелена светлина за зелените коридори при тях. "Ние можем и ще си ваксинираме пациентите от всички възрастови групи.", заяви още доц. Киров. За целта обаче е важно да има достатъчно ваксини.Той обясни, че тези зелени коридори при тях ще бъдат с предварително записан час и така няма да се получи струпване на много хора на едно място. По думите му няма проблем след поставяне на втората игла личните лекари също да издават сертификат за това.

Той подчерта, че трябва да се изглади логистиката по доставката на ваксините, които отиват при личните лекари. При интерес от страна на хората, личните лекари могат да допринесат значително за постигането на колективен имунитет. "4000 са общопрактикуващите лекари са у нас. Ако не се включат активно всички, да речем  3000 лични лекари правят по 10 ваксини на ден, това са  30-40 хиляди на ден.", пресметна още доц. Киров и подчерта, че за това е важно медиците да имат ваксини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари