Без икономически реформи ще стигнем богатите страни след 50 г.

Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика
13 апр 2021 16:25, Анисия Иванова
170
Без икономически реформи ще стигнем богатите страни след 50 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако сме щастливи да имаме икономически растеж от 3,5% и да се сближаваме с богатите страни още 50 години, тогава няма нужда от реформи. Това коментира Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

"Начинът, по който сме конструирали Националния план за възстановяване и устойчивост, предполага изнасяне на инвестициите в края на възможния период. Предложени са в голяма степен проекти на идейно ниво. Най-рано работата по тях ще започне през 2023 г., а този инструмент би трябвало да даде тласък на икономиката сега“, обясни икономистът.

Според Лъчезар Богданов е необходима повече дълбочина и повече смелост в предлагане на реформи, които да направят България едно по-добро място за правене на бизнес.

"Националния план за възстановяване и устойчивост или трябва да се изпрати в сегашния си вид, или да се преработи и да се изпрати със закъснение. И двете решения си имат своята политическа цена“, допълни той пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Оставянето на националния план за възстановяване и устойчивост за следващия кабинет е част от политическата игра. Ние сме в особена ситуация – правителството е в оставка, но още нямаме ново правителство. В същото време имаше доста критики към плана по време на предизборната кампания“.

По думите на Богданов едно ново правителство ще е изправено пред трудна ситуация – или трябва да прати сегашния план и да признае, че сегашното правителство си е свършило добре работата, или ще се реши да се преработи плана, защото не е добър. "Това няма да стане за 1-2 седмици, а ще влезем в една много дълга процедура – може би 1-2-3 месеца", отбеляза експертът.

"Цялата идея на този инструмент е да подпомогне възстановяването на растежа, но идеята е страните членки да направят реформи, за да направят икономиките си конкурентоспособни“. Според икономиста от ИПИ по-притеснителното е, че в плана на България няма заявки за смяна на политиките.

Целият разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
5
 
3
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 110Какво жилище ми е останало от комунизма?Такова за което нямам пари да си го ремонтирам!!!Голямо наследство, няма що!Любимият ти Живков ми остави ко-чи-на!!!Входа на блока се руши, тръбите текат, няма пари за ремонти и на никой не му пука!!!
107
1
 
5
 
! Отговори
немабизнеснемапари преди 3 години
когато България влезе през 2007 в ЕС влиятелни западни политици предложиха да се въведе почасово заплащане от 2.5 евро на час с цел бързото изравняване на стандартите .но родните "бизнесмани" явно не им се хареса идеята.
106
1
 
4
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 3 години
"Ако сме щастливи да имаме икономически растеж от 3,5% и да се сближаваме с богатите страни още 50 години, тогава няма нужда от реформи""Колко ведро звучи.Много малко от сегашните 40-годишни ще го видят,а тези на 20 години ще бъдат пенсионери.Останалите включително и прогнозиращият ще обитават пералелна вселена.
105
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 104 140 лева но безплатно лечение и образование и евтини жилища. А сега 10400 лева лечение или ВУЗ и без заплата и 1 милион за апартамент в София..
104
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ХЕ-ХЕ оптимист!След 50 години България няма да я има!Не само без икономически реформи - политически реформи са нужни във всички области!Борба с корупцията, здравеопазване, образование, наука и техника, култура, социално подпомагане... и не на последно място асфалт, разбира се ;-)Иначе в България ще се заселят руснаци и ще станем втори Крим!
103
4
 
5
 
! Отговори
Живков си отиде но преди 3 години
остави жилища на българина.Като сте толкоз разтропани, що не ги продадете и си вземете богаташки имения големи ?!
102
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 98Външния дълг на Живков беше 8 милярда долара, а сега е 80 милярда долара, но и Живков имаше 10 ммилярда да получава петрол от Либия и Ирак. Сега всичко там беше разграбено от САЩ и България подарява и златото си в Стара планина и Родопи на САЩ и държа валутния аборт от 20 милярда в САЩ за да го конфискуват ако СДС или ГЕРП паднат.
101
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-лесно се "прогнозира" за 50 години напред!!!!!!Че, за 50 години..., "Я камилата, я камиларя"!-))))
100
1
 
15
 
! Отговори
Ей шматароци ! преди 3 години
При соца имахме спокоен живот, макар и не богаташки.Днес всеки надрусан, изперкал, неприбран в лудница и т.н. може да те утрепе на улицата.Даже и в домът ти може да влезе, а оттам...пази Боже !
99
1
 
2
 
! Отговори
Дзъ преди 3 години
Възможно е - що да не е.....ама , ако настъпи някакъв апокалипсис и цял свят започне да тъне в разруха и мизерия...както в някои американски филми на ужасите...
98
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някакви гнусни комунисти с деца отдавна заминали в Америка искат да оправят България по венецуелски модел.
97
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сициализмът залезе на изток, но изгрява вече на запад.В Германия червени и зелени се готвят да взамат властта, а в щатите вече я взеха.
96
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 94Бъди сигурен че за 140лв социалистическа заплата и обещания за светъл комунизъм никой няма да се върне.
95
0
 
9
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
БОГАТИТЕ СТРАНИ СРЕЩУ НАС ДА БЯГАТ НИ МОЖЕ ГИ СТИГНЕМ
94
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 70Пич, направо ме утрепа с тоя контрол от държавата на цените и заплатите....лелелел...това може да го каже само един тотално икономически неграмотен човек. Между другото имаме и примери с такива държави, където държавата, а не пазара, казва кое колко ще струва - Северна Корея, Венецуела, Куба...все икономически колоси. Може да идеш да поживееш там, за да опиташ от този райски живот.
93
1
 
2
 
! Отговори
Чукча икономист преди 3 години
Живейте сега, а не в миналото или в бъдещето.Този съвет е безплатен.
92
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да вметна след 50 години ще сме на тяхното положение СЕГА... И ще има да си гоним опашките... но за това можем да благодарим не невероятните ни политици от 30 години насам. Както едно светило каза, програмистите да ходят овчари. Като богата държава с ресурс и прозиводство да пасем овце....
91
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 92Външен дълг имаше и при бай Тошо.Имаше и вътрешен дълг - лихвоточки, вноски за кола и ДСК.
90
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без *** България ще се оправи за отрицателно време. Такава е световната статистика.
89
3
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Кой има интерес да ги настигнем?Това никога няма да стане.