В София, Пловдив и Варна живеят 1/3 от българите, 164 села - без хора

Само 10% от населението са останали в Северозападна България
Обновена: 12 апр 2021 12:56 | 12 апр 2021 12:05, Камелия Цветанова
195
 В София, Пловдив и Варна живеят 1/3 от българите, 164 села -  без хора
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В градовете живеят 5 043186 души, или 72.9%, а в селата -1873362 души, или 27.1% от населението на страната, сочат данните на НСИ.

Към края на 2020 г. населените места в България са 5257, от които 257 са градове и 5 000 села.

Населените места без население са 164.

Най-голям е техният брой в областите Габрово, Велико Търново и Кърджали -съответно 62, 54 и 11.В 1156, или в 22.0% от населените места, живеят от 1 до 49 души включително.

Още по темата

С население над 100 хил. души са шест града в страната, в които живеят 34.1% от населението на страната.

Половината от населението на страната (50.4%) живее в Югозападния и Южния централен район, а най-малък по брой на населението е Северозападният район -720 хил. души, или 10.4% от населението на страната.

През 2020 г. и в шестте статистически района населението намалява спрямо 2019 г., като най-голямо е намалението в Северозападния и Северния централен по1.1%, а най-малко -в Южния централен район -с 0.2%.

Най-малка по население е област Видин, в която живеят 81212 души, или 1.2% от населението на страната, а най-голяма е област София (столица) -1308 412души (18.9%). Шест са областите с население над 300 хил. души, като в първите три от тях -София (столица), Пловдив и Варна, живее повече от една трета от населението на страната (35.3%).

Пет области -София, Кърджали,Перник, Бургас и Варна увеличават населението си през 2020г. спрямо 2019година.Най-голямо е увеличението в София -с 5.2% и Кърджали -с1.6%.При останалите двадесет и три области има намаление, като най-голямо е за областите Видин -с 2.0%, и Смолян -с 1.6%.

Неравномерно е разпределението на населението и по общини. В 74общини с население под 6000 души живеят едва 4.0% от населението на страната. В същото време в деветте общини с население над 100 хил. души живеят 41.1% от населението на страната. Най-голяма по население е Столична община (1 308 412), следвана от общините Пловдив (342048)и Варна (341516). Най-малката община е Трекляно -768души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Втора стъпкаУтре ще внасят и такива срещу теб и децата ти.
75
4
 
0
 
! Отговори
Втора стъпка преди 3 години
Втора стъпка връща интелекта и икономиката на знание в играта.Трета стъпка - повдигаме обвинения на всички в Дубай, Сейшелите, Малдивите, Кайманите за държавна измяна и злоупотреба с държавни средства и щети на държавата и населението!Възстановяване смъртното наказание специално за Васил Божков и Симеон 2 Сакскобурготски и неговите министри.
74
1
 
8
 
! Отговори
Ники преди 3 години
Абе вика някой за селата, ама не е лесно и там - освен, ако не бачкаш онлайн и не си в някое село до голям град. Иначе аз имам село - от единия ми дядо, но там няма какво да се работи, няма здравно обслужване и почти няма деца. Искам да ида там за постоянно и жената и двете ми деца, но на тях не им се ще. Няма с кой да си играят децата, няма и училище. Най-близкият голям град е на 50 километра.
73
3
 
1
 
! Отговори
С втората стъпка преди 3 години
Първата стъпка взимаме си държавата и историята от "Светите отци" , втора стъпка държавата си връща отговорността и образованието и след пълна тотална реформа то може да заработи както трябва най модерно най съвременно най реформирано и по скандинавски модел Аз да не съм Игнатов, Даниел Вълчев, Николай Василев и Милен Велчев.С тази стъпка *** и кранчето на корупциите в общините.
72
4
 
7
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Това е нормален процес, в развитието на обществата, но в България, както всичко е извратено. Трябва да се създават нормални условия. Специално в Пловдив става прекалено тясно, не може да тъпчите хората от цялата страна и да не разширявате територията, Пловдив е с малка територия и всичко се наблъсква, спрете да стройте като луди и да лъжите колко развит е града.
71
1
 
7
 
! Отговори
У преди 3 години
Вероятно са още по-различни числата, защото не всички са регистрирани по местоживеене. Има хора с имоти в малка община и там си регистрират кола/коли, заради по-нисък данък, а живеят в голям град. Имаме такива познати с деца. Най-добре се вижда като караш, на места все едно си в изоставена държава, а на други задръстване по главните пътища.
70
3
 
1
 
! Отговори
Следваща стъпка преди 3 години
Създаваме 2500 държавни дружества, държавни компании собсвеност на държавата, тези дружества всяко от тях става собственик на една училищна сграда (не общината, а държавата става собственик и на материалната база и назначава директори, учители помощен персонал) като дали може или не може да са и акционери в компанията - хоризонтално бизнес ориентирано образование българското законодателство мълчи.Образованието не е точно бизнес, но без него бизнес няма. Бием Игнатов за делегирания бюджет !
69
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 75Чуй се само че селата се обезлюдили от БКП през 1956 г. Сега е вече 2021 г. Така всеки може да каже че селата се обезлюдяват от Аспарух насам.
68
8
 
9
 
! Отговори
Препатил преди 3 години
И недейте плюйте по ромите и те (особено говорещите турски) масово са в чужбина. Тука има само старци. От толкова успехи на Бърборковото управление от тая територия скоро само името ще остане.
67
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 66Недей да манипулираш.Българските села започват да се обезлюдяват с априлския пленум на БКП. През 1989та вече на практика нямаше постоянни млади хора в селата.Сега вече и старите умряха.Оня с джипа ти бил виновен. Социалистически ***.
66
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В северозападна България са останали роми дори за полицаи. Миналата седмица ходих до РПУ и началника беше черен и ме изгони.
65
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва един фигурант да си замине от София, обратно към село.
64
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВиготураАбсолютно трябва да се намали администрацията, броя на кметовете и общините. Както и депутатите и съдиите и прокурорите. Щом населението намалява, трябва да се закрива, защото не си вършат работата и централно и по области и общини.
63
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В скоро време София, Пловдив и Варна ще се превърнат в укрепени крепости, около коит0 ще обикалят тълпи озверели римляни.......
62
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да имаш село. Да имаш прекрасно детство игри разходки чудесни баби и дядовци.Да имаш животни. Онази свобода, която душата усеща когато си там. Да искаш да е винаги..Да го цениш и да мечтаеш ..Слънцето да жари през дългите летни дни ... Велико Търново едно от най хубавите места в нашата страна.Обичайте България и ходете на село - който има .. :)
61
3
 
5
 
! Отговори
Препатил преди 3 години
Как го бе казал македонеца, като ги питали защо е отишъл в САЩ -"Во Македониа жито као дренки. Камъни ли ке ядем?"Та и тука така - "Като няма прокопсия, плюл съм в тая орисия !!"Само с природа, като в индиански резерват не се живее.
60
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 59Чакай сега.Ти що мислиш, че тия дето са дошли в София имат нещо на село?Дали ще се набиеш с кредит и ще си вземеш жилище в Чокманово, в София или Лондон е едно и също.
59
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди няколко месеца писах за същите тези селца през които ако минете с автомобил вечер ще видите само вампири и таласъми. Всичко е обрасло в трънаци полусрутени къщи дворовете са пълни с змии и гущери. Защо оня с жипа не мине в тези запустели селца и тогава да се хвали че строил С ръцете в джобовете. Да отиде да види за 11 години негово управление докъде докара народа. Да бягат от родните си места защото ще умрат от глад. Иначе инвеститори имало. Инвестират в из...пражнения.
58
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕвроатлантикСофийска област с Перник и Пловдив е 4 милиона. Останалото е пустиня.
57
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Варна може и да е голяма като територия но е пълен Кенеди... учих там 5г.. града като цяло не става Стара инфраструктура всичко е драп.. квартали център плаж.. заплатите в града са комични... за хората нищо лошо не мога да кажа..те биват