Семейство се оплаква от ферма с овце, пръскали кърлежи и бълхи

Животните се отглеждали в неприемливи и ужасни условия
Обновена: 8 апр 2021 14:34 | 8 апр 2021 14:23, Ния Христова
31
Семейство се оплаква от ферма с овце, пръскали кърлежи и бълхи
Снимка: Pixabay
Жители на град Нови пазар сигнализират за ферма с овце, които се отглеждат в неприемливи условия и трябва да бъдат преместени от имота. Докато търси решение на проблема, семейство с две деца се оплаква не само от миризмата на животните, но и от плъзналите кърлежи и бълхи.
 
Преди пет години семейство Атанасови купува къща в Нови пазар. В съседния имот обаче се отглеждат десетки овце. "Живеем в 21 век, а вижте какво се случва. Овцете създават миризми, мръсотия и е направо нетърпимо. Особено лятно време", посочи пред Нова тв Атанас Атанасов.  
 
Ситуацията за семейството се е променила, след като преди година и половина се появили двамата им близнаци. "Не може да изведем децата навън, защото мирише. Просто не се търпи. Не можем да отворим, за да проветрим. Дрехите също не мога да простра", оплака се Марияна Атанасова.
 
Семейството казва, че миризмите, които се носят, са само част от проблема. "Миналата година кърлежи плъзнаха навсякъде – беше ужас. Човекът има 7-8 котки и тази година сигурно ще е ад и от бълхи", добави Марияна.
 
Атанас започнал да пише жалби до различни институции. Според наредбата на Община Нови пазар в домашни условия в града може да се отглеждат до две животни. От администрацията поеха ангажимент да направят проверка по случая.
 
Проверки са извършени и от Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен. В отговор те посочват, че са констатирани нарушения и че кошарата в задния двор не отговаря на изискванията на Закона за ветеринарномедицинската дейност. 
 
До момента на стопанина са съставени четири предписания животните да бъдат преместени. Съставени са му и четири акта, тъй като не е успял да го направи навреме.
 
Животните са собственост на Исмаил Сали. В момента отглежда 15 овце. "Досега не сме имали никакви проблеми. Какво стана тази година, те знаят защо се оплакват. Досега нито е миришело, нито нищо. Сега започнаха да казват, че миришело", обясни Сали.
 
Фермерът каза, че искал да помогне на семейството си и затова отново започнал да отглежда овце в двора на къщата. Щял дори да регистрира животновъдно стопанство, но поради административни промени, твърди, че попаднал в ситуацията да отглежда голямо стадо в двора си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.