Без икономически реформи ще стигнем богатите страни след 50 г.

Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика
13 апр 2021 16:25, Анисия Иванова
170
Без икономически реформи ще стигнем богатите страни след 50 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако сме щастливи да имаме икономически растеж от 3,5% и да се сближаваме с богатите страни още 50 години, тогава няма нужда от реформи. Това коментира Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

"Начинът, по който сме конструирали Националния план за възстановяване и устойчивост, предполага изнасяне на инвестициите в края на възможния период. Предложени са в голяма степен проекти на идейно ниво. Най-рано работата по тях ще започне през 2023 г., а този инструмент би трябвало да даде тласък на икономиката сега“, обясни икономистът.

Според Лъчезар Богданов е необходима повече дълбочина и повече смелост в предлагане на реформи, които да направят България едно по-добро място за правене на бизнес.

"Националния план за възстановяване и устойчивост или трябва да се изпрати в сегашния си вид, или да се преработи и да се изпрати със закъснение. И двете решения си имат своята политическа цена“, допълни той пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Оставянето на националния план за възстановяване и устойчивост за следващия кабинет е част от политическата игра. Ние сме в особена ситуация – правителството е в оставка, но още нямаме ново правителство. В същото време имаше доста критики към плана по време на предизборната кампания“.

По думите на Богданов едно ново правителство ще е изправено пред трудна ситуация – или трябва да прати сегашния план и да признае, че сегашното правителство си е свършило добре работата, или ще се реши да се преработи плана, защото не е добър. "Това няма да стане за 1-2 седмици, а ще влезем в една много дълга процедура – може би 1-2-3 месеца", отбеляза експертът.

"Цялата идея на този инструмент е да подпомогне възстановяването на растежа, но идеята е страните членки да направят реформи, за да направят икономиките си конкурентоспособни“. Според икономиста от ИПИ по-притеснителното е, че в плана на България няма заявки за смяна на политиките.

Целият разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 136НРБ не беше държава, а концлагер.Че не всичко след това беше както трябва, то е ясно. Можеше много по-добре. То е ясно.
127
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки, който няма семейство и е млад трябва при първа възможност да се изнася. Светло бъдеще ще има за народа когато клошар седне на масата на депутат. След 13г. всеки, който е останал тук отново ще скача но с нов лозунг: Кой не скача е за прехода.
126
6
 
8
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 3 години
"Необратимите, демократични и неолиберални" промени, така съспаха България ,че всеки друг катаклизъм ,би изглеждал като детска играчка.Успя да превърне българия от една уредена и функционираща държава в територия,изпълнена с руини и разруха и устремно намаляващо население.Всички ценни рудни изкопаеми като злато ,иридий,платина,родий са дадени на ограбващи концесии,за грабителя златото,за *** съсипана,отровена природа и води и като екстра онкологични заболявания
125
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 133А ти кое хвалиш?Концлагерът НРБ ли?
124
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КойчоЕ хубаво де. Великият бай Тошо защо не го извади навремето тоя златен запас та да си поживеем като бели хора, а трябваше да ходим да работим на Кадафи в Либия и да *** дървата на руснаците?
123
3
 
6
 
! Отговори
Кое ми хвалите днес? преди 3 години
Страната ни озбозначена в/у пътеводител с череп и кости ли ?Затова избяга платежоспособния турист нормален, щото не е мозохист да повтори.Сраната ни нарусувана като клэкало на WC ?На какво прилича окрадената ни Родина днес ?Липсата на всичко нормално ли ми хвалите ?
122
4
 
5
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
122.. Златният запас на страната... Тече към Канада. Дъндитата го изнасят поне по грам на минута...А за Панагюрското... Рокфелер се постара копието да е на 100%..
121
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ССЗемеделие което разчита деца да работят за 40ст на ден си е робовладелство.
120
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вкусна качествена храна - стотици буркани компоти и лютеници.Ама ги правеше баба ми, а не социализма.
119
4
 
7
 
! Отговори
СС преди 3 години
България няма да е богата ,защото българите избягаха останаха политици и ромеи !! А да за 30 г. се разруши всичко което носеше доходи /заводи и земеделие !!!
118
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да се направят истински реформи, които реално ще доведат държавата до просперитет, трябва политик с топки като кокосови орехи, на който не му дреме от никой. От години си избираме да ни управляват ултра соц популисти, откровенни крадци и мошеници, които освен да усвояват евросубсидии и да обещават как държавата т.е съвестните данъкоплатци ще се грижат за всички, на които не им се бачка, друго не правят.
117
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До русский окупантКоя индустрия?Великата НРБ индустрия която произвеждаше телефони с шайба ли?
116
5
 
2
 
! Отговори
Ей шматароци ! преди 3 години
Как така `цял живот държавата да ги дондурка` като се произвеждаше при соца, въпреки ембаргото на Запада.Сега само вкусната качествена храна не можем да ядем...Хлалници пълни, днес на много българи празни.
115
3
 
4
 
! Отговори
Чугун преди 3 години
От москвича по-хубава кола няма.
114
3
 
5
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 3 години
Защо някой не сподели ,къде е златният запас на България и ако не е в България защо не е тук
113
2
 
9
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
Е нали се състояха реформите ?! Индустрията беше унищожена, бюджета се захранва от заеми (външният дълг нарства с невиждани темпове), хората теглят кредити за да оцелеят, на "едрият" бизнес му се опрощават милиони данъци (за сметка на това на бачкатора ми свалят по 9 кожи от гърба), администрацията ераздута до безобразие, основният "бизнес" е МОЛов и търговия, вноса превишава износа и вкарваме банани целогодишно.Направо, баш западна държава!Това искахте нали - кой не скача е червен !
112
1
 
8
 
! Отговори
Стиви преди 3 години
Какви реформи,та ние сме държава от шофьори,монтьори,охранители и милиционери.Малкото читави учени, икономисти и юристи избягаха в чужбина и не искат да чуят за България.
111
0
 
4
 
! Отговори
к1 преди 3 години
Те пък през това време ще бягат срещу нас, що за безсмислено изказване на уж сериозен икономист.
110
0
 
3
 
! Отговори
До 74 преди 3 години
Тогава причините бяха други !
109
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 112Евтини жилища в Горнотрънково и сега има бе селски. А с тоя милион бая си се поолял.А сега безплатно можеш да учиш на много места по Света, ако ти се учи.