Рибари продават риба до 5 кг за лична употреба

За повече е необходим документ, гласи проектонаредба
6 апр 2021 12:03, Петя Славова
15
Рибари продават риба до 5 кг за лична употреба
Снимка: БГНЕС

До 5 кг риба за собствена консумация директно от рибарите на брега може да купуваме. За по-големи количества обаче е необходимо да се издава документ.

Това е записано в проект на наредба за условията и реда за осъществяване на първа продажба на продукти от риболов, публикувана за обществено обсъждане, предава БНР.

Част от бранша се готви да оспори това ограничение, тъй като то няма да улесни рибарите, според които европейските регламенти допускат количество до 50 кг за директна първа продажба.

Други рибарски сдружения обаче подкрепят проекта с аргумента, че всеки, който се занимава със стопански риболов, трябва да бъде регистриран по ДДС, да издава  финансови документи и да плаща съответните данъци. Общественото обсъждане на наредбата продължава до 5 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Екостикер за всяка скумрия.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що като си искаш касова бележка би трябвало да я дадат
11
0
 
4
 
! Отговори
СМЕШЕН ПЛАЧ преди 3 години
до 5 кг не издават касова бележка и не плащат данъци ето затова пищят -не искат да плащат данъК Но искат ипенсии , децат и внуците им да ходят на училище , да ходат на лекар за сметка на нои и пр
10
0
 
1
 
! Отговори
бг преди 3 години
от 10 рибари по 5 кг= 50 кг.Пищят щото не могат да смятат
9
0
 
0
 
! Отговори
? преди 3 години
Ако си закупя от 5 рибаря по 5кг. риба, колко риба за собствена консумация купувам и по колко кг. ми продава всеки един от тях? Или пък купувам 5кг., нося в колата, връщам се и пак купувам, по колко риба купувам и по колко ми продават?Много ясно, че всеки ще бърза да продаде стоката си, особено лятно време, когато се разваля бързо!
8
0
 
2
 
! Отговори
Преминаващ преди 3 години
Пазарът бил решаващ, айде пак. Пазра определя цените... Още глупостти от тоя род чакам ... Чакам и обяснения за личната инициатива. Та пазара при капитализма не бил регулиран - некои такива ги разправяха.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
дали някой ще дава повече от 5 кг или ако искам да си купя 10 няма да ми даде 5+5 и пак попада под 'лична'...абсурди колкото щеш
6
1
 
8
 
! Отговори
Ко? Не? преди 3 години
Ако става дума за вътрешни водоеми и реки има някаква логика. Там държавата от време на време пуска по някоя рибка за зарибяване, но ако става дума за море - това е абсолютна глупотевина!
5
1
 
12
 
! Отговори
Смехурко преди 3 години
За всяка скумбрия печат, за всеки калкан сертификат подписан и прошнурован...
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а за всяка скумрия здравен сертификат, чипи документ за произхода кога? смешници
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз даже бих ги "насърчил" още по- добре, да се маркира всяка риба с баркод и отделна касова бележка. Така няма да. Има нелегални риби, а рибарите няма имат излишни пари за Ролс- Ройси и други луксозни лиготии
2
5
 
27
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
"До 5 кг риба за собствена консумация директно от рибарите на брега може да купуваме."На език какъв в това изречение словоредът е?
1
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
рибар да си не е лесно, ся и на тях ли ще им вземете хляба? Щом ЕС казва до 50 кг, това важи и в България, европейското законодателство е над националното ако не знаете. Пак ще ви изпосъдят в Страсбург!