В София, Пловдив и Варна живеят 1/3 от българите, 164 села - без хора

Само 10% от населението са останали в Северозападна България
Обновена: 12 апр 2021 12:56 | 12 апр 2021 12:05, Камелия Цветанова
195
 В София, Пловдив и Варна живеят 1/3 от българите, 164 села -  без хора
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В градовете живеят 5 043186 души, или 72.9%, а в селата -1873362 души, или 27.1% от населението на страната, сочат данните на НСИ.

Към края на 2020 г. населените места в България са 5257, от които 257 са градове и 5 000 села.

Населените места без население са 164.

Най-голям е техният брой в областите Габрово, Велико Търново и Кърджали -съответно 62, 54 и 11.В 1156, или в 22.0% от населените места, живеят от 1 до 49 души включително.

Още по темата

С население над 100 хил. души са шест града в страната, в които живеят 34.1% от населението на страната.

Половината от населението на страната (50.4%) живее в Югозападния и Южния централен район, а най-малък по брой на населението е Северозападният район -720 хил. души, или 10.4% от населението на страната.

През 2020 г. и в шестте статистически района населението намалява спрямо 2019 г., като най-голямо е намалението в Северозападния и Северния централен по1.1%, а най-малко -в Южния централен район -с 0.2%.

Най-малка по население е област Видин, в която живеят 81212 души, или 1.2% от населението на страната, а най-голяма е област София (столица) -1308 412души (18.9%). Шест са областите с население над 300 хил. души, като в първите три от тях -София (столица), Пловдив и Варна, живее повече от една трета от населението на страната (35.3%).

Пет области -София, Кърджали,Перник, Бургас и Варна увеличават населението си през 2020г. спрямо 2019година.Най-голямо е увеличението в София -с 5.2% и Кърджали -с1.6%.При останалите двадесет и три области има намаление, като най-голямо е за областите Видин -с 2.0%, и Смолян -с 1.6%.

Неравномерно е разпределението на населението и по общини. В 74общини с население под 6000 души живеят едва 4.0% от населението на страната. В същото време в деветте общини с население над 100 хил. души живеят 41.1% от населението на страната. Най-голяма по население е Столична община (1 308 412), следвана от общините Пловдив (342048)и Варна (341516). Най-малката община е Трекляно -768души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
3
 
12
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Какви са тези общини по 1000 жители? Развъдници на чиновници. Не трябва да има община под 20 хиляди! И без това имаме 400 000 чиновници!
95
2
 
0
 
! Отговори
Стъпка седма: преди 3 години
Разваляме три конкурса - за българско съвременно изкуство, за български съвременен роман и един във ВТУ за асистент. Не се смейте - българската култура заслужава своя античалга рестарт ... Изява на автори и особено на нови измислени от българи неща. Въпроса е дали има политическата воля да се обявят последните 30 години за престъпен режим а не 45 през социализма и всички виждаме, че е така ...
94
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До каубой DO 99Имотите се сриват при хиперинфлация.
93
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Искрен ВеселиновПътната мрежа иска високи данъци и не е решение.
92
7
 
3
 
! Отговори
каубой DO 99 преди 3 години
По ценно от недвижимото имущество няма. Няма. Всичко останало го яде инфлация, ръжда, мишки. Недвижимото остава, като пирамидите. Имало го е, има го и ще го има и след хиляди години. Затова богатите купуват като бесове земя, ранчоси, апарти, къщи, имения.
91
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Майна до ВарнаМитове и легенди майна! Бургас е по-голяма като област, ама аз ти говоря за град, схващаш ли? Пловдив е съвкупност от села, и май не си излизяал от филибето, варна е номер 1по строителство, но не на база област, а на град, там е манипулацията
90
1
 
11
 
! Отговори
Do 97 преди 3 години
Българите се радват на панелките и жилищни блокове, особено ако са в централната, най-шумната и населена част на града. Все още сме много далеч от западното мислене и не вярвам скоро да се променим. Повечето граждани, които избират къща пред апартамент са живели на Запад и са с променен мироглед.
89
0
 
6
 
! Отговори
ДО Северозападния преди 3 години
В македонинската конституция има момента, че след преброяването спрямо процента колко са албанци ,колкото македонци такъв ще е и процента им на представяне на всички нива във власта,,,,и ако абанциее са нараснали ще гледаме мача....
88
2
 
7
 
! Отговори
Искрен Веселинов преди 3 години
Ако се изгради добра пътна мрежа много селца ще живнат. У нас в последните години все повече се налага западния модел да живееш далеч от работното място. Все пак болшинството от работещите българи вече имат кола. Не е като при комунизма. Не вярвам да има човек който да предпочете след работа да се прибере в тясната панелка, вместо в къща на някое спокойно място сред природата и да пие една бира в беседката на градинката или в надуваемия басейн.
87
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знам за села в еленския и габровскя балкан, където целогодишно живеят хора, които обаче нямат там адресна регистрация нито по постоянен, нито по настоящ адрес. Според ГРАО сигурно много от тях за обезлюдени.
86
3
 
1
 
! Отговори
Стъпка пета: преди 3 години
Не е моя работа нито на майка ми, която се явява наследник да издаваме и доказваме нотариални актове, нито да плащаме това, което е задължение на държавата да регулира земята и собствеността върху нея. Имам протокол за покупко-продажба който валидно твърди, че дядо ми по майчина линия е купил тази земя от предишния собственик, дядо ми е мъртъв и държавата е длъжна на нейни разноски да издаде нотариален акт на наследниците, а оная м.ъ.р.ш.а може да си завреш нотариалния отзад ...
85
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Северозападнал"Да, има такава тенденция, но защо я правиш международно достояние? Това нещо създава единствено негативен имидж на страната и нищо повече."Съжялявам, но не сме депресиран домакиня, която си мълчи за проблемите, защото се страхува, че съседите ще я базикът.
84
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Интересно Какво означава изоставен от държавата потенциал?"Означава изоставен от държавата потенциал. Означава огромни изоставен площи в регулация, много от тях имаши достъп до електричество, вода и канализация. Държавата може да подобри нещата, като даде повече власт на местните общини, но при ясни правила, че се носи отговорност за грешки и наказателна отговорност за корупция. Като вмссто да се дават по 20 милиона за площади, се дават за развитие на бизнес, както и по-ниски такси.
83
3
 
5
 
! Отговори
Северозападнал преди 3 години
Не знам защо тези от статистиката постоянно бият тъпана че населението на България намалява? Да, има такава тенденция, но защо я правиш международно достояние? Това нещо създава единствено негативен имидж на страната и нищо повече. За справка Северна Македония не е извършвала преброяване от 2001 г. Във всички международни документи фигурират с 2 млн. население, а реално са под 1,5 млн. Обаче понеже нали ние сме много печени, що да не си намалим броя на евродепутатите и съответно евросубсидиите!?
82
5
 
7
 
! Отговори
ДЕМОГРАФ преди 3 години
Около големите градове в България има доста живи пълноценни села. Не е вярно , че са обезлюдени. В някои от тях си живеят постоянно млади хора и ходят на работа в големия град. Сигурно има някъде пустеещи села по сокаците , но то си е нормално , и в италия има пустеещи, и във франция, и в щатите.
81
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да става каквото ще. Все пак живеем по 50-60 години, освен това ежегодно намаляваме. Ако така върви след 100 години ще сме 3-4 милиона. 10-тина града, 300-400 села и огро-о-о-о-о-мни празни пространства. Няма хора, няма проблеми.
80
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пази боже сляпо да прогледа---разрушиха хубавата икономика тези политици ини продадоха на запад сега плачат
79
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Дали ще се набиеш с кредит и ще си вземеш жилище в Чокманово, в София или Лондон е едно и също."Връшай се на село, моля!
78
3
 
0
 
! Отговори
Стъпка четвърта преди 3 години
Обаждане се на ОЛАФ за едни откраднати пари от МОН и одържавяване всичко построено с тях без да им дадем една стотинка, а сметките им се запорират - имотни измамници ала бала ...
77
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Аз"Това е нормален процес, в развитието на обществата, но в България, както всичко е извратено."Да, но истината е че примерите са ни от последните 250 години. На север масово започнаха да стряот големи пътищ до малките градове и най-силните им корпорации отварят врати по-малкио населени места и в интерес на истината, с бърз транспорт и добро плануване, работи.